galéria megtekintése

Erre is jó a vodka!

0 komment

NOL
NOL

Nem kell mindjárt a mosógépbe dobni egy ruhadarabot csak azért, mert folt esett rajta vagy ráférne egy kis frissítés. Itt van néhány jól működő házi praktika, melyekkel a mosási költségeket meg lehet takarítani, illetve a ruhák elhasználódását is lassítják.

A brit családok összesen mintegy 100 millió fontot dobnak ki az ablakon a fölösleges mosások miatt. Ez nemcsak a háztartások számára jelent fölösleges kiadást, de energiapazarló és környezetszennyező szokás is. Ezért a Daily Mail – Steve Anderton „mosoda guruval" kiegészülve – felsorakoztatott néhány háztartási praktikát, hogy bebizonyítsa: egyetlen folt vagy egy kis állott szag miatt nem kell mindjárt a mosógépbe vágni a ruhákat. Vannak persze olyan trükkök is, melyek jól hangzanak ugyan, de nem eléggé hatásosak. A kényes anyagok fagyasztással történő tisztítása például még árt is a textíliának, ezeket inkább bízza mindenki a szakemberekre.

Ruhafrissítés vodkával

Jó fertőtlenítőszer a vodka
Jó fertőtlenítőszer a vodka
Bob Strong / Reuters

 

Ha a ruha nem foltos, csupán egy kis frissítésre van szüksége, még csak egy gyorsprogramra sem kell bedobni a mosógépbe. A vízzel higított vodka úgy működik ebben az esetben, mint a kézfertőtlenítő gélek, melyek alkohol tartalmaznak. Elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat, majd a ruha teljesen szagtalanra szárad, ahogy az alkohol elpárolog az anyagból. Azért éppen vodka, mert más szeszes italokkal szemben viszonylag semleges a szaga, víztiszta és nem is túl drága. Persze nincs szükség prémium minőségű árura, az olcsó pia is megfelel erre a célra, és akár más felületek fertőtlenítésére is bevethető. Kényes anyagokon is használható, mint a selyem vagy a bársony, csupán arra kell ügyelni, hogy a ruha ne eressze a színét, mert ebben az esetben csúnya meglepetés érheti az embert. A sportfelszerelés felfrissítésére, de akár cipőfertőtlenítésre is remek, és ha egy kevés teafa illóolaj is kerül a szórófejes flakonba, még erősebb lesz a fertőtlenítő hatás.

Mosógépes trükkök

Nem kell mindjárt a gépbe vágni a szennyest
Nem kell mindjárt a gépbe vágni a szennyest
Brian Snyder / Reuters

Akinek van szárítógépe, annak meggyűlhet a baja a porszerű szöszökkel, ezért a gép belsejét időnként érdemes kiporszívózni. Ugyan ez a trükk bevethető a mosógép dobjában is a papírzsepi cafatok, hajszálak és egyéb szennyeződések ellen. A beszöszölődött ruhát sem kell azonnal újra mosni: még nedves állapotban, teregetés előtt jól ki kell rázni, majd ha megszáradt, vagy ruhahengerrel tisztítani, vagy porszívóval átmenni rajta.

Tegyen néhány teniszlabdát a szárítógép dobjába a párnák és takarók szárításakor! Ez a módszer segít megelőzni a szálak összetapadását, a párna belapulását, így gyorsabban meg is fog száradni az ágynemű.

Színfrissítés egy jó feketével

A fekete farmer sok bosszúságot tud okozni, mert még a drágább darabok is hamar kikopnak, kiszürkülnek. A fekete ruhákhoz való öblítőnél olcsóbb megoldás a kávé. Ezt a trükköt profi mosodákban is szokták alkalmazni – írja a Daily Mail.

A módszer: vagy egy vödör forró, zaccos vízbe kell beáztatni a ruhadarabot mosás előtt, vagy egyenesen a mosógép dobjába illetve a mosószer-adagoló fiókba önteni a lefőzött, erős feketét. Ez a módszer azonban csak akkor hatékony, ha rendszeresen alkalmazzák, ugyanis egyetlen, erősen megkopott fekete farmer megfestéséhez talán egy vödör kávé sem lenne elegendő. Az alaposan megkopott darabokhoz jobb mosógépben használható textilfestéket venni.

Egyesek szerint, ha a megszürkült fehér ruhákhoz egy pohár forró vízben feloldva öt aszpirintablettát adagolunk, az a szalicilsav miatt újra fehérré varázsolja a textíliákat. Ez azonban tévedés: öt tabletta aszpirin semmit nem fehérít a ruhákon, de talán még ötszáz sem – figyelmeztet Steve Anderton.

Mosogatószer tuning és folttisztítás

Egyesek szerint mosásonként két evőkanál konyhasó fokozza a mosópor hatékonyságát és fixálja a ruhák színét. A szakértők szerint meg lehet próbálni, de nem valószínű, hogy jelentős változást tapasztalhatunk: a két kanál só kevés lehet, az ecet jobb, ráadásul a vízkőlerakódással is elbánik!

Régi trükk a tintafoltok eltávolítására a tejes áztatás. A tejet hígítatlanul kell használni és legalább 2 órán át hagyni kell a ruhát ázni, az elszíneződött tejet pedig folyamatosan cserélni. Szőnyegből is eltávolítható tejjel a folt: ebben az esetben öntsük a tintára a tejet, és egy régi töröközővel vagy egyéb tiszta ronggyal, körkörös mozdulatokkal folyamatosan dörzsöljük a szennyeződést, amíg e nem tűnik. A folyadékpótlása ebben az esetben is szükséges, ha a tej már elszíneződött.

Sok vizet és energiát pazarol a fölösleges mosás
Sok vizet és energiát pazarol a fölösleges mosás

Plusz két Nol tipp: Ha kimoshatatlan „zsírfolt" került a textíliára, érdemes kipróbálni rá a mosogatószert, mert az erősebb zsíroldó hatással bír, mint az általános mosószerek. Ezt a trükköt használják a varrónők is.

És ha már mosogatószer: hatékony zsír- és vízkőoldó, illetve fertőtlenítő szer készíthető mosogatószer-koncentrátum, étkezési ecet és víz 1:1 arányú keverékéből. Ez a mosogatószer remekül oldja a zsírt még a műanyagokról is, elbánik a leégett serpenyőkkel, csillogóvá varázsolja a poharakat és az evőeszközöket, illetve megelőzi a vízkőlerakódást a mosogató falán. A koncentrátum lehet olcsóbb fajta is, a lényeg, hogy jó sűrű legyen; mi egy szupermarket sajátmárkás, 250 forintos termékével próbáltuk ki, és működött. A fertőtlenítő hatás fokozható, ha 10-15 csepp teafa illóolaj is kerül az oldatba. A 100%-os tisztaságú teafa illóolaj elűzi a kellemetlen szagokat és elpusztítja a kórokozókat még a mosogatószivacs belsejében is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.