galéria megtekintése

Hiába a kritikák: idén is megválasztották Miss Holokauszttúlélőt

3 komment

NOL

A 83 éves Rita Berkowitz nyerte meg idén az izraeli Haifában a harmadik alkalommal megrendezett Miss Holokauszttúlélő szépségversenyt. A kissé bizarrnak ható és sok kritikát kapó rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy az Izraelben élő mintegy 200 ezer holokauszttúlélő háromnegyede szegénysorú. A kritikusok szerint viszont a rendezők show-t csinálnak az idős emberek szenvedéseiből, és kihasználják őket.

A verseny kedd esti döntőjébe, melyet az izraeli Haifában tartottak, 13 idős asszony jutott be, akik miután végigvonultak a kifutón, elmesélték túlélésük történetét.

A boldog győztes. Fotó: Amir Cohen / Reuters

Idén a 83 éves Rita Berkowitz fejére került fel a legszebbnek járó korona. Bár a verseny során a hölgyeket profi fodrászok, sminkesek, manikűrösök veszik kezelésbe, a verseny szervezőinek álláspontja szerint valójában a belső szépséget és a kiegyensúlyozottságot figyeli a zsűri.

 

A versenyre immár hagyományosan több ezer ember, túlélők és családjuk volt kíváncsi. Érkeztek részvevők Izraelből, az Egyesült Államokból, Kanadából, Franciaországból, az Egyesül Királyságból és Belgiumból is.

A show-t támogatja az izraeli Nemzetközi Keresztény Nagykövetség és a haifai Yad Ezer L'Haver nevű, holokauszttúlélőket segítő szervezet is. Céljuk az, hogy felhívják a figyelmet a mintegy 200 ezer izraeli túlélő egy jelentős részének nehéz sorsára, becslések szerint ugyanis háromnegyedük a szegénységi küszöb alatt él.

Az adományokból fenntartott Yad Ezer L'Haver kilenc lakóházban 80 pénzügyi gondokkal küzdő idős embert szállásol el, akiknek többek közt orvosi és fogorvosi ellátást, rendszeres étkezést és közösségi programokban való részvételt biztosítanak.

A verseny résztvevőit profi szépészek kényeztetik. Fotó: Amir Cohen / Reuters

Shimon Sabag, a haifai idősotthon alapítója és vezetője 2013-ban a Jerusalem Postnak elmondta, hogy a szépségversenynek nem titkolt célja az idős hölgyek kényeztetése is. A versenyzőkkel ugyanis profi sminkesek és fodrászok foglalkoznak, a kozmetikumokat izraeli cégek biztosítják, a hölgyeket pedig limuzinnal szállítják a helyszínre, hogy igazán szépnek és megbecsültek érezzék magukat.

A kritikusok szerint viszont az egész felhajtás arra megy ki, hogy show-t csináljanak az idős emberek által átélt szenvedésekből, és így kihasználják őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.