galéria megtekintése

A korrupció szinonimájától az irodaház feltámadásáig

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Október 6-a nálunk mindörökre az aradi tizenhármakkal kapcsolódik össze, de az Építészek Nemzetközi Szövetsége, a VIA 1998-ban ezt a napot nyilvánította az építészek világnapjává is. Tegnap este a Fugában a pályázók kiállításával egybekötve adták át a Budapesti Építész Kamara újraalapított nívódíját.

A sok évig sikeres Budapesti Építészeti Nívódíjat 2010-ben pénzhiányra hivatkozva nem írta ki az alapító főváros. A kamara most ezt próbálta a saját kiadásában újraéleszteni. Egy ilyen díj mindig arra próbálja felhívni a figyelmet, amit a felpántlikázott napok nélkül észre sem vennénk: a fővárosban még a válság ellenére is számos kiváló új épület épült, és azzal, hogy alkotóit kitüntetik, egyben a városképet formáló épületeket is jobban elfogadottá teszik. Az idei díj különlegessége, hogy az elmúlt öt évet szemlézte, ezért látható rekordszámú (50) pályamű a Fuga kiállításán. Az öt díj pénzzel és emlékplakettel is jár.

4-ES METRÓ (Budapest, Etele tér–Baross tér)

Ma már senki sem emlékszik szívesen arra, mennyire lelkesedtünk még tíz éve is. Aztán européer csúcsberuházásból a korrupciós pazarlás és a pártközi „70-30” szinonimája lett. Számos nemzetközi díjat nyert. A Palatium Stúdió generáltervezőként nagyjából minden állomást más irodára bízott, a metróépítésben ez volt a rendszerváltás. A különböző állomások a kortárs építészet reklámhordozói lettek.

(Tervező: Palatium Stúdió Kft.; Erő Zoltán, Csapó Balázs, Dévényi Tamás, Gelesz András, Dajka Péter, Hatvani Ádám.)

 

AZ EGYETEM HALOTTAI (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., Puskin utca 11–13.)

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara építészek bevonásával kívánt emléket állítani a második világháború során meghalt oktatóinak és hallgatóinak. A nyertes terv a Mesteriskola mestereinek és tanítványainak közös alkotása. A bölcsészcampus két téglaépületének fugáiba beépítve egyetlen keskeny bronzvonal fut végig a 198 áldozat nevével és adataival. Alig észrevehető, a koncepció ereje viszont üt, ahogy szinte az egész kertet befonja az emlékezés lehetőségével.

(Tervező: MM Csoport, Hetedik Műterem Kft.; Albert Farkas, Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Polgárdi Ákos, Roth János, Szabó Levente.)

GEOMETRIA IRODAHÁZ (1027 Budapest, Medve utca 17.)

A kockákból egymásra rakott épülettel egy csöndes budai mellékutcában megszületett a butikirodaház modellje is mint egy vakítóan fehér, életnagyságú makett. Az épület természetesen gazdaságos és környezettudatos. Ellenpélda bárki számára, aki szerint egy irodaház unalmas négyzetméter-temető.

(Tervező: 3H Építésziroda, Csillag Katalin, Gunther Zsolt.)

A Móricz Zsigmond körtér nívódíjas kortárs Gombája őrzi a múltat
A Móricz Zsigmond körtér nívódíjas kortárs Gombája őrzi a múltat
Szentirmai Tamás / Népszabadság

GOMBA (1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér)

A téren 1898 óta járnak villamosok, a Gomba máig élő, jellegzetes alakját pedig az itt körbefutó valahai HÉV-visszafordító vágányhurok rajzolta ki. A második világháború idején tervezett épület műemlékként újult meg, megőrizve a vékony oszlopokon álló betonszerkezetet, és a nagy üvegfelületekkel még könnyedebbé tették.

(Tervező: Hetedik Műterem Kft.; Szabó Levente, Gyüre Zsolt.)

PREZI HQ IRODAHÁZ (1065 Budapest, Nagymező utca 54.)

A világmárkává erősödött Prezi egy volt telefonközpont nagyszerű századfordulós palotájában alakította ki a budapesti központját. A hatalmas kapcsolócsarnokot csak lépésről lépésre lakták be, a kreativitás itt tényleg szinte tapintható, és nyilván inspiráló közeg is a világ minden tájáról verbuválódott multikulti gárda számára.

(Tervező: Minusplus Generáltervező Kft.)

A KIÁLLÍTOTT PÁLYAMŰVEK október 25-ig láthatók a Fuga építészeti központban

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.