galéria megtekintése

Goromba Moszkva, arrogáns Párizs és barátságos Budapest?

0 komment


Pap Nikoletta
NOL

Az utazási magazinok imádnak listákat készíteni, melyeken különböző szempontok alapján gyűjtik össze a világ megismerésre érdemes helyeit. Nemrég a Travel+Leisures megszavaztatta olvasóival az Egyesült Államok 15 legbarátságosabb és legbarátságtalanabb városát, a Condé Nast Travelers pedig minden évben megteszi ezt az egész világra kiterjesztve. Magyarokat is megkérdeztünk egy-egy meglepő helyezésről és kiderült: a mi szempontunkból a legmorcosabb amerikai város is vidám hely. Pedig az amerikaiak szeretnek nálunk lenni.

De mitől lesz egy város barátságtalan? Az olvasóikat minden évben megszavaztató Condé Nast Travelers szerint elsősorban a helybéliek ridegségétől, a segítő szándék hiányától és persze a bűnözéstől. De még az időjárás is befolyásolja, hogy valaki milyen összképet alkot magában egy-egy helyről, bár a szerkesztők külön kérik minden évben, hogy a szavazók ettől vonatkoztassanak el, mert nem igazságos.

A Condé Nast Travelers szerint az is jellemző, hogy azok a városok, amelyek nagy repülőtérrel rendelkeznek, gyakran szerepelnek a negatív listákon, mivel sokan csak átszállnak ott, és amit a reptéri személyzet részéről tapasztalnak, azt az egész városra kivetítik.

Ez különösen igaz az amerikai listákra. Befolyásoló tényező továbbá a geopolitikai helyzet (lásd Moszkva), a nyelvi akadályok (Franciaország) illetve a város közlekedési hálózatának összetettsége (Moszkva, Peking), a tájékozódásban tapasztalható bonyodalmak.

 

Johannesburgban borravalót várnak, Marseille-ben pedig kizsebelnek

Világviszonylatban, a 2014 nyarán készült lista alapján a legbarátságtalanabb város a dél-afrikai Johannesburg, ennek oka pedig a bűnözés. A várost állítólag a bűnözés és a nagy kontrasztok jellemzik, szabadon mozogni ezért nem is igen lehet. A szolgáltatások minőségére is sokan panaszkodnak, s az csak hab a tortán, hogy a borravaló így is elvárt.

A híres filmfesztiválnak otthont adó, ragyogó Cannes az olvasók szerint rideg egy hely, olyannyira, hogy a francia Riviéra gyöngyszeme lett a második a negatív listán. Az ok állítólag a helyiek kiábrándítóan barátságtalan viselkedése.

Marseille-ben a zsebtolvajoktól kell tartani
Marseille-ben a zsebtolvajoktól kell tartani
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Moszkva tavaly augusztusban a 3. helyet érte el, holott korábban „csak" a 16. volt. Ennek oka a szerkesztők szerint a geopolitikai helyzet, mely rontotta a város és úgy általában az oroszok megítélését. A szavazó olvasók kommentárjai szerint ugyan az orosz főváros páratlan kulturális élményt nyújt, a helyiek viszont kimondottan gorombák.

A lista alapján úgy tűnik, a franciák kiérdemelték a legbarátságtalanabb nemzet jelzőt, ugyani három várossal is bekerültek a negatív tízes listára, Párizs például mindjárt a negyedik. A párizsiakat arrogánsnak és durvának írják le. Az egyik véleményező szerint a helyiek „egy centit sem mozdulnak azért, hogy segíthessenek". Még a lap szerkesztői is azt tanácsolják, hogy aki igazán jól szeretné érezni magát a francia fővárosban, az igyekezzen minél kevésbé turistának látszani.

„Gyönyörű, de vigyázz a zsebtolvajokkal" – írja az ötödik helyen álló Marseille-ről valaki, és ezzel jól össze is foglalja, hogy mi a probléma vele.

A hatodik legbarátságtalanabb város a világon Peking, melynek még Kína szerte is rossz a híre. A legfőbb oka az ellenérzéseknek a hihetetlen mértékű környezetszennyezés, azon belül is a levegő rossz minősége. Ehhez jönnek még az állítólag koszos utcák, az „ocsmány forgalom" és a zsúfoltság.

Pekingben hatalmas a szmog
Pekingben hatalmas a szmog
Kim Kyung Hoon / Reuters

A frankfurtiak – az amerikai olvasók véleménye szerint – durvák és érzéketlenek, mármint egymással. A listán szereplő egyetlen német város lakói a turisták szerint boldogtalan emberek, bár velük rendesek. Sőt, sokan rajongással beszélnek az Oktoberfestről is, bár a szerkesztők szerint nem kizárt, hogy sok amerikai keveri Münchent és Frankfurtot, mely a hetedik a listán.

A nyolcadik Milánó, melyet kiábrándítónak tartanak a turisták, mondván, a híres olasz vendégszeretetnek nyoma sincs, bár a divatbolondoknak biztos tetszeni fog. A kilencedik Monte Carlo, melynek lakói a turisták szerint nagyképűek, a város pedig úgy összességében zsúfolt és személytelen. A feltűnően pazarló életmód is idegesítő sokak szerint. A lista alján a bahamai Nassau landolt. A várost a hiányos infrastruktúrája és a közbiztonság hiánya miatt pontozták le.

Helyesek vagyunk és barátságosak

Van persze pozitív lista is, melyre egyébként Budapest is felkerült. Igaz, nem túl előkelő helyre, de a top tízből fővárosunk éppen csak, hogy lecsúszott. Budapestet a fejedelmi, méltóságteljes és lélegzetelállító jelzőkkel illetik, az embereket pedig helyesnek és barátságosnak látják. Különösen a fiatalosságot értékelik sokan, mely a világvárosi atmoszféráját adja. Sőt, a turisták szerint a gépjárművezetők is előzékenyek.

Az első és második helyen, egyenlő pontszámmal az ausztráliai Melbourne és az új-zélandi Auckland állnak. A harmadik a kanadai Victoria, a negyedik az Egyesült Államokbeli Charleston. Az ötödik és hatodik helyet szavazategyenlőség mellett az írországi Dublin és az ausztráliai Sydney kapta.

Az egyik legbarátságosabb város Auckland
Az egyik legbarátságosabb város Auckland
Jacky Naegelen / Reuters

A hetedik legbarátságosabb város a világon a kambodzsai Siem Reap, a nyolcadik a dél-afrikai Fokváros, a kilencedik és a tizedik az USA-beli Savannah és a spanyol Sevilla. Budapest és Salzburg ugyanannyi pontszámot kapott, így a 11. és a 12. helyre kerültek.

Talán a sör teszi

A pozitív lista egyik talán legmeglepőbb városa Dublin, hisz az írekről sok minden járja, de hogy különösebben barátságosak lennének, az éppen nem.

Volt kolléganőnk, Puskás Anikó néhány hete költözött ki, így már van némi fogalma arról, hogy az amerikai turistáknak mennyire lehet igaza. „Az itteniek nem olyan közvetlenek, mint a déliek, viszont tényleg barátságosak. Többször előfordult, hogy térképpel a kezemben álltam, néztem, merre is vagyok, és anélkül, hogy kértem volna, odaléptek hozzám, és megkérdezték, segíthetnek-e. És érzed rajtuk, tényleg szívből csinálják. A boltokban, a postán ugyanez, nagyon segítőkészek. Míg otthon sokszor lejön, csak mézesmázaskodik az eladó, hogy rád tukmáljon ezt-azt, addig itt teljesen érdek nélkül csinálják. Az is tipikus, hogy simán elbeszélgetnek veled, még ha először látnak is, nagyon közvetlenek – mondja Anikó, hozzátéve: talán a sör teszi.

 

Nem szeretik a Nagy Almát

Az amerikai Travel+Leisure magazin is megszavaztatta olvasóit, ám ők arra voltak kíváncsiak, hogy melyek a legbarátságtalanabb és a legbarátságosabb városok az Egyesült Államokban. A negatív lista élén New York áll, ami a lap szerint ironikus, hisz az életszínvonal magas, a várost a modern világ közepének tartják, így az ott élőknek elvileg minden okuk megvan arra, hogy boldogok legyenek, a boldog és elégedett ember pedig barátságosabb az idegenekkel is. A hírhedten udvariatlan taxisok tehát valószínűleg nem látják rózsaszínben az életet.

A negatív listát New York vezeti
A negatív listát New York vezeti
Adrees Latif / Reuters

A negatív listán olyan nagyvárosok sorakoznak egymás után, mint Detroit, Philadelphia, Washington D.C., Boston, Miami és Las Vegas. A lap szerint ennek az az oka, hogy minél nagyobb és nyüzsgőbb egy metropolisz, az élet annál hektikusabb, ami rohanóvá, távolságtartóvá teszi a helyieket a turisták szemében.

A lap különösen sokat foglalkozott Washingtonnal, ahol az emberek állítólag kerülik a szemkontaktust, mindenki fülhallgatóval védi magát, nem szokás az útbaigazítás, bár estére, a munkaidő végeztével a fagyos helyiek némileg felengednek.

A Travel+Leisure is készített pozitív listát, melynek élén a Zene városa, Nashville áll a verhetetlen koncertjeivel, fesztiváljaival, szórakozóhelyeivel. Ezt követi szorosan Salt Lake City és Minneapolis, de ott van a listán többek közt Charleston, New Orleans, Honolulu és Atlanta is.

Magyar szemmel a morcos Amerikáról

Kolléganőnk, Kőműves Anita tavaly nyár óta Washingtonban tanul egy ösztöndíjprogram révén, így elég jól megismerte a főváros mindennapjait és a helyieket. Ő úgy látja, a magyar viszonyokhoz képest az amerikaiak egyáltalán nem is olyan morcosak.

„Magyar szemmel nézve még a legbarátságtalanabb amerikai város is kedves és nyitott. Az eladók szinte mindig szélesen mosolyognak, és szívesen segítenek minden vásárlónak. A kávézókban a fekete mellé mindig jár egy-egy kedves szó is. Az igaz, hogy a reggeli rohanásban barátságtalannak tűnhetnek a washingtoniak, de ennek csak az az oka, hogy még nagyon álmosak. Az amerikaiak, így a washingtoniak is hajlamosak túlhajszolni magukat, emiatt reggelente morcosan, félálomban metróznak be a munkahelyükre. Még a kedvenc hordozható, fedeles papírpohárban vásárolt kávéval is várniuk kell: a metrón és a buszokon szigorúan tilos enni-inni. Ám délre már az irodisták is sokkal barátságosabb arcukat mutatják. A zakót és blézert az irodában hagyva kisétálnak ebédelni az egyik közeli térre, ahol kisteherautók állnak sorban távol-keleti, mediterrán, indiai vagy kelet-európai ételeket kínálva. Ha jó az idő, a reggel még karót nyelt hivatalnokok is szívesen ülnek le egy padra az étellel, élvezik a napsütést és vidáman csevegnek. És Washingtonra is igaz, hogy kedvesen szolgálják ki a vásárlót, legyen az étterem vagy a közlekedési vállalat. A helyi buszokra az első ajtón kell felszállni, és ott egy mágneskártyát az érzékelőhöz érintve fizetni. A sofőrtől mindeninek jár egy hangos köszönés és egy mosoly. Ezt az utasok is viszonozzák, leszálláskor megköszönik a sofőrnek az utazást."

Hasonlóan jó tapasztalatai vannak a legbarátságtalanabb városnak megválasztott New Yorkkal Tímeának, aki több alkalommal is járt már az Egyesült Államokban turistaként, illetve nyári munka miatt.

„Nekem az emberekkel nem volt rossz tapasztalatom. Ha megállsz, egy térképpel vagy kicsit elveszettnek tűnsz, odajönnek teljesen maguktól és megkérdezik hova szeretnél menni. Velem ott nagyon barátságosak voltak, sőt, Amerikában igazából mindenhol. Talán Los Angelesben a legkevésbé, ott jönnek oda maguktól az emberek segíteni – mesélte Tímea, aki a New Yorki taxisok "legendás" bunkóságából sem tapasztalt sokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.