galéria megtekintése

Megható film készül Stephen Hawking életéről

1 komment

P.A.

A 21. század legnagyobb hatású elméleti fizikusa immár közel három évtizede saját testének a rabja, a modern technikának köszönhetően azonban nem vesztette el kapcsolatát a külvilággal, sőt: két, a nagyközönségnek szánt könyve óriási világsikerre tett szert.

Stephen Hawking a világegyetem kialakulásáról ad elő a genfi CERN kutatóintézetben
Stephen Hawking a világegyetem kialakulásáról ad elő a genfi CERN kutatóintézetben
Valentin Flauraud / Reuters

Hawking még alig múlt húszéves, amikor a ritka, amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséget diagnosztizálták nála. A Lou Gehrig szindrómának is nevezett kór  1939-ben került be a köztudatba, amikor a New York Yankees baseballcsapat híres tagjának, Gehrignek ígéretes karrierje omlott össze miatta.

Az ALS kialakulásának pontos oka nem ismert. A betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár, a beteg végül teljesen elveszíti testének mozgásképességét, amely végül a légzőizmok bénulásáig fokozódik.

 

A betegség 100 ezer emberből ötöt érint, és csak elvétve fordul elő az, hogy valaki a diagnózis után tíz évvel még életben van. Hawking viszont kifejezetten magas kort ért meg, Ammar Al-Chalabi, a londoni King's College kutatóközpontja igazgatója elmondta, Hawking az egyetlen ismert páciens, aki ilyen hosszan és jó ideje viszonylag stabil állapotban életben maradt, ezért vizsgálják a fizikus DNS-ét.

Hawking egészségi állapota az évek alatt fokozatosan romlott. Eleinte bottal járt, 1969-ben tolószékbe került, és idővel miatt nemcsak teljes járásképességét, de jóformán minden testrészének kontrollját  is elveszítette. Jelenleg már csak a szemeit és mindössze két ujját tudja használni.

Hawking az 1985-ben végrehajtott életmentő gégemetszés óta már egyáltalán nem képes a beszédre, azóta egy speciális eszközzel kommunikál. A beszédszintetizátor segítségével képes gondolatait „szóban" is kifejezn, írni pedig a kapcsolóval működtethető Living Center elnevezésű kommunikációs programmal tud. 2012-ben pedig bejelentették, hogy Hawking részt vett egy agyhullámokkal irányítható gép (iBrain) kifejlesztésében.

Noha Hawking elméleti fizikus, több munkáját kifejezetten a laikus olvasóközönségnek szánta. Az idő rövid története (A Brief History of Time) és A világegyetem dióhéjban (The Universe in a Nutshell) munkáihoz nincs szükség semmilyen komoly fizikai ismeretre.

A nőknél nincs bonyolultabb

Betegsége ellenére Hawking kétszer is megházasodott, összesen három gyereke és három unokája van. Első feleségétől, Jane Wilde-tól 1990-ben vált el, időközben pedig beleszeretett egyik ápolójába, Elaine Masonba, akit öt évvel később el is vett. A tudóst sokan óvták a kapcsolattól, mert úgy vélték, a nőt csak anyagi érdekek vezérelték. Hawking második házassága végül  2006-ig tartott, korábban csúnyán megromlott kapcsolata reneződött volt nejével és gyermekeivel is. 

A tudós nem veszítette el humorérzékét. Többször viccelődött például azzal, hogy az univerzum működését jobban megérti a nőkénél.

Készüljünk könnyekre!

A most 72 éves, gyakran zseninek tituált tudós életéről film készül, Theory of Everything, azaz A mindenség elmélete (egyelőre munka)címet viselő alkotást idén novemberben mutatják be Amerikában. Az európai premeir valamikor 2015 elejére várható.

A film két és fél perces előzetesét néhány napja hozták nyilvánosságra. A tanúsága szerint megindító és könnyfakasztó alkotásra számíthatunk. A film főként Hawking és az első felesége, Jane kapcsolatát mutatja be, a nő nem sokkal azután ismerte meg a fizikust, miután a férfi megbetegedett, 1965-ös házasságkötésükkor Hawking már csak bottal tudott közelekedni.

A film címe egy létező, ám még nem teljesen kidolgozott fizikai elméletre utal, amely kapcsolatot feltételez az összes fizikai jelenség között, és megjósolja az összes kísérlet következményét, amelyet elvégezhetünk. A bonyolult modell összefoglalja a fizika két legnagyobb alkotását, az általános relativitáselméletet és kvantumtérelméletet, valamint a nem-gravitációs erőket, a gyenge kölcsönhatást, az erős kölcsönhatást és az elektromágneses kölcsönhatásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.