galéria megtekintése

Fásy bukta a pert a Story magazin ellen, fél, hogy Lagzi Lajcsi árulójának nézik

8 komment

L. K.

Lagzi Lajcsit nem „dobta fel”, a Story magazinban tavaly ősszel megjelent írás miatt viszont feljelentést tett Fásy Ádám, mert szerinte olyan színben tüntették fel, mintha köze lenne a zenész ellen folyó büntetőeljáráshoz. A jogerős ítélet szerint Fásy becsülete ezzel nem csorbult.

„Fásy Ádám dobta fel Lagzi Lajcsit?” – tette fel a kérdést címlapján a Story magazin tavaly novemberben. A Borsonline akkori híre szerint a mulatós műsoráról ismert Fásy rosszul is lett a hírtől, és orvost kellett hívni hozzá. „Nem mondom, hogy közeli jó barát, de nem vagyunk haragosok” – nyilatkozta a betegágyából a lapnak kettejük viszonyáról, természetesen cáfolva, hogy bármi köze lenne a zenész ellen áramlopás miatt indult büntetőeljáráshoz.

A Story cikke miatt viszont ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Fásy – illetve a birtokunkban levő periratok szerint Fási – „nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt”. A magazin mellett több más médiumot is megnevezett, amelyek a hamis állításokat „továbbterjesztették”.

A műsorvezető részben a magazin címlapját kifogásolja – ahol még az a szöveg is megjelent, hogy „Nincs barátja, csak ellensége…” –, részben a lapban megjelent írást, amelyben arra tesznek utalást, hogy „egy bizonyos pletyka szerint én tettem bejelentést a rendőrségen Lagzi Lajcsi ellen, aki ennek eredményeként került előzetes letartóztatásba”. Ráadásul arra is hivatkoztak, hogy ők „csúnyán egymásnak estek”.

 

Mindezzel kapcsolatban Fásy állítja: „A fent írt közlemények hamis színben tüntetnek fel és alkalmasak arra, hogy a társadalmi megítélésemet hátrányosan befolyásolják az olvasók széles körében”. Úgy véli, Lagzi Lajcsi sokak által „bálványként tisztelt előadóművész, ezért annak az elterjesztése, hogy én kezdeményeztem volna ellene a büntetőeljárást, sokak szemében negatív érzelmeket vált”.

Attól tart, hogy egyesek „vamzerként, „Lagzi Lajcsi elárulójaként” tekinthetnek rá, ezért Fásy szerint az érdeksérelem megmutatkozhat „közszereplői életformám fenntartásának akadályozásában is, hiszen alkalmas arra, hogy a közönség szimpátiájából veszítsek”.

Emellett felveti, hogy a csalás gyanúja is szóba jöhet, „mivel a lappéldányok eladásának és az internetes portálok olvasottságának szélesítésével haszonszerzésre törekedtek a közlemények megjelentetői, és az olvasókat megtévesztették azáltal, hogy a Lagzi Lajcsi elleni büntetőeljárás megindításában részem van”.

A rágalmazás magánvádra, kizárólag a sértett feljelentése alapján üldözendő. Az első fokon eljáró Budapesti II. és  III. Kerületi Bíróság megállapította, hogy a magánindítvány az arra jogosult személytől érkezett, ám semmi másban nem értett egyet Fásyval. Olyannyira nem, hogy az ügyben még tárgyalást sem tartottak, mert a végzés szerint a magazinban nem jelent meg olyan közlemény, amely a feljelentő becsületének csorbításra objektív módon alkalmas lett volna.

Fásy Ádám
Fásy Ádám
Mediaworks/archív

Fásy persze fellebbezett, mert a Story magazinban megjelent cikk „jelentősen aláásta a társadalmi megítélésemet és becsületemet”. Megismételte azt is, hogy „a sajtó célja a nem létező pletyka leközlésével az én lejáratásom volt, annak érdekében, hogy az olvasókat megtévesztve, minél nagyobb szenzációt remélve növelje a lap bevételét”.

A Fővárosi Törvényszék szerint azonban az „ügy érdemét tekintve az elsőfokú bíróság helyes jogi álláspontra jutott, amikor megállapította, hogy a magánvád tárgyát képező cselekmény nem meríti ki a rágalmazás törvényi tényállását”. Egy adott kifejezés esetén ugyanis azt a körülményt, hogy a közlés alkalmas-e a becsület csorbítására, „nem szubjektív szempontok alapján, az adott személy egyéni értékítéletétől vagy érzékenységétől függően, hanem az általános társadalmi felfogás szerint szükséges megítélni”.

A törvényszék hangsúlyozta: „A hivatkozott tartalom, mely – kérdésfeltevés formájában – bizonyos pletykákra hivatkozással annak lehetőségét veti fel, hogy a magánvádló tett feljelentést a cikkben megnevezett személy ellen, a fellebbezésben foglaltakkal szemben nem hordoz olyan jelentéstartalmat, mely a magánvádló általános társadalmi megbecsülését negatív irányba befolyásolná”.

Mindjárt meg is magyarázzák, mire gondoltak. Az indokolás szerint az írás csupán utalt egy egyébként jogszerű „állampolgári jogosultság gyakorlásának (a feljelentés megtételének) lehetőségére”. A bíróság úgy látta, hogy ez önmagában nem kifogásolható.

A „nincs barátja, csak ellensége” fordulat kapcsán pedig leszögezték, hogy nem derül ki, az egyáltalán kire vonatkozik. De a „csúnyán egymásnak estek” szöveg „sem alkalmas a társadalmi értékítélet negatív irányba történő megváltoztatására, avagy az emberi méltóság megsértésére”.

A csalás gyanúja kapcsán a törvényszék emlékeztetett rá, hogy az közvádas bűncselekmény, és a vádat csak az ügyészség képviselheti. A feljelentésben erre vonatkozó utalást így a bíróság érdemben nem is vizsgálhatja. A verdikt jogerős.

Szerettük volna megkérdezni Fásy Ádámot is az ügyben, de nem tudtuk elérni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.