galéria megtekintése

Budapest elvenné Pécstől a Csontváry-képeket?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 09. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Pécs polgármestere nem tart attól, hogy a városában kiállított Csontváry-képek a fővárosi tárlat után nem térnek vissza a baranyai megyeszékhelyre. A városvezető abban bízik, hogy a pesti kiállítás jó reklám lesz Csontvárynak és Pécsnek.

Július 5-én Budapesten, a Honvéd Főparancsnokság épületében Csontváry Kosztka Tivadar teljes életművét bemutató kiállítás nyílik. A 97 kép egy részét Pécsről szállítják a fővárosba, hisz Csontvárynak 1973 óta állandó tárlata van a városban. A pécsiek közül sokan aggodalommal értesültek a pesti kiállításról, attól tartanak, hogy az innen elszállítandó képeket többé nem kapja vissza a város múzeuma. Emiatt tucatnyi helybélit megmozgató tüntetés is volt a városban, a neten pedig mind többen tiltakoznak a képek Pestre vitele ellen.

A Mária kútja Názáretben című festmény falat bontva érhet Budapestre
A Mária kútja Názáretben című festmény falat bontva érhet Budapestre
Löffler Péter / Népszabadság

A Pécsen látható Csontváry-képek java a Nemzeti Galéria tulajdona, s az állami intézmény tízévenként szerződik a várossal arról, hogy a halhatatlan művek továbbra is a baranyai megyeszékhelyen maradnak letétben, és ott lesznek kiállítva. A tárlat Pécs egyik attrakciója, évente több tízezren váltanak jegyet rá. (Egyébként a város negyvenkét évvel ezelőtt, akkori vezetőinek és Aczél Györgynek, Pécs befolyásos parlamenti képviselőjének az összefogásával tudta megszerezni a Csontváry-képek tartós kiállítási jogát.)

 

A pécsiek mostani aggodalmát az erősíti, hogy a Csontváry két meghatározó alkotása, a Baalbek és a Mária kútja Názáretben komoly kockázatvállalással szállítható. A két, óriási méretű festményt hengerelni nem lehet, ezért csak merev keretben tehetik meg az utat Budapestre. Így meg kell bontani a közelmúltban 100 millióért felújított pécsi múzeum homlokfalát, s a képeket daruval kell ráemelni egy klimatizált kamionra. A járműnek kerülni kell a sztrádát, mert a képek magassága miatt a kamion nem fér el a pályát keresztező hidak alatt.

Ki attól fél, hogy a képek megsínylik az utat, ki meg attól, hogy a pesti tárlat után kiderül, a két festmény még egy szállítást tényleg nem bír ki, ezért marad a fővárosban.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum a városháza utasítására nem nyilatkozhat az ügyben, ezért megkerestük Páva Zsoltot, Pécs fideszes polgármesterét. Páva kérdésünkre válaszolva elmondta: eleinte a város vezetői és parlamenti képviselői nem támogatták a Csontváry-képek Pestre szállítását. Aztán garanciát kaptak arra, hogy a képek visszakerülnek Pécsre, ezért belementek. Garancia, hogy a Nemzeti Galéria tavaly újabb tízéves letéti szerződést kötött a várossal, és a Miniszterelnökség írásban tett ígéretet a képek visszaszállítására.

Attól Páva nem tart, hogy majd Pesten bejelentik: a képek többé nem szállíthatók, ezért nem vihetők vissza Pécsre.

A restaurátorok szerint a merev szállítás nem okozhat károsodást. Azt viszont a polgármester bevallotta, hogy lesznek a fuvarozás miatt rossz gondolatai, mert ez a művelet mindenképpen rizikós.

Páva megérti, hogy a pécsiek arra gyanakodnak, a főváros előbb-utóbb megszerzi Csontváryt. A tízévenként hosszabbított kontraktus bizonytalanná teszi a tárlat jövőjét, ugyanakkor Páva úgy véli, hogy politikailag roppant rossz lépés lenne, ha végleg Budapestre vinnék Csontváry Pécsett látható képeit. Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt, aminek üzenete – többek között – az volt, hogy van (kulturális) élet Budapesten kívül is. Csontváry visszarendelése Pestre azt üzenné, hogy még sincs.

Páva hozzátette, hogy bár Pécshez immár hozzátartozik Csontváry, a festő és a város nemzetközi elhíresülésének az tenne jót, ha ezek a képek eljutnának New Yorkba, Rómába, Londonba, Párizsba, Berlinbe is. Ezért sem érti azokat, akik eleve elutasítják azt, hogy a Pécsett látható képeket egy ideig Budapesten láthassa a világ. Arra a kérdésre, hogy mi van, ha pécsiek megpróbálják meggátolni a képek elszállítását, Páva így felelt:

A Baalbek előtt. A város nemzetközi elhíresülésének az tenne jót
A Baalbek előtt. A város nemzetközi elhíresülésének az tenne jót
Löffler Péter / Népszabadság

– Az nem lenne méltó a városhoz. 2010-ben nyolc hónapon át Pécsen volt a Munkácsy-trilógia, mit szóltak volna a pécsiek, ha Debrecenben néhány elmebeteg – azon az alapon, hogy: dögöljön meg Pécs! – nem engedte volna ide a trilógiát? Van más érdek is, mint a pécsieké, ezt meg kell érteni. Nem örülök a tiltakozásnak, de abban bízom, hogy ez is inkább jót tesz a Csontvárynak, mert emiatt is beszélnek róla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.