galéria megtekintése

Erre érdemes figyelni Franciaországban a magyar szurkolóknak

1 komment


Csepelyi Adrienn

Praktikus tanácsok azoknak, akik Franciaországban szurkolnak a válogatottnak.

Néhány nap, és elindulnak a legbátrabbak, hogy a helyszínen buzdítsák Bernd Storck csapatát. Bár a rendező városokban számos információs pont várja a drukkereket, néhány dolgot talán hasznos átvenni utazás előtt.

Sokan még mindig árulják jegyei­ket, noha azok az UEFA szabályzata szerint nem átruházhatók. Hivatalosan azzal kell belépnünk a stadionba, akinek nevére a tikettünk szól. Egyelőre nem ­tudni, mennyire veszik ezt komolyan, az viszont bizonyos, hogy a stadionok másfél kilométeres körzetébe autóval nem, csak busszal lehet behajtani – itt biztonsági ellenőrzés is várható.

A francia autópályák fizetősek, a személyautók úthasználati díja száz kilométerenként 7–15 euró. Figyeljen a parkolásra: ahol azt a vonatkozó ábra jelzi, onnan el is vontatják autóját. Az úttestre sárgával felfestett „Livrai­son” (rakodás), a szaggatott vonallal jelzett „Transport de fonds” (pénzszállítás), s a mozgáskorlátozott helyen illetéktelenül parkoló járműveket elvontatják vagy kerékbilinccsel rögzítik. Fél kerékkel a járdán parkolni is tilos – a kiváltás és a bírság akár 200 euró is lehet.

 

Személyi sérüléssel nem járó közlekedési balesetekkor nagyon fontos, hogy kölcsönösen kitöltsék és aláírják a kárbejelentő íveket. Az autó helyi javíttatásához személyes vagy biztosítói anyagi fedezet igazolása, egészségügyi ellátáshoz az európai egészségügyi kártya szükséges. A járóbeteg-ellátás költsé­geit a betegnek kell megelőlegeznie, a lakhelyileg illetékes tb-igazgatóság utólag térít.

Mintegy ötvenezer jegyet vettek a három meccsre a magyar drukkerek
Mirkó István

Párizs, Marseille és Nizza a zsebtolvajok paradicsoma. Közlekedjen lezárt ajtókkal és csomagtartóval! Használja a szállodai széfeket, lopás esetén rögtön tegyen rendőrségi bejelentést, és kérje el a hotel biztosítójának adatait, ugyanis a szállodák kártérítési felelősséget viselnek a területükön elkövetett lopásokért. A biztosítók csak a számlával igazolt kár után térítenek, ellopott készpénz esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. A francia hatóságok segítőkészek, de idegen nyelvet alig beszélnek. Az elveszített okmányokról, értékekről a rendőrség többnyire nem hajlandó jegyzőkönyvet felvenni, sem igazolást adni a bejelentésről. Az ellopott, elveszített okmányok után érdemes érdeklődni a legközelebbi külképviseleten: gyakran ott adják le azokat.

Az Európa-bajnokság alatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be a terrorveszély miatt: ne lepődjenek meg a fegyveres katonák látványán. Sok helyütt működik videokamerás felügyelet, a felvételek egy évig őrizhetők és felhasználhatók. Az internetkávézók ügyfeleit és azok hálózati kapcsolatait rendszeresen ellenőrzik. A speciális rendvédelmi szerveknek hozzáférésük van a rendszámok, útlevelek, tartózkodási engedélyek és bűnügyi nyilvántartások adataihoz, valamint a légi, a vasúti és a tengeri utasszállító társaságok utaslistáihoz. A menetidőbe érdemes belekalkulálni, hogy az Eb ­miatt Franciaország július 26-ig visszaállítja a határellenőrzést.

Az itthon maradóknak

Ne csüggedjen, aki nem utazik: az Eb-hangulat idehaza is garantált. Sok önkormányzat és vendéglátóhely készül kivetítővel, a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhányat. Ajánlott időben asztalt foglalni!

Budapest: A Grund (VIII., Nagytemplom utca 30.); Akvárium (V., Erzsébet tér 12.); Anker’t  (VI., Paulay Ede u. 33.); Anker Klub (Anker köz 1–3.); Bajnok Terasz (Újpest, Szent István tér); Bálna Terasz (IX., Fővám tér 11–12.); Belvárosi Foci Mozi (V., Szabadság tér); Budapest Park (IX., Soroksári út 60.); Csepeli Szurkolói Aréna (Csepel Művek I-es kapu), ­Dürer Kert (XIV., Ajtósi Dürer sor 19–21.); Dagály strand (XIII., Népfürdő u. 36.); Kobuczi Kert (III., Fő tér 1.); FogasHáz (VII., Akácfa utca 51.); Futball-sziget (Margitszigeti Atlétikai Centrum); KIOSK Budapest (Március 15. tér 4.); Larus terasz (XII., Csörsz utca 18/B); Pontoon (V., Id. Antall József rakpart 1.); Széchenyi fürdő (XIV., Állatkerti krt. 9–11.); Vasmacska terasz (XXII., Fékező u. 1.); WestEnd-tetőterasz (VI., Váci út 1–3.); Zsiráf (VI., Teréz körút 53.).

Vidék: Nyíregyháza, Szabadság tér; Epcos Szurkolói Ház (Szombathely, Március 15. tér 5.); Agria Foci Mozi (Eger, Agria Park, díszkert); Fáklyás Foci Eb Aréna (Kecskemét, Fáklyás Pince, Hoffmann János u. 6); Miskolci Egyetem Sportközpont (Miskolc, Egyetemváros); Szurkolói Sziget (Pécs, Új Nemzedék Közösség Tér, Szent István tér 17.); Szolnok, Hild tér; Esztergom, Széchenyi tér; Tatabánya, Árpád tér; Szeged, Széchenyi tér; Sopron, Várkerület (a Mária-szobornál).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.