galéria megtekintése

Bringával a Balaton „felett”

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 10. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Lassan annyi a látni- és tennivaló a Balaton környékén, hogy tán az sem baj, ha néhány napra beborul az ég. Noha mindig népszerű a fürdőzős módi, s vélhetően még évtizedekig látunk a parton elnyúló, hűtőtáskával felszerelt, s a pihenést inkább langyos semmittevésként élvező családot, jócskán akadnak olyanok is, akik inkább az aktív időtöltést választják.

 Fotó: magyar Turizmus Zrt.

Bevetik magukat például a Keszthelyi-hegység erdőrengetegébe, ahol az utóbbi években profi kerékpárút-hálózatot alakítottak ki, pihenőhelyekkel, fedett esőbeállókkal, s olyan komfortos szálláshelyekkel, amelyek a kisebb pénzű családok számára is megfizethetők.

Nosztalgia, giccs, erotika, történelem

 
A keszthelyi Festeticskastély állandó kiállításokkal és sok más különleges élménnyel várja vendégeit
A keszthelyi Festeticskastély állandó kiállításokkal és sok más különleges élménnyel várja vendégeit
Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Kiinduló állomásnak kiváló Keszthely, amely a múzeumok városa. A Festetics-kastély állandó kiállításai, vadászati, hintó- és modellgyűjteménye mellett egy egzotikus látványossággal is büszkélkedhet: pálmaházában a trópusok legszebb virágcsodái illatoznak, s a ritkaságokból az otthon kertészkedni, kísérletezgetni vágyók haza is vihetnek egy-egy példányt.

Felsorolni is sok, milyen kiállítóhelyekkel rendelkezik a klasszikus kastély mellett Keszthely városa, így csak néhányat említünk meg közülük. A Nosztalgia és giccsmúzeumban a bólogató kutyán és fröccsöntött vázán innen és túl szinte minden megtalálható, amit az ítészek ízlésrombolónak neveznek. A Játékmúzeumban az elmúlt száz év tizenhatezer játéka megtalálható, külön részlegben a fiúk autói, repcsijei és a lányok Barbie-jai, babaházai.

Az 1920-ban született Miskei Ilona 1975-tól tizennégy éven át 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával építette fel az országház egyedülálló makettjét: kincsét később a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta. De a nyugat-balatoni település helyet ad Kínzómúzeumnak, Erotikus és Történelmi panoptikumnak, itt található Szendrey Júlia szülőháza, valamint Surber Zene automata és Fonográf Múzeuma is.

Bubu-kajától Büdöskútpusztáig

Ennyi tárlat megnézése után épp ideje, hogy biciklire pattanjunk. Jó kiindulási helynek tűnik a Festetics Imre állatpark, amely nemrégiben újult meg a Bakonyerdő Zrt. hatvanmillió forintos saját beruházásának eredményeként. Őshonos hazai állatok – 30–35 fajta 180–190 egyede – láthatók itt a tyúktól a magyar tarka tehénig. A bejáratnál vehetünk bubu-kaját – préselt növényi csemegét –, aminek köszönhetően igen népszerűek leszünk a kecskék és lovak között, de még a ludaktól és kacsáktól is kaphatunk érte némi érdekvezérelte szeretetet.

Innen, a Keszthelyi-hegység egyik lábától kezdhetjük meg kerékpártúránkat hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidékére, ahol a leírások szerint a szubmediterrán sztyeplejtőktől a zárt tölgyeseken és bükkösökön át a jégkori maradványokat őrző hideg szurdokvölgyekig sok élőhelytípus megtalálható. Vihetünk magunkkal növényhatározót, s azonosíthatjuk a virágos kőrist, a fehér sást, a tarka nádtippant vagy a fokozottan védett nősziromféléket, orchideákat.

A tó körüli bringautat rengeteg kerékpározó veszi igénybe
A tó körüli bringautat rengeteg kerékpározó veszi igénybe
Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Kisebb kaptató – helyesbítsünk: kevésbé edzett biciklizők számára meredek hegymenet – után érünk el Büdöskútpusztára, ahol az erdészházat turistaszállóvá alakították. A látvány kárpótol valamennyi elveszejtett verejtékcseppért: az erdő közepén egy lankás tisztáson nyúlhatunk el, s ha sikerült visszaállni a zihálást felváltó természetes légzésre, úgy élvezhetjük a környék csendjét, amit legfeljebb a fák, s a madarak „beszéde” színesít. Ez a terület az egykor itt található forrásról kapta a nevét, amely azonban a bauxitbányászat miatt sajnos elapadt.

Szakszerű jelzések, minősített szálláshelyek

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Nem csökkentek viszont – épp ellenkezőleg, az elmúlt időszakban egyre gyarapodtak – a feltáblázott túraútvonalak, így a Keszthelyi-hegységben immár kétszáz kilométeren át kísérnek bennünket az információs táblák és a szakszerű jelzések. Új beruházásokkal tették könnyebbé a kerékpárosok életét is.

Kölcsönző hálózatot alakítottak ki, s hat településen több mint száz, ugyanolyan minőségű kerékpárt lehet kölcsönözni. A bérlő felveheti Gyenesdiáson és leadhatja Vonyarcvashegyen vagy Keszthelyen is a bringát, amelyhez tartozékokat, sisakot, láthatósági mellényt, elsősegélycsomagot is kérhet. A már meglévő tizenöt esőbeálló mellé újabb harminc épült: ezek egy részében információs házikók is, térképekkel, leírásokkal felszerelve. Három új kilátó épült, s ugyanennyi erdei pihenőhelyet vagy szállást újítottak fel a 18 kitáblázott útvonallal rendelkező térségben.

Minősítő rendszert is kidolgoztak, ehhez olyan szálláshelyek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy akár egy napra is fogadnak vendéget, zárt kerékpártárolóval rendelkeznek, menüt is kínálnak az azt igénylőknek, s akár szerszámkészletet vagy cserebiciklit is tudnak adni az esetleg bajbajutottaknak. Az első kétszáz ilyen szálláshely műszaki segélycsomagot kapott ajándékba. A nyugat-balatoni kerékpáros mintarégióban már digitális kerékpáros térképek, segélyszolgálat, hibabejelentő központ is segíti a túrázókat, akik, ha kérik, környékbeli barangolásaikhoz akár szakavatott túravezetőt is kérhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.