galéria megtekintése

15 millió dollárnyi tartozást engedett el a műsorvezető

1 komment

NOL

John Oliver amerikai showman egyik műsora alatt kilencezer ember egészségügyi költségekkel kapcsolatos tartozását engedte el. Mindezt azért tette, hogy bizonyítsa: lehet emberségesen is viselkedni. És persze mindezzel megdöntötte Oprah rekordját.

John Oliver HBO-n futó műsora, a Last week tonight komolyabb társadalmi, gazdasági, politikai problémákat jár körül viccesen és közérthetően csomagolva. Általában egy hosszabb és két-három kisebb kérdéskört érint a hetente egyszer, vasárnap jelentkező adásban.

Oliver popkulturális utalásai és vicces párhuzamai nemcsak arra világítanak rá, hogy mi a baj a szépségversenyekkel, vagy a FIFA-val, hanem az unalmasnak és bonyolultabb tűnő kérdéseket is segítenek átlátni, mint Puerto Rico államadóssága, vagy az amerikai választási rendszer buktatói, esetleg hogy miért teljesen értelmetlen az aprópénz használata az Egyesült Államokban. Oliver műsorában érintőlegesen téma volt már a Jobbik és az internetadó elleni tüntetések is.

A vasárnapi adásban a tartozásokkal és a követeléskezelő cégekkel foglalkozott. Ezek azok a vállalkozások, amelyek egy nagyobb társaságtól megvásárolják annak kintlévőségeit, jellemzően a hosszú ideje lejárt, vagyis legalább 90 napja fennálló tartozásokat, és ők próbálják meg behajtani az adósoktól.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a gyakran nem épp etikus eszközökkel, akár a zaklatás határait is súroló módszerekkel dolgozó vállalkozások a valós tartozás töredékéért vásárolják meg a kintlévőséget, viszont a teljes összeget behajtják az adósokon. Sőt, olyan esetek is előfordulnak, hogy a tartozás már csak papíron létezik, a valóságban pedig rég visszafizette az érintett. 

Külön témaként szerepelnek azok a tartozások, amelyek elkerülhetetlenek, mint az egészségügyi költségek. Egy asszony elmondása szerint amikor a férje kómába esett, és gépekkel tartották életben, a kórház egyik illetékese négy nappal később félrevonta és közölte vele, hogy a biztosítása nem fedezi az életben tartás 80 ezer dolláros (21 millió forintos) költségeit. Így ezt az összeget a nőnek kellett volna előteremtenie, hogy életben maradjon a férje.

Mivel a cégek nem törődnek olyan apróságokkal, hogy ellenőrizzék a megvásárolt tartozások hitelességét, vagy az adatokat, előfordul, hogy nemlétező, lejárt, behajthatatlan vagy olyan összeget akarnak bevasalni, amit már megfizettek. Utóbbiaknak külön neve is van, zombi tartozásoknak hívja őket az amerikai média. 

A követeléskezelők pedig nem válogatnak a módszerekben. A műsorban bejátszott hívások közül van, ami az adós megölésével fenyeget, vagy öngyilkosságra buzdítja az illetőt. Ehhez képest barátságos, aki csak a szomszédokat akarja megkeresni, vagy a főnökét hívja fel. Ha pedig ezek nem működnek, beperelik az embereket, méghozzá tömegével.

A műsorvezető és csapata nem állt meg a kutatásban, és maga is alapított egy követeléskezelő céget pusztán azért, hogy megmutassa, mennyire könnyen megy. Vannak államok, ahol még engedély sem kell hozzá. Ahogy Oliver fogalmaz, az ország egyes részein komolyabb papírmunkát jelent, ha valaki horgászni akar egy tóban, mint ha követeléskezelő céget szeretne üzemeltetni.

Következő lépésként pedig vett is egy követeléscsomagot. Egy közel 15 millió dollárnyi tartozást magába foglaló kintlevőséget. Emellé megkapta a kilencezer adós adatait. Az arányok érzékeltetésére: mindössze 60 ezer dollárért (16 millió forintért) vásárolták meg a fenti tartozástömeget.

Oliver elmondása szerint sokat töprengtek, mit tegyenek ezzel a hatalommal, de végül arra jutottak, hogy a legjobb, ha lenyomják a talkshow-nagyasszonyt, Oprah Winfrey-t, aki beszélgetős műsora egyik adásában fejenként egy autót ajándékozott a stúdió minden nézőjének.

„Ma este, ha jelt adok, a követeléskezelő cég elnökeként rám ruházott hatalomnál fogva megkezdődik a tartozások elengedése” – jelentette be a műsorvezető a televíziótörténelem legnagyobb ajándékozását. Majd felsétált egy hatalmas piros gombhoz, amit óriási, forgó dollárjelek vettek körbe, és „A pokolba veled, Oprah!” – kiáltással megnyomta, ezzel jelképesen megszabadítva 9000 embert a tartozásától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.