galéria megtekintése

A saját anyjával kényszerítettek szexre egy fiút

2 komment

NOL

A fiú minden bűne az volt, hogy meleg, és Indiában megtörténik, hogy leszbikus lányokat a saját nagybátyjuk vagy unokatestvérük erőszakol meg, „meggyógyítandó” őket. A szubkontinensnyi országban hagyomány a „korrekciós” nemi erőszak.

Egy dél-indiai emberi jogi szervezet, az LGBT Collective a Times of Indiának beszélt a gyakori, visszataszító jelenségről, amelynek célja, hogy „meggyógyítsák” a homoszexuálisokat. Az erőszakot az áldozatok rendszerint nem is jelentik, hiszen a család a legtöbb esetben valamelyik hozzátartozót kényszeríti rá.

Mumbai melegfelvonulás januárban. A homoszexuálitást sokhelyütt betegségnek tartják
Mumbai melegfelvonulás januárban. A homoszexualitást sok helyütt betegségnek tartják
Danish Siddiqui / Reuters

A Karnátaka állambeli Bengaluruban egy fiatal meleg fiút kényszerítettek szexre saját anyjával, egy másik esetben pedig egy fiatal leszbikus lányt erőszakolt meg saját unokatestvére.

 

A szervezet egyik tagja, Vidzsajanti Mogli csak az elmúlt öt évre visszamenőleg tizenöt esetről tud, ám a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. „Ebben biztosak vagyunk, ám az esetek többségét nem jelentik. Nem is akkor szerzünk róluk tudomást, amikor az áldozatok feljelentést tesznek, hanem amikor segítséget kérnek, hogy elszökhessenek otthonról” – idézi a Times of India Moglit, aki hozzáteszi, a szülők rendszerint tudnak a dologról, van, hogy ők maguk kérnek meg egy rokont, hogy „gyógyítsa meg” a homoszexuális gyermeküket. A megerőszakolt fiatalok többsége ezután nyilván nem mer beszélni a velük történtekről.

Dél-Indiában máig hagyomány, hogy az újszülött kislányokat valamelyik fiú unokatestvérnek ígérik a születésükkor. Ha valamelyik lányról kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik, és esetleg le is feküdt egy másik lánnyal, akkor jövendőbelijét bízzák meg, hogy bírja jobb belátásra. „A család azt hiszi, hogy a szex a vőlegénnyel, még ha erőszakkal történik is, meggyógyítja a lányt” – mondja Mogli.

Ami a homoszexualitás elfogadottságát illeti, India a brit gyarmati időszak korába lépett vissza a legfelsőbb bíróság egyik tavalyelőtti döntésével. Bár a homoszexualitás kriminalizálásáról szóló 1860-as törvényt 2009-ben a delhi körzeti bíróság egyszer már eltörölte, 2013 decemberében a legfelsőbb bíróság fogta magát, semmissé tette ezt a döntést, alkotmányellenesnek nyilvánítva és újra büntetőjogi kategóriába sorolva a „természet rendje ellen való nemi érintkezést”, benne a melegek közötti szexuális kapcsolattal. Ezért azóta akár 10 év börtönt is kiszabhatnak a szubkontinensnyi országban. Tavaly a legfelsőbb bíróság kormányzati kérésre sem volt hajlandó változtatni a melegek közötti szexuális kapcsolat kriminalizálásán – úgy, hogy eközben 2014 áprilisa óta a testület által is jóváhagyott törvény ismeri el harmadik nemként a transzszexuálisok és a transzneműek képviselőit.

Tüntetés 2013 decemberében a legfelsőbb bíróság döntése ellen. Akár tíz év börtönt is kaphatnak a szexuális kapcsiolatért
Tüntetés 2013 decemberében a legfelsőbb bíróság döntése ellen. Akár tíz év börtönt is kaphatnak a szexuális kapcsolatért
Adnan Abidi / Reuters

A hindu és más vallási fanatikusok a homoszexualitást betegségnek, illetve a nyugati világ nem kívánt hatásának tartják. Januárban a nyugati Goa szövetségi állam ifjúsági és sportminisztere, Rames Tavadkar is betegségként beszélt róla. Azt mondta, szeretne olyan központokat létesíteni, ahol „kezelésben” részesítik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű embereket, hogy „normálissá tegyék” őket.

Indiában becslések szerint több mint százmillió meleg él, és van, aki a félillegalitás ellenére nyíltan dacol a 2013-as legfelsőbb bírósági döntéssel. Két hete egy anya fizetett újsághirdetésben keresett azonos nemű házastársat a fiának, az egyébként ismert aktivista Haris Iljernek, A hirdetés közlését három nagy lap szerkesztősége elutasította. Végül egy kis mumbai bulvármagazinban, a Mid-Dayben jelent meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.