galéria megtekintése

XXI. századi szerkezet a Kalefen

7 komment


Torma Tamás

A vándorló óra első állomása a Deák téren
A vándorló óra első állomása a Deák téren

Digitális lesz, egy olyan ötméteres obeliszk tetejére kerül, amelyen ott a régi, Moszkva téri óra árnyéka is. Amúgy az új már mindenben más: betonból készült, közelebb áll a metróbejárathoz, szóval ez már a Széll Kálmán téri óra.

A régi Moszkva téri óra betonba öntött árnyéka örökre háromnegyed kilencet mutat: azt az időt, amikor végleg megállt. 2015. január 28-án kora délelőtt szerelték le, és az apró technikai esemény akkor nem várt érzelmeket kavart. A leszerelésekor spontán civil csoportok gyűltek össze, sokan utolsó közös képeket készítettek, később pedig tiltakozó és az óra visszaállítását, megmentését követelő Facebook-csoportok alakultak.

 

Az az óra nemcsak egy óra volt, hanem sokak számára afféle érzelmi műemlék is, amit a felújítás kisebb kultusz tárgyává tett, és egészen a Kiscelli Múzeumig sodort. Az órának azóta kisebb mása született – a Deák téren áll, az evangélikus templom előtt –, miközben tegnap kiállítás is nyílt a Kossuth Lajos utcai Budapest Projekt Galériában, amely a Kiscelli Múzeum­ a tér újra megnyitásával összehangolt, májusban nyíló nagy ívű, a Széll Kálmán/Moszkva/Széll Kálmán teret, azaz a „Kalefet” megidéző kiállítását készíti elő.

Itt is lehet majd újra szelfizni a régi órával, de mi most az újra voltunk kíváncsiak. Egy évvel ezelőtti cikkünkben Baróthy Anna, az új órát tervező csoport, a S’39 Hybrid Design Manufacture vezetője elmondta, hogy tudják, bármilyen is lesz az új változat, mindenképpen meg fogja osztani az embereket. – Ide nem lehet mindenki számára elfogadhatót tervezni – mondta, és éppen azért választottak digitális megoldást, mert semmiképpen sem akartak a régivel konkurálni.

Próbáltak megfelelni a korszellemnek: a térre nyers betonból öntött „okosobeliszk” került. Műszaki tartalmát az eredeti tervekhez képest többször is módosították. Már felállították az ötméteres, hasábszerű betonoszlopot, rajta van az eredeti óra hangsúlyos árnyéka a régi oszloppal, számlappal. Erre kerül fel majd később az egyméteres „okos” rész a LED-fényes mátrixszal.

Május közepétől megint lehet majd randevúzni a nosztalgikus helyen
Május közepétől megint lehet majd randevúzni a nosztalgikus helyen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az egyenlőtlen szárú háromszög­alapú hasáb egyik oldalán a dátum, a másikon a pontos idő, a harmadikon az aktuális hőmérséklet olvasható majd. Körülötte, az ötméteres átlójú terület hét külön álló digitális körként, külön-külön be lesz programozva, ahol a másodpercek múlását ugráló pálcikafények jelzik majd.

Ezt még nem lehet látni, de azt viszont igen, hogy a teljesen átalakított téren még a régi óra sem lehetne ugyanaz. Az új közelebb került a metróépülethez, és az átalakított térnek már közel sem lesz olyan főszereplője, mint elődje volt.

Az új időmérő látványterve
Az új időmérő látványterve

A régi óra kontúrjai zöldre patinázva köszönnek ki a betonfelületből, és elegánsan a metró felé forduló pengefal két oldalára is átúsznak. Az épület falába egy sokkal nagyobb, régi Pest-Buda-térképet is öntöttek betonból. Az 1814-es állapotokat mutató, több mint száz négyzetméteres betontérkép szintén patinázott, azaz az anyagba foglalt fémporral sikerült színessé tenni. 

Keresd, és szelfizz vele!

A Kiscelli Múzeum #moszkvater – A Széll Kálmán tér története címmel májusban nyíló kiállítása kedvcsinálójaként a Kossuth Lajos utcai Budapest Projekt Galériában tegnap este kiállítás nyílt, ahol a Török Ferenc Moszkva tér című kultfilmjében elhangzott szállóigének megfelelően újra „moszkvaterezhetünk”. Irodalmi idézetek és fotók idézik fel a tér nagy korszakait, ismert személyiségek osztják meg a hellyel kapcsolatos emlékeiket. A pop-up tárlat folytatja a Kiscelli-kiállításhoz kapcsolódó tárgy- és emlékgyűjtő kampányt is, hogy a májusi kiállítás minél gazdagabb lehessen.

A múzeum az E8 Laborral együttműködve a tárlat beharangozásaként izgalmas köztéri játékra buzdító kampányt is indított. A ma már a múzeum tulajdonát képező régi óra május közepéig keresi a helyét a városban. Meglepetésszerűen bukkan fel, hetente új környezetben lesz lehetősége mindenkinek a találkozásra „az óra alatt”. Az első helyszíne a Deák tér volt, onnan került most át a Budapest Projekt Galériába. A következő helyszíneket a Kiscelli Múzeum Facebook-oldalán lehet megtudni.

A múzeum a vándorló órához kapcsolódóan játékot is hirdetett: „Találkozz az óra alatt, készíts szelfit, és töltsd fel a képed az Instagramra a #moszkvater és az @kiscelli tagekkel!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.