galéria megtekintése

Bernbe megy az „elfajzottak” kincse

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A Berni Szépművészeti Múzeumba kerül a májusban elhunyt Cornelius Gurlitt 1600 darabos festménykollekciója.

Azok a darabok, amelyeket egykor a nácik a zsidó származású tulajdonosoktól elraboltak, Németországban maradnak. Az egymilliárd euró értékűre becsült gyűjteményre mások is igényt tartanak.

Franz Marc lovakat ábrázoló festménye a gyűjteményből. A több múzeumra való műkincsre egy müncheni lakásban találtak rá
Franz Marc lovakat ábrázoló festménye a gyűjteményből. A több múzeumra való műkincsre egy müncheni lakásban találtak rá

Szép, de felettébb problémás alkotásokkal gazdagodik a Berni Szépművészeti Múzeum. A bajor tartományi és a német szövetségi állam képviselőivel kötött egyezség értelmében a svájci fővárosba kerül a májusban 81 éves korában elhunyt német gyűjtő, Cornelius Gurlitt kollekciójának jelentős része – közölte Berlinben Christoph Schäublin, a múzeumot felügyelő alapítvány elnöke.

 

A német és a svájci sajtó szerint a Gurlitt-gyűjtemény azért „problémás”, mert létrehozója, Hildebrand Gurlitt – Cornelius apja – nem volt ugyan a náci párt tagja, de kétes kapcsolat fűzte a Harmadik Birodalomhoz. Különösen, hogy olyan expresszionista, szürrealista és más modern irányzatok képviselőinek alkotásait vásárolta fel, akiket a nácik az általuk „elfajzott művészetnek” nevezett kategóriába soroltak.

Ezen remekművek tulajdonosai döntő részben zsidó származásúak voltak.

Cornelius Gurlitt gyűjteményére 2010 szeptemberében egy vasúti vámellenőrzés derített fényt. Miután kilencezer euró készpénzt találtak nála, adócsalás gyanúja miatt házkutatást rendeltek el az idős férfi müncheni lakásában. A fináncok álla leesett a csodálkozástól, mert több múzeumra való műkincsgyűjteményre bukkantak az ingatlanban. A páratlan fogást a müncheni Focus hírmagazin szellőztette meg tavaly novemberben.

Végrendeletében Gurlitt az 1600 darabos – festményekből, grafikákból, metszetekből álló – gyűjteményét, továbbá a tulajdonában lévő németországi és ausztriai ingatlanokat és készpénzt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta.

Ez utóbbi alapítványi tanácsa ugyanis a hagyaték elfogadása mellett döntött. A berlini egyezség értelmében azonban a náci zsákmánygyanús művek Németországban maradnak, és folytatódik az egykori tulajdonosok, illetve örököseik utáni aktív kutatómunka is.

Christoph Schäublin a berni múzeumból, Monika Grütters kulturális kormánybiztos és Winfried Bausback bajor igazságügy-miniszter
Christoph Schäublin a berni múzeumból, Monika Grütters kulturális kormánybiztos és Winfried Bausback bajor igazságügy-miniszter
Hannibal Hanschke / Reuters

Az „elfajzott művészektől” származó, annak idején Hildebrand Gurlitt által állítólag korrekt áron felvásárolt alkotásokat Bernbe viszik, bár ezekre Németországból és Lengyelországból is bejelentettek igényeket. A Zsidó Világkongresszus szerint a berni múzeumnak perek lavinájával kell majd szembenéznie.

Cornelius Gurlitt egyik unokanővére, a 86 éves Uta Werner is megtámadta a végrendeletet. Szerinte a paranoiás rohamoktól szenvedő unokaöccse a testamentum írásakor már nem volt beszámítható, ezt Werner pszichiátriai szakvéleménnyel is alátámasztotta. A Gurlitt-gyűjtemény sorsa gazdagnak ígérkezik – további (jogi) fordulatokban is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.