galéria megtekintése

Volt, nincs

1 komment


Révész Sándor

Ez az éteri lakótér, melyből az élet minden nyomát kisterilizálták, mielőtt Erdei Katalin 1980 novemberében beledughatta a fotóapparátját, a Csavargyár utcai építőipari munkásszállás egyik szobája volt Angyalföldön, a Váci út mentén.

Munkásszálló a Csavargyár utcában
Erdei Katalin / Népszabadság/archív

Az erőltetett ütemben iparosított országban ott keletkeztek tömegével az alulképzetteknek való munkahelyek, ahol már amúgy is volt ipar, és ott kínálkozott az alulképzett munkaerő, ahol nem volt. A többségnek nem állt módjában oda költözni, ahol dolgozott. Így tehát az ingázók száma az egymillió közelébe futott föl.

 

Több százezren voltak a távolsági ingázók, akik túlnyomórészt munkásszállókon laktak. 1970-ben az építőipari dolgozók 63 százaléka (!) ingázott. Zömük a legnagyobb fizikai erőfeszítést, a legkevesebb szakképzettséget igénylő és legrosszabbul fizetett állásokat töltötte be. Az ötvenes években még javarészt barakkokban, ideiglenes szálláshelyeken, borzasztó körülmények között laktak az ingázók. A 60-as évek elejétől épültek számukra új munkás­szállók.

Akinek mázlija volt, ilyenben kapott helyett.

A pártállamból tökéletesen hiányzott az a szociológiai tudatosság és érzékenység, ami a huzamos otthontalanlét deformáló hatásainak ellensúlyozásához kellett volna. Annál inkább jellemezte az életidegen moralizálás, a képmutatás és etikai akarnokság. A szakszervezeti levéltárban fennmaradt (és Kohut ­Tamás által feldolgozott) házirendek egységesen tiltották a szeszesital-fogyasztást, a nemi kapcsolatokat és a szabad mozgást.

A munkásszállókon általában még egymás szobájába is tilos volt átjárni. A lopásveszélyre hivatkozva mindenkit kitiltottak mindenhonnan. A szomszédos szobák lakói elvileg csak a folyosón és a közös helyiségekben beszélgethettek egymással.

Ehhez képest a munkásszállók világát meghatározta az alkoholizmus, a pszichoszomatikus betegségek, az alkalmi, rendezetlen és stabilizálhatatlan szexuális kapcsolatok, s természetesen az olcsó prostitúció is piacot talált az ingázók körében. A legkiszolgáltatottabb munkavállalók védelme helyett az ő megrendszabályozásukkal (igen csekély hatékonysággal) ­foglalkozó szakszervezetek a munkásszállók lapocskáiban szerkesztették ki a rendetleneket, az italozókat, a teherbe esett lányokat.

A Csavargyár utcai munkásszállásnak is volt Híradója. Ebben sok-sok cikket írtak arról, miként kergetik a sírba egymást a különböző életritmusú, karakterű, munkabeosztású szobatársak. Képzelje el a kedves olvasó ezt a holt szobát, amint megtelik élettel.

Mekkora esély van rá, hogy a szobát túlzsúfoló nyolc lakó közül egy se legyen estefelé, aki hullafáradt, és akinek létkérdés a pihenés az ötórai ébresztőig. És egy se legyen, aki ezekben az órákban élne, rádiózna, sörözne, kártyázna, beszélgetne kicsit, mert ennyi kis öröme van az életben.

Az ingázók legfőbb legitim örömforrása a tévé volt. De ehhez a forráshoz is egészen másképp fértek hozzá, mint az ország zöme. A fent említett Híradó adta hírül, hogy a 150 fős tévéteremben betiltották a dohányzást, mert másfél száznál is sokkal többen zsúfolódtak ott össze, hogy az egy szem tévén nézzék a főműsort. Az országban már a háztartások nagy többségében volt tévé, és már elmúlt a lakótársak közös tévézésének korszaka, amikor a munkásszállókon még mindig több száz emberre jutott egy tévékészülék.

Időközönként előfordult, hogy egyszercsak fölgyújtották a villanyt, lekapcsolták a tévét, és bemutattak egy bölcs vendéget, aki a munkás­szálló kulturális programjának keretében jött ismeretterjesztő előadást tartani az egészséges életmód, avagy a szocialista erkölcs tárgykö­rében. Képzelhetjük a hatást.

A Csavargyár utcai munkás­szállónak azonban volt a hetvenes évek közepén egy közkedvelt, karizmatikus kulturális igazgatója, ­Choli Daróczi József író, költő, pedagógus, népművelő, aki a több épületből álló, hatalmas munkás­szálló két és fél ezer lakója közül sokak életét megemelte. ­Nagyszerű cigányklubot működtetett itt, és jó néhány cigány fiatalt segített innen tovább tanulni.

A munkásszállós, ingázó életnél csak az volt a rosszabb, amikor ellehetetlenült, és nem maradt más helyette, csak a munkanélküliség és a nyomor.

1991-ben megalakult az Eravis Rt., hogy a funkciójukat vesztett munkásszállókat idegenforgalmi célokra hasznosítsák. A Csavargyár utcai munkásszállás is az Eravishoz került, azt pedig olcsón felvásárolt kárpótlási jegyekkel ­Leisztinger ­Tamás cége privatizálta.

Az egykori munkásszállót ma Hotel Terminusnak hívják. Az egyik épületét bérbe vette kollégium­nak az Óbudai Egyetem, a többi része turistaszálló, diákszálló és – munkásszálló. „Elhelyezés azonnal: 4 ágyas szobákban, emeletenként főzési lehetőséggel, közös vizesblokkal (wc, zuhanyozó), szintenként teakonyhával, 1400 Ft/fő/éj-től."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.