galéria megtekintése

Villámháborúval indítja a Szigetet Ramone

0 komment


Urbán Csilla

A punkrock halhatatlan istenének formációjával indul a 24. Sziget Fesztivál a Nagyszínpadon, amelyet az autóbalesetben elhunyt Dan Panaitescu producerről neveztek el.

Marky Ramone
Marky Ramone

A Ramones-póló egy igazi rajongó és egy 16 éves lány ruhatárának is alapdarabja, az utóbbi eset nem kevés alkalommal nyújt lehetőséget heccelődésre, sok tizenévesnek fogalma sincs ugyanis, mit vesz fel. Az viszont tagadhatatlan, hogy a rock and roll halhatatlan isteneinek panteonjába beiktatott, Grammy-életműdíjjal elismert zenekar logója jól néz ki, jelentős bevétele is volt a pólókból a zenekarnak.

Bármennyi idős is az ember, még ha kihagyta is a hetvenes-nyolcvanas éveket, nem emlékszik rájuk vagy nem is élt még akkor, a Ramones-élménytől semmi sem fosztja meg. Az őspunk egyik utolsó élő képviselője, a hatvanéves Marc Steven Bell, azaz Marky Ramone itt van, és formációja, a Marky Ramone's Blitzkrieg nyitja a 24. Sziget Fesztivált a „mínusz egyedik" napon.

 

I Wanna Be Sedated, Pet Sematary, Sheena Is A Punk Rocker – a Ramones-nosztalgiát ezek a számok biztosítják majd. Nem haknizenekar ez, a dobok mögött egy élő legenda ül, aki Tommy Ramone-t (azaz Erdélyi Tamást) váltva 1978 és 1983, majd alkoholproblémái miatti pár éves szünet után 1987 és 1996 között volt a zenetörténelem leghíresebb amerikai punkrockcsapatának dobosa.

A fesztivál nem is nyithatna a Sziget eszméjéhez közelebb álló programmal. A hetvenes években született, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában villámgyorsan elterjedt, a mainstream rockzenével szemben álló zenei mozgalom és életérzés több zenekara a rend és rendszer elleni lázadást és az anarchista ideológiát hirdette, az énekes Joey, a gitáros Johnny, a basszusgitáros Dee Dee és a dobos Tommy, majd Marky alkotta Ramones zenéje viszont leginkább a szabadságról szólt. Meg arról, hogy érezzük jól magunkat.

Már tegnap megindult a roham, folyamatosan érkeztek a fesztiválozók a Szigetre
Már tegnap megindult a roham, folyamatosan érkeztek a fesztiválozók a Szigetre
Mohai Balázs / MTI

A Ramones-sikerhez nem kellett tökéletes énekhang, virtuóz gitártudás, túlgondolt szövegek, elég volt három akkord, egy-egy rövid és megkapó dallam, amit nyers, kirobbanó energiával tudtak átadni általában dalonként két percben a közösségnek, fennállásuk során több mint kétezer koncerten. És mindez idő alatt a Ramone-ok ikonikus megjelenése mit sem változott: bőrkabát, szűk farmer, edzőcipő, napszemüveg, bilifrizura.

Ennek az örökségnek az utolsó élő ápolója Marky Ramone (Joey 2001-ben, Dee Dee 2002-ben, Johnny 2004-ben, Tommy pedig 2014-ben hunyt el). De Marky nem egyszerűen az utolsó Ramone, aki a Paul McCartney szállodákban használt álnevét felvevő zenekar szellemét idézi, hanem magával hozza a punk egész történetét is.

Negyven éve jelent meg a zenekar első albuma, a Ramones, ami magában foglalja mindazt, amit a punkzene jelenthet. Marky két évvel később érkezett, így ő nagyrészt már készen kapta a Ramonesra jellemző zenei világot és stílust.

Mínusz második nap: több mint tízezer látogató

A szervezők 450 ezer emberre készülnek az elkövetkező egy hét alatt. „A tavalyi kánikula után az idén kellemesebb idő, 25 Celsius-fokos átlaghőmérséklet várható. Az itt dolgozókkal együtt naponta 90 ezer ember fér be a Szigetre, a rekorddöntés azért is valószínű, mert a bérletek már elkeltek. A csütörtöki nulladik napra, Rihanna koncertjére a napi jegyek is elfogytak" – mondta Gerendai Károly főszervező. Tegnap minden program nélkül is több mint tízezren tartózkodtak az Óbudai-szigeten. És ez még csak a mínusz második nap volt. Legtöbben Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Olaszországból, Németországból és Svájcból jöttek. (MTI)

A zenekar feloszlása után több projektben is részt vett, játszott, segített Joey Ramone szólólemezének elkészítésében, játszott a kanadai punkzenekar, a Teenage Head albumán, elkészített két szólólemezt és írt egy önéletrajzi könyvet Punk Rock Blitzkrieg: My Life As a Ramone címmel. Közben piacra dobott egy sörfajtát, tésztaszószt (állítólag saját recept), és Tommy Hilfigerrel összeállva saját ruhakollekciót is tervezett.

És most itt van a Blitzkrieg, amivel először 2010-ben turnézott, meg a missziója, hogy azok is magukba szívhassák a Ramones-atmoszférát, akik ezt korábban nem tehették meg. A koncert délután 4-kor kezdődik a Dan Panaitescu Nagyszínpadon, ahol egy dolgot nem érdemes tenni: okostelefonnal felvételeket készíteni és szelfizni. Egy videóban Marky azt tanácsolja, hogy egy dobverőből és punklemezből készített eszközzel könnyen kiüthetjük az előttünk álló, okostelefonozó kezéből a telefont. Ha mindez megvan, akkor indulhat is a Blitzkrieg Bopból ismert csatakiáltással a Sziget: Hey ho, let's go!

Isten veled, Dan!

Idén Dan Panaitescuról nevezték el a Sziget Nagyszínpadát. A legendás szakember július 15-én szenvedett autóbalesetet, húsz éve dolgozott a fesztivál stábjában, nemzetközi booking menedszerként ő hozta a Szigetre a világsztárokat. A Sziget stábja így búcsúzott tőle: “Nagyon hiányzol, Dan! Nyugodj békében, és szervezz odafent hasonlóan jó bulikat az idén Veled egy helyre távozott ismerőseidnek, Lemmynek, Prince-nek, David Bowie-nak és a többieknek.” A Nagyszínpadon a mínusz egyedik napon a Marky Ramone’s Blitzkriegen kívül olyan sztrárok lépnek fel, mint a brit The Chemical Brothers és a dél-afrikai Die Antwoord.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.