galéria megtekintése

Leszbikus csókflashmob lesz ma este az ELTE-n

5 komment


Pap Nikoletta

Leszbikus csókflashmobot szerveznek az ELTE Könyvtár Klubba csütörtök estére civilek. Ezen a helyen néhány hete egy lánypárra durván rászólt egy alkalmazott egy csókért, de a szervezők azt mondják, a megmozdulás nem a klub elleni támadás.

Ők is szabadon ki akarják mutatni érzelmeiket
Földi Imre / Népszabadság

Az eset május 11-én történt az ­ELTE kampuszán található Könyvtár Klubban, amely a nevével ellentétben nem a könyvtár egy részlege, hanem egy zenés bár és kocsma, ahol a hallgatók kiengedhetik a fáradt gőzt. Így tett az a társaság is, amelynek két tagjára, egy leszbikus párra durván rászólt az egyik pultos lány, hogy: „lányok, ez nem ide tartozik”!

A történetet a Labrisz Leszbikus Egyesület közölte a Facebook-oldalán tegnap azzal a felhívással együtt, amely leszbikus és transznemű lányokat hív csókolózni csütörtök este nyolc órára a klubhoz.

 

A Népszabadság megkereste azt a Labrisz-tagot, aki a felhívást posztolta. Tőle tudtuk meg, hogy a tömegcsődületet nem az egyesület, hanem magánszemélyek szervezik. A nagy médiaérdeklődés mindenkit meglepett, s bár sok kommentelő úgy véli, egyetlen eset, egyetlen alkalmazott miatt nem szép dolog hírbe hozni egy szórakozóhelyet, a nekünk nyilatkozó labriszos szerint a közösségnek minden ilyen esetben fel kell emelnie a hangját, hogy jelezze, a bároknak nincs joga diszkriminálni a melegeket. Mint elmondta: „Nem gondolom, hogy a hely homofób lenne, és nem is a támadás a cél. Ez egy szeretet és szabadság megmozdulás, ezért álltunk mögé.”

Ugyanezt erősítette meg nekünk az egyik szervező is, aki elmondta, az akció nem a Könyvtár Klub ellen irányul, főleg hogy az érintettekkel még aznap este megegyezésre jutottak, a pártól bocsánatot kértek.

„Ez egy figyelemfelhívó akció, az egyenlő, szabad és méltóságteli szerelemért, a szabad csók öröméért” – áll a lapunknak küldött levélben, amelyben azt is leszögezték, nem az érintettek állnak a megmozdulás mögött. A szervezők azért is fontosnak tartják ezt az akciót, mert az egyetemi kampuszon tesz szóvá egy társadalmi problémát, s maga az eset is az ELTE területén történt.

Nem a lányok balhéztak

A szerdán röviden közölt, kissé zavaros ügyről természetesen megkérdeztük a Klub vezetőségét is, de csak csütörtökön kaptunk választ.

Havlik Richárd ügyvezető lapunknak elismerte, hogy náluk történt meg a sajnálatos eset. Mint írja: a kolléganő valóban rászólt a lányokra, miután többen is panaszkodtak a pultnál, mert a csók kissé szenvedélyesre sikeredett.

„Én csak akkor szembesültem a történtekkel, mikor vezetőt hívtak a pultba, de akkor már a parázs vitába keveredtem bele, amit nem is a két csókolózó hölgy szított, hiszen velük érdemben lehetett beszélni a kialakult helyzetről, hanem a velük lévő erősen illuminált fiatalember, aki folyamatosan kamerázott a telefonjával, diszkriminatívnak nevezett minket, illetve minden más jelzővel is kinyilvánította nemtetszését. Ott többször is kértem, hogy ne videózzon, hiszen szinte az arcomba nyomta a telefonját, és kértem őt, engedjen beszélni a két hölggyel. Még ott a pultnál bocsánatot kértem mind a két hölgytől, a kollégám nevében is. Ezután a  kolléganő is elismerte viselkedése helytelenségét, és ő is bocsánatot kért a hölgyektől még a pultban” – számolt be a történtekről Havlik Richárd.

Az ügy azonban itt nem ért véget, mert az üzletvezető elmondása szerint az ittas fiatalember rendőrt hívott (a címet Havliktól kérte és kapta meg). A hatóságiak negyedórán belül meg is érkeztek, és miután tájékozódtak a kialakult helyzetről, meghallgattak minden felet, ők sem értették, hogy miért is vannak pontosan itt, és miért is kell intézkedniük.

Ezután a békesség kedvéért az üzletvezető és a pultos lány még egyszer bocsánatot kért a lányoktól a rendőrök jelenlétében is, majd megbeszélték, hogy legközelebb isznak az békülésre egyet közösen.

Miután az ügy tegnap bekerült a napi hírek sodrába, a Könyvtár Klub és a Treffort Kert az alábbi közleményt adta ki:

„Egy pultos lány pillanatnyi rossz helyzetértékelése, hangnemválasztása nem tükrözi cégünk hozzáállását bárminemű mássághoz. Az alkalmazottunkkal komolyan elbeszélgettünk, írásbeli figyelmeztetőt kapott, elnézést kért a viselkedéséért az érintettektől és mindenki mástól is.

A könyvtár Klub és Treffort Kert elhatárolódik mindenfajta megkülönböztetéstől, ezt jól bizonyítja az ide visszajáró sokszínű törzsközönségünk is. Továbbra is szívesen látunk mindenkit a KK-ban, vallási, politikai, szexuális irányultságtól függetlenül, a mai napon szervezett  LMBT FLASHMOB alkalmával erről mindenki meggyőződhet.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.