galéria megtekintése

Negyven év börtönre ítélték az anyát, mert elvetélt

8 komment

NOL

Öt év után kiengedték a börtönből Maria Teresa Rivierát, akit negyven évre ítéltek csak azért, mert elvetélt. A nő most már fiával lehet. A közép-amerikai El Salvadorban 1998 óta büntetik az abortuszt. 

– Boldog vagyok, hogy a fiammal lehetek – mondta Maria Teresa Riviera, amint mosolyogva átölelte a fiát. A most 33 éves nő 2011-ben gyári munkásként dolgozott, s fiával és anyósával élt együtt az El Salvador-i főváros, San Salvador peremén. Férje elhagyta őt.

Várandósan El Salvadorban. Több mint 600 nőt ítéltek börtönre
Várandósan El Salvadorban. Több mint 600 nőt ítéltek börtönre
Jose Cabezas / Reuters

Riviera az egyik nap erős görcsöt érzett a hasában, ezért kiment a kerti vécébe. Nem sokkal később anyósa talált rá a padlón fekve vérbe fagyva, ezért kórházba szállították. Ott derült csak ki, hogy terhes volt, de elvetélt. A kórházban azzal vádolták meg, hogy abortuszon esett át, ezért a rendőrök bilincsbe vitték el. A bíróság végül negyvenévnyi börtönbüntetésre ítélte a nőt.

 

A mintegy hatmilliós lélekszámú latin-amerikai országban drákói törvények vannak érvényben, és rendkívül szigorúan büntetik az illegális abortuszon átesett nőket. 1998-ig még megengedett volt, hogy a nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant magzatot el lehetett vetetni, ha az anya élete veszélyben volt, vagy a magzat sérült. A törvényt azonban megváltoztatták, így 1998 és 2013 között több mint 600 nő került börtönbe, amiért abortuszon esett át. A szigorítást az "élet szentségére" hivatkozva főleg a keresztény egyház és az ultrakonzervatívok harcolták ki.

Az aktivisták szerint El Salvadorban azokat is üldözik, akik elvetélnek. Gyilkossággal vádolják meg azokat a nőket, akik a vetélés után kórházi kezelésre szorulnak. Sok esetben már a kórházban az ágyhoz bilincselik őket, nehogy elszökjenek. Az El Salvador-i börtönökben jelenleg 25 vetélésen átesett nő tartózkodik. Legtöbbjük nagyon szegény családból származik, így nincs esélyük a szabadulásra. 

– Ezeket a törvényeket férfiak hozták, hogy ellenőrizzék a nők testét – magyarázta Sara Garcia, aki egy civil szervezet tagja, amely az abortusz dekriminalizációjáért küzd. Garcia szerint a törvények az erőszak egy formáját jelentik.

Riviera szabadon bocsátásáért világszerte megmozdultak az emberi jogok védői. Végül az amerikai külügyminisztérium segítségével öt év után kiszabadulhatott a börtönből. Szörnyű volt a börtön. Nagyon zsúfolt volt, és nem sok víz volt. Kétszázötvenen voltak egy 100 főre tervezett körletben – mondta a nő az Independentnek. Riviera sírva mesélte, hogy fia képét sem vihette magával a börtönbe, így minden este csak maga elé képzelte az arcát, mikor lehunyta a szemét.

Riviera egyébként nem is tudta, hogy szabadulni fog. Május 11-én csak megjelent a bíróság előtt, ahol szabadon engedték. Rabtársaitól nem tudott elbúcsúzni, de annak örült, hogy kiadatását követően egyenesen az érte kampányoló emberekhez vitték, ahol fia is várta, akit újra magához szoríthatott. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.