galéria megtekintése

Elfeledett Orbán-ereklye jár körbe Tokajban

1 komment

NOL

A legenda szerint 1771-ben XIV. Kelemen pápának annyira ízlett gróf Andrássy István tokaji aszúja, hogy minden eszközzel biztosítani szerette volna a fagyoknak kitett szőlő bőséges termését. Ezért ajándékozta a bor és szőlő védőszentjének, Szent Orbánnak teljes csontereklyéjét a magyar nemesnek. 

A pápa utasítására Elzászból Monokra szállították Szent Orbán csontjait, ahol Andrássy kápolnát építtetett neki. A tokaji borvidéken azonban hamarosan feledésbe merült a védelmező jelenléte. Az ereklyét a Tokaji Borbarátnők Társasága fedezte fel ismét, amely idén negyedik alkalommal tart Szent Orbán Zarándoklatot a tiszteletére május 20. és 22. között.

Forrás: www.tokajiborbaratnok.hu/www.tokajiborbaratnok.hu

A Tokaji Borbarátnők Társaságának a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora, Dombóvári Judit az ereklye helyreállításán túl jelképesen egy oldalbordából utazó ereklyét készített. Ezt a zarándoklat alkalmával elviszik minden olyan településre, ahol a Társaság tagjai élnek, biztosítandó a jó termést. Így a monoki Sarlós Boldogasszony Templom elől indulva a hétvégén érintik Tállyát, Mádot, Tarcalt, Tokajt, Bodrogkisfaludot, Erdőbényét, Olaszliszkát, Sárospatakot és Hercegkutat, mielőtt visszatérnek Monokra.

 

A Tokaji Borbarátnők Társasága Tokaj-Hegyalja neves női borászait, pincészettulajdonosait és közéleti szereplőit fogja össze, akik a borászatban és a borszakírásban saját jogukon is aktívan tevékenykednek és sikeresek. Tagjai között találjuk többek közt Bárdos Saroltát (Nobilis Szőlőbirtok), Berecz Stephanie-t (Tokaj Kikelet Pince) és Béres Melindát (Béres Szőlőbirtok) is. 

A társaság elnöke, Kulcsár Edit egy interjúban elárulta, hogy bár a bor férfias szakmának tűnik, a nők mégis jobbak a kóstolásban. Nem véletlen, hogy Magyarország első nemzetközi borakadémikusa is nő, a szintén a Tokaji Borbarátnők Társaságába tartozó Mészáros Gabriella.

Forrás: www.tokajiborbaratnok.hu/www.tokajiborbaratnok.hu

A május 20–22. között Szent Orbán tiszteletére szervezett zarándoklatot programok sorozata kíséri. Az ereklyét váró települések nyitott pincékkel készülnek a vendégek fogadására. Dombóvári Judit restaurátor május 21-én, szombaton 15 órától mesél a munkájáról Tokajban, Mádon fellép a papokból álló Páter Rock Együttes.

A III. század környékén élő vértanú, Szent Orbán valószínűleg pápa volt. A hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el. Emiatt szőlőfürttel vagy kehellyel szokás ábrázolni, így lett belőle a szőlő és a bor patrónusa. A néphit úgy tartja, ha Orbán napján – május 25-én – esik, savanyú lesz a bor, ha tiszta az idő, akkor édes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.