galéria megtekintése

Visszatér a Szomszédok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Sokadszorra töltötték fel, az MTVA meg sokadszorra töröltette le a YouTube-ról a Szomszédok teleregény epizódjait. Rögvest létre is jött egy tiltakozó csoport az interneten, követelve a közpénzből készült sorozat feltöltését az ingyenes videomegosztó portálra. Megalakult az Egymillióan a teljes Szomszédok-epizódokért YouTube-on mozgalom.

Janka néniből, a Szomszédok iszákos, csípős nyelvű szereplőjéből népszerű mém lett az interneten. Lenke néni és Taki bácsi, Vágási Feri és Mágenheim doki figurájával pedig pólót lehet rendelni. Úgy tűnik, a Szomszédok nem ment ki a divatból, sőt most lett csak igazán trendi nézni. Nézni, és hol sírni, hol nevetni rajta, ki nem hagyva az immár romantikus felhangot kapott fejezetzáró összegzéseket.

1987-ben Horváth Ádám rendező figyeli Bajcsay Mária, Fehér Anna, Zenthe Ferenc és Komlós Juci jelenetét a Szomszédok forgatásán
1987-ben Horváth Ádám rendező figyeli Bajcsay Mária, Fehér Anna, Zenthe Ferenc és Komlós Juci jelenetét a Szomszédok forgatásán
Hámor Szabolcs / MTI

A huszonnyolc évvel ezelőtt indult és tizenhat éve véget ért sorozat utóéletét a Szomszédok forever néven alapított, csaknem húszezer kedvelővel működő Facebook-csoport követi nyomon. Bár az Egymillióan a teljes Szomszédok-epizódokért You-Tube-on elnevezésű Facebook-csoport nem a tömegbázis hiánya – az elmúlt hetekben nem sikerült hatszáz fölé tornázni a támogatók számát –, hanem a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szilárd álláspontja miatt nem fog célt érni.

 

– A Szomszédok, mint minden filmalkotás, szerzői jogvédelem alatt áll, és a Magyar Televízió védjegyoltalom alatt álló bejegyzett márkaneve. Az oltalmi jog a tartalom fokozott védelmét követeli meg tőlünk, így amikor a jogszerű keretek nem állnak fenn, élnünk kell a tartalom eltávolíttatásának lehetőségével – válaszolta megkeresésünkre az MTVA sajtóosztálya. – Ha bármilyen alkotást a televízióban vetítünk, akkor a sugárzás után jogdíjat kap az író, rendező, operatőr, zeneszerző, sőt a színészek is az előadói és alkotói jogok után a közös jogkezelőkön – ArtisJus, FilmJus – keresztül.

Horváth Ádám szerint, amit akkor kimondtak a sorozatban, azt ma nem lehetne
Horváth Ádám szerint, amit akkor kimondtak a sorozatban, azt ma nem lehetne
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezért fontos az, hogy a tartalmaink felhasználása, publikálása mindig jogszerű, átlátható, a jogosultak számára ellenőrizhető, egyszóval legális legyen, az elvárt minőség mellett.

Az MTVA jogtulajdonosként feltölthetné bármelyik videomegosztó felületre a sorozatot, de nem teszi, hiszen azt akarja, hogy azt a televízióban nézzék az emberek és ne egy harmadik fél online felületén. Éppen ezért március 15-től újra levetítik az összes fejezetet az M3 csatornán, és a tervek szerint online is elérhető lesz az MTVA-nál.

 Nem lehet tudni, mekkora sikerrel, csak azt, hogy az eddigi ismétlések meglepően nagy nézettséget hoztak, természetesen az interneten is. A YouTube-on sem véletlenül bukkan fel rendszeresen a sorozat: egy bizonyos nézőszám után a tartalom feltöltője is részesül a reklámbevételekből.

Nem lettünk bölcsek

– Amit akkor ki lehetett mondani, ma mindabból politika lenne – vélekedik Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője, akit eredetileg mindössze hat epizód megrendezésére kértek fel. Az 1987–1999 között kéthetente jelentkező sorozat mára kortörténeti dokumentummá vált, hajdani sikerének titkát azóta is sokan, sokféleképpen elemezték, általában hozzáfűzve, hogy az első magyar teleregénynek számtalan gyermekbetegsége volt, nem nélkülözte a népművelő elemeket, mégis milliókat szögezett a képernyők elé. Több mint ezer színész szerepelt a háromszázharmincegy epizódban.

Nemcsák a József Attila Színház igazgatója lett. A kamerába mondott szentenciákat ma is vállalná
Nemcsák a József Attila Színház igazgatója lett. A kamerába mondott szentenciákat ma is vállalná

A főszereplők mindegyikét azóta is elkíséri hajdani szerepe. Közülük Nemcsák Károly, Vágási Feri megszemélyesítője, jelenleg a József Attila Színház igazgatója azt mondja, számára csak pozitív hozadéka volt a szereplésnek. Azt is annak tartja, amikor azért mentek el a tévénézők színházba, hogy megnézzék Vágási Ferit a színpadon játszani. Nemcsák Károlynak az epizódokat záró szentenciákkal utólag sincs baja, azok többségét ma is ki lehetne mondani, a világ ugyanis azóta sem lett jobb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.