galéria megtekintése

Meghökkentő csokoládés finomságok

0 komment


Veres Dóra

Fekete tigrisrák tejcsokoládészósszal, édeskömény mentás fehércsokoládé öntettel, kéksajtos csokoládé szuflé – elsőre meglehetősen furcsán hangzik, ám megízlelve ráébred az ember: tökéletes a harmónia, a látszólag nem összeillő hozzávalók verhetetlen párost alkotnak. – Ki kell lépni a megszokott keretekből, próbálkozni, játszani kell – mondja Segal Viktor séf, gasztronómiai szakértő, miközben a különleges fogások rejtelmeibe avat be a Pastrami étterem konyhájában.

Segal Viktor a kifinomult egyszerűség híve
Segal Viktor a kifinomult egyszerűség híve
Reviczky Zsolt / Népszabadság
Miközben a rákpucolás és a hagyma tökéletes felszeletelésének alapjait tanítja a hallgatóságnak, arról beszél, hogy nem szabad túlbonyolítani az ételeket, érdemes az egyszerűségre törekedni, és bátran játszani az ízekkel. – A főzés egy kreatív játék, melynek során szinte mindent lehet, csak szabadjára kell ereszteni az ember képzeletét – mondja lelkesen a Werk Akadémia GasztroWerk képzésén részt vevő hallgatóknak.

A társaság vegyes. A diákok közt akad a gasztronómiáért rajongó egyetemista, vannak olyanok, akik azért iratkoztak be, mert a jövőben vendéglátóhelyet szeretnének nyitni, és persze vannak itt profik is. Az egyik hölgy például szakács, mint mondja, a legtöbb továbbképzéssel foglalkozó iskolában száraz tananyagot adnak le a diákoknak, azzal azonban nem sokra mennek az életben. – A Werknél viszonylag teljes képet adnak a hazai és nemzetközi gasztronómiai helyzetről, és a piac legkomolyabb szereplőihez is elvisznek bennünket – mondja. A képzésnek köszönhetően így rengeteg olyan helyre bejutnak, ahová amúgy, egyedül esélyük sem lenne bepillantást nyerni, és barátokra, ügyfelekre, üzleti kapcsolatokra lelhetnek.

Miközben a diákokkal beszélgetek, a sztárséf eligazítást nyújt, hol szerezhetők be a legjobb alapanyagok. Mint mondja, a négyfogásos vacsora hozzávalóit körülbelül három óra alatt össze lehet szedni, bár ebben azért a jelenlévők nagy része kételkedik. Azt azonban elismerik, hogy ma már az egzotikusabb fűszerek, zöldségek és gyümölcsök is könnyen elérhetőek Budapesten. A legjobb, ha a piacon vagy a hentesnél kezd az ember, a különlegesebb hozzávalókat a keleti fűszereket árusító üzletekben és delikáteszekben lehet megvásárolni. A rák és egyéb tengeri herkentyűk pedig már a legtöbb áruházláncban megtalálhatóak.

 
Mindenki közreműködött a különleges fogások elkészítésében
Mindenki közreműködött a különleges fogások elkészítésében Fotó: Kovács Bálint

S miközben az előkészületek zajlanak, szó esik arról, hogy érdemes kivételes minőségű fűszereket beszerezni, ezt alátámasztandó három különféle borsot illatozhatnak és ízlelhetnek meg az érdeklődők, és a különbségeket azonnal érezni.

Segal Viktor szenvedélyesen beszél arról, hogyan tud egy étel úgy különleges és izgalmas lenni, hogy közben megőrzi azt a fajta egyszerűséget, amely miatt könnyen elkészíthető marad. Merthogy a sült fekete tigrisrákot, a fűszeres kakaóbab kéregben forgatott sertésszüzet vagy a csokoládé szuflét szinte bárki meg tudja csinálni otthon is. – A desszert esetében a legfontosabbak az arányok – mondja a séf. Ha a vaj, a csokoládé, a tojások és a cukor arányaira odafigyelünk, nem lehet elrontani, és nem is kell szigorúan tartani magunkat a recepthez. Kéksajt helyett például érdemes kísérletezni a fűszerekkel, a kínai ötfűszer-keverékkel nem lehet mellényúlni – állítja, majd elmeséli, a hétvégén kipróbálta, és nagyon tetszett a feleségének és lányainak is. – Nem kell túlbonyolítani, nem érdemes öntetet készíteni hozzá. Egy vaníliafagyival tökéletes, bár én a tejszínhabra esküszöm. Utóbbi elkészítése azonban nem könnyű. Egyrészt, mert 38-40 százalékos tejszín kell hozzá, amit nem kapni minden üzletben, másrészt, mert az ideális állag elérése érdekében a hagyományos konyhai robotgép használata szóba sem jöhet. – Az túl sok levegőt enged bele. Vagy nekiáll az ember saját maga és szépen, lassan egyenletesen kevergeti 20-40 percen át, vagy KitchenAid robotgépet használ. Ez utóbbi a legpraktikusabb és legbiztosabb, így biztos olyan lesz a végeredmény, amilyennek lennie kell.

A tigrisrákhoz kiválóan passzol a tejcsokoládészósz
A tigrisrákhoz kiválóan passzol a tejcsokoládészósz

Mikor pedig elkészülünk az ételekkel, asztalhoz ülünk, hogy megkóstoljuk, amin az elmúlt órákban dolgoztunk. Segal Viktor nem csatlakozik. Mint mondja, bőven elég neki, hogy főzés közben kóstol. Inkább a jelenlevők véleménye érdekli.

Vacsora közben szóba kerül, van-e olyan étel, amit nem szeret. Mint mondja, gyerekkorában nagyon sok mindent nem volt hajlandó megenni, a zöldségeket például kifejezetten utálta. Ma már más a helyzet, szinte mindent megkóstol, s kedvence ugyan nincs, van, amit máig nem szívesen fogyaszt. Ilyen például a gomba. Bár örömmel használja a konyhában, mert isteni finom ételeket lehet készíteni belőle, ha teheti, nem eszik gombát. Egyetlen kivétel van, a fehér szarvasgomba. Ha valaki azzal kínálja, biztosan nem utasítja vissza.

Ha pedig valaki kedvet kapna a kísérletezéshez, bátran készítse el a kéksajtos csokoládé szuflét. Nem nagy ördöngősség, és bámulatosan finom.

Hozzávalók:
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé), finomra aprítva
10 dkg vaj, felkockázva
3 egész tojás
6 dkg cukor
Egy csipet só
4 dkg lágy ízű kéksajt
1 evőkanál liszt, szitálva
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér egy keverőtál, vizet forralunk. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. A tálba tesszük a finomra aprított csokoládét és a felkockázott vajat, vízgőz fölött, kíméletesen megolvasztjuk. Szobahőmérsékletre hűtjük, közben néha megkeverjük.
4. Az egész tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, sóval, beleszitáljuk az evőkanál lisztet.
5. A tojásos masszát egyenletesen összekeverjük a felolvasztott csokoládéval.
6. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csokoládés masszát négy 1,5 dl-es hőálló kerámiatálkába töltjük (3/4-ig) és 4-5 kis kockára vágott kéksajtot nyomkodunk a süteménybe. 6-7 percig sütjük. Ha előre összeállítottuk, és hűtőből vesszük ki, a sütési idő kb. két perccel megnő.
7. Tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.