galéria megtekintése

A hajszínvédelemről egy profitól

0 komment


Pap Nikoletta
nol

Rácz Böbi hairstylistot, a Hajas Stúdió trénerét a nők nagy többségét izgató kérdésről faggattuk: hogyan kell ápolni a különböző színűre festett, illetve szőkített hajat, hogy minél tovább szép és egészséges kinézetű legyen?

A legkényesebb szín a színtartósság szempontjából a vörös és a mostanában trendi színes hajak (lila, kék, zöld, rózsaszín stb.), de Rácz Böbi ide sorolja még a különböző szőkéket is.

Az élénkvörös festékeket "színfokozókkal" látják el, melyeknek a molekulái hamar távozhatnak is a hajból a mosások következtében, így a vörösség megfakul.

A festett szőkék néhány héttel a festés után megsárgulhatnak, mert a világosított haj alapja sárga, melyre a szintén gyorsan kopó divatos árnyalatokat adó pigmentek kerülnek.

 
Rácz Böbe egy sokszínű munkája
Rácz Böbe egy sokszínű munkája
Szeidl Mariann / Fotó

A sárgulás ellen hamvasító termékekkel lehet tenni (létezik ilyen sampon, balzsam, pakolás és bemosó folyadék is), ám ezek használatával csínján kell bánni, mert a sérültebb részeket határozottan lilára színezheti, s ez ugyan átmeneti állapot, mégis furcsán festhet – pláne, ha az illetőnek esze ágában sem volt a lila színnel kacérkodni.

A vörös haj ápolását nehezíti, hogy nem készülnek hozzá speciális szerek, mint a szőkéhez (lehet kapni például világosító spray-t vagy sampont is) vagy a barnához (sötét pigmenteket tartalmazó termékek), így be kell érni a festett hajra ajánlott általános szerekkel, azokat viszont rendszeresen kell használni és érdemes professzionális termékeket választani. 

A szakértő speciális sampont, színélénkítő ápolót és hővédőt is javasol, utóbbira nem csak a hajformázás miatt, hanem az erős nyári napsugarak ellen is szükség lehet.

A nyár minden festett hajkoronát megvisel, a szín világosabbá, fakóbbá válhat. Ez különösen a szőke és a vörös esetében látványos.

"A nap nagyjából úgy szívja meg a hajunkat, mintha beülnénk egy fodrászatba egy lágy szőkítésre. A divatos árnyalatok, és főleg az élénk színek így hamarabb kikopnak. Ebben az esetben is a professzionális nyári hajszínvédő termékeket javaslom, amik a hajban maradnak és erős uv-, uva-, uvb-szűrőt tartalmaznak" – mondja Rácz Böbi.

Nem véletlen, hogy a világos hajszínek a forró égövi országokban nem fordulnak elő, genetikailag az északi típusnál gyakori, hisz a hajnak védelmező funkciója is van. Aki szereti gyakran változtatni a hajszínét, annak érdemes megfontolnia, hogy nyáron kissé sötétebb, míg télen világosabb árnyalatokat válasszon, a kalap és a kendő pedig jó szolgálatot tehet a strandon.

A feketére vagy sötétbarnára festett haj némileg igénytelenebb. Színe nem fakul olyan látványosan, és nem is módosul vegy- vagy fényhatásokra, mint a szőke vagy a vörös a klórtól vagy a magasabb réztartalmú vizektől. Ápolni mégis kell, mert ha a hajkorona fényét veszti, az összehatás akkor is fakó és élettelen lesz, ha a festés hibátlan.

Szakértőnk szerint a szín szépsége és tartóssága nem is annyira a festett árnyalaton múlik, mint a haj minőségén. Ha a hajszálak külső pikkelyei épek, nehezebben távoznak a színmolekulák, viszont egy szerkezetében legyengült, nyitott, kitört pikkelyekkel rendelkező (azaz töredezett, sprőd) sörény nem veri vissza a fényt, így mattnak, fakónak hat, legyen bármilyen színűre is festve.

Rácz Böbe
Rácz Böbe

Elsősorban tehát az ápolásra kell nagy figyelmet fordítani, és ha a hajszerkezet már sérült, akkor célszerű vágatni belőle, vagy speciális, fényt adó termékeket használni.

A házipatikából Rácz Böbi az ecetes öblítést ajánlja a fény és a szín megtartására, de a természetes, növényi olajokból készült pakolásokkal is érdemes kísérletezni.

Az ápolás minden hajmosáskor fontos, de az egészséges hajszerkezet megtartása érdekében jó minőségű hajkefére, samponra, hajfestékre (és persze fodrászra) van szükség, illetve kerülni kell a gyakori forró vasas sütögetést, legyen bár szó göndörítésről vagy épp vasalásról, illetve a magas hőfokon való szárítást.

Gyakori utánfestésre azoknak lehet szüksége, akik az eredeti hajszínüktől nagyon eltérő árnyalatot választanak, különben a haj növekedési ütemétől függően egy- vagy kéthavonta elég festeni.

A mostani divat kifejezetten kedvez azoknak, akik nem szeretnének gyakran fodrászszékbe ülni.

A színátmenetes frizurák lényege, hogy a hajtőtől kezdve nagyjából az arccsont, vagy az áll vonaláig megmarad a természetes hajszín, vagy ahhoz közeli árnyalatra festi a fodrász, onnantól kezdve pedig fokozatosan világosítják a tincseket.

Ez jó megoldás azoknak is, akik fokozatosan akarnak visszatérni az eredeti hajszínükhöz, vagy nem szeretik, ha a vegyi anyag a fejbőrükhöz ér.

A több árnyalattal való egyidejű festés, illetve a világos hajból egy sokkal sötétebb és természetes árnyalatra való váltás kihívás a fodrászok számára, könnyű elrontani, ezért az ilyen feladatokat megbízható, nagy gyakorlattal rendelkező profira kell bízni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.