galéria megtekintése

Így vészelje át a telet!

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.

Kováts Judit
Népszabadság

Utálatosak a szezonális betegségek. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei gyakran – főleg kezdetben – egyformák. Ha odafigyelünk a megelőzésre, esetleg el is kerülhetjük az orrdugulást, csontfájdalmat, lázat, köhögést, tél eleji fáradtságot.

A megfázás a világ talán leggyakoribb és legrégebbi betegsége, amit egy gyors lefolyású vírusfertőzés okoz. Sokszor hallottuk már, hogy vigyázzunk a hidegben, azonban a náthát nem a hűvös időjárás idézi elő. Az ősz beköszöntével sokkal többet tartózkodunk zárt helyeken, ahol ha köhögünk vagy tüsszentünk, több tízezer vírust hordozó kis cseppecskét juttatunk a levegőbe, ezzel megfertőzve másokat is.

Megfázásos tünetek esetén növelni kell a folyadékbevitelt
Megfázásos tünetek esetén növelni kell a folyadékbevitelt

A megelőzés érdekében a leghatásosabb amit tehetünk, hogy napi minimum 8 órát alszunk, rendszeresen mozgunk, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, és sűrűn mosunk kezet. A köhögő, tüsszögő kollégákat kedvesen meg lehet kérni, hogy ők is gyakrabban mossanak kezet, és használják a zsebkendőjüket. A gyerekközösségekben is könnyen terjednek a vírusok, ezért ésszerű a beteg gyereket otthon hagyni, hiszen mindenkinek jobb lesz így.

 

A hidegebb hónapok másik gyakori vírusfertőzéses megbetegedése az influenza, amelynek a megfázáshoz hasonló, de rendszerint súlyosabb tünetei vannak: magas láz, hidegrázás, testi fájdalmak, levertség és fáradtság. A tünetek megjelenését követően a felnőttek szervezetében elszaporodó vírusok akár 5-10 napig is fertőzhetnek. Ezért annak érdekében, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és környezetünket, érdemes alkalmazni a megfázás esetén is javasolt megelőzési módszereket. Emellett manapság egyre szélesebb körben elterjedtek a védőoltások is, amelyek a Who adatai alapján 70-90%-os védelmet biztosítanak.

Az óvintézkedések ellenére azonban előfordulhat, hogy mégsem sikerül elkerülnünk a megbetegedéseket. Ilyenkor mindenkinek megvannak a jól bevált praktikái. Mi magyarok esküszünk a különböző forróital-porokra és a túlfűszerezett levesre. Ezenkívül gyakran választjuk az olyan vény nélkül is beszerezhető készítményeket, amelyek meleg italként is jól funkcionálnak.

Mikor hívjunk orvost?

Ha a lázas beteg állapota 48 órán belül nem javul, láza nem csökken tartósan vagy ismételten visszatér, feltétlenül hívjunk orvost. Ha a beteget már látta orvos, de változatlanul lázas, értesítsük az orvost újra és kérjük betegünk ismételt vizsgálatát. A nehezen múló láz oka lényegesen ritkábban valamilyen rendszerbetegség, esetleg daganatos betegség is lehet.

Védőmaszkot viselő pár beszélget egy betegágyon fekvő férfit ábrázoló freskó mellett a kijevi Mihajlovszkij-székesegyházban
Védőmaszkot viselő pár beszélget egy betegágyon fekvő férfit ábrázoló freskó mellett a kijevi Mihajlovszkij-székesegyházban
Sergey Dolzhenko / MTI/EPA

Az elhúzódó lázas állapot okának tisztázása és kezelése az orvos feladata. Fokozottan kell figyelni a csecsemőkre, a kisgyerekekre, az idősekre. Amennyiben általános állapotuk gyenge, nagyon megviseli őket a láz, ne várjunk az orvosi vizsgálattal 48 órát, hívjuk, ahogy a beteg állapota megkívánja. Fokozott elővigyázatosságra van szükség valamilyen súlyos alapbetegségben szenvedő esetén, ha hirtelen még be is lázasodik. Ilyenkor is ajánlatos minél előbb orvosi segítséget kérni.

Folyadékpótlás

A lázas beteg fogyasszon elegendő mennyiségű, naponta legalább 2-3 liternyi folyadékot. Egyszerre ne itassunk vele többet néhány kortynál, de 10 percenként kínáljuk meg valamilyen itallal. A kiszáradás veszélye csecsemők és nagyon idős, gyenge általános állapotú emberek esetében fokozott, de itatással megelőzhető!

Fertőző váladék

Magyarországon április végéig tart az influenzaveszély. A fertőző váladék (pl. más köhögésekor) bejut a gazdaszervezet légútjaiba, és kész a baj, ha legyengült immunrendszert talál.

Tudja-e, miként lehet gyorsan lázat csillapítani?

Lázat a lázas beteg testének hűtésével lehet csillapítani. Ennek legkellemesebb módja a hűtőfürdő: a beteget beültetjük egy kád langyos (nem hideg!) vízbe, ahol negyedórát pihen anélkül, hogy hideg vagy meleg vizet folyatnánk a kádba, így a vízzel együtt az ő lázas teste is hűl, hőmérséklete csökken. Ha nincs otthon fürdőkád, egy ötperces kellemes langyos zuhany is hűtő hatású lehet. Ha a lázas beteg olyan gyenge, hogy a fürdőszobáig sem tud kimenni, vagy nincs fürdőszoba (pl. sátorozás közben is belázasodhat valaki), akkor egy benedvesített nagy törülközőbe belegöngyöljük a beteg egész testét, így hűtjük – ez nagyon hatékony priznic. (A közhiedelemmel ellentétben nem elég csak a csuklókra, bokákra tenni egy-egy nedves zsebkendőt!) A lázcsillapítás másik lehetősége a gyógyszeres, kémiai lázcsillapítás. A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatva csökkentik az emelkedett testhőmérsékletet. A bevételt követően 15-20 perccel kezdenek hatni, a lázas beteg megizzad, hőmérséklete csökkenni kezd, közérzete javul.

Tudja-e, hogyan lehet 50 felett immunrendszert erősíteni?

Az életkornak megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással! A kor előrehaladtával a szervezet átalakul: a szövetek gyengülése, az anyagcserefolyamatok lassulása, a mozgásszervek kopása, a külső és belső elválasztású mirigyek megváltozott működése funkciócsökkenést eredményez. Mindezek együttesen járulnak hozzá, hogy idősebb életkorban az immunvédekezés gyengül, és a szervezet fogékonnyá válik a fertőzésekre és a szövődményekre. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, mellyel a funkciók csökkenésének mértéke és üteme lassítható! Az antioxidánsok sejtvédő hatása segíti az immunrendszer működését. A szervezet jó vitaminellátottsága mellett az egészséges immunválaszhoz egyéb ásványi anyagok, pl. cink, magnézium, réz, szelén, vas megfelelő mennyiségű jelenléte is szükséges.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.