galéria megtekintése

Varázsigékkel kezdte, ma már mindenki komolyan veszi

0 komment


Csepelyi Adrienn

Hermione Grangerből feminista szónok, kócos kislányból divatikon: Emma Watson színésznő most a Brexit ellen kampányol.

Emma Watson már gyereksztárnak sem volt átlagos: mindent jobban tudott a fiúknál. A legfelszabadítóbb érzésként írta le, amikor a Harry Potter-sorozat végén rövidre vágott frizurával döbbentette meg a világot, amely éppen kezdte volna vetkőztetni a férfimagazinokban, ahogy az lenni szokott. Watson kisasszony már ekkor jelezte: nem óhajt beállni a tizenkettő egy tucat sztárocskák sorába. Tartja is magát ehhez: hírnevét csakis fontos ügyekben veti be.

Brexit-ellenes aktivista
Brexit-ellenes aktivistaként

„Hosszú időt töltöttem azzal, hogy bizonygassam: nem vagyok olyan, mint Hermione. Aztán rájöttem: hát dehogynem! Végül eljutottam oda, hogy elfogadjam ezt” – mondta a Harry Potter-sorozatbeli szerepéről. A kislány felnőtt, a dac maradt, csak Hermione tudálékosságát váltotta fel a színtiszta elegancia.

 

ENSZ-beli beszéde az egyenjogúságról lángszóróként perzselte fel a közösségi oldalakat: az, hogy a szervezet HeForShe nevű kampányának arcává választotta Watsont, telitalálat.

A színésznő azóta megkerülhetetlen a témában: nemrég Tom Hanksszel pózolt az Esquire magazin esélyegyenlőségi különszámának címlapján. Pedig Emma Watson nem csinál semmi különöset – csak érthetően elmagyarázza, hogy a feminizmus mindannyiunk érdeke. Egyszersmind meggyőz.

Hermioneként a Harry Potter című filmben
Hermioneként a Harry Potter című filmben

Pénzt gyűjt a Comic Relief nevű segélyszervezetnek, Facebook-oldalán a menekültválsággal kapcsolatos történeteket oszt meg, feminista könyvklubot indított Our Shared­ Shelf (Közös polcunk) néven.

Gyakran fotózza magát smink nélkül, ezzel hirdetve önmagunk elfogadását. Nemrég Gloria Steinem legendás feminista aktivistával beszélgetett táblás ház előtt a londoni Emmanuel Hallban. Itt beszélt többek között őszintén arról, korábban mennyire gyűlölte vastag szemöldökét, ami ma már a védjegyének számít.

Estélyi ruha újrahasznosított flakonokból
Estélyi ruha újrahasznosított flakonokból
Justin Lane / MTI/EPA

Nemrég fogadást kötött Lin-Manuel Mirandával, az idén 11 Tony-díjat besöprő Hamilton című musical szerzőjével: ha Watson szájdobol, Miranda freestyle-ozik vele a női egyenjogúságról. Így is lett: Watson ügyetlenül szolgáltatta a ritmust, Miranda szöveget rögtönzött, a videó alatti kommentek pedig arról tanúskodnak: ha a színésznő képes bohócot csinálni magából, akkor nekünk sem kell olyan komolyan vennünk magunkat. Tíz pont a Griffendélnek!

Eközben nem kerülheti el, hogy csacskaságokról faggassák a vörös szőnyegen. De ő ebből is kihozza a maximumot: ruhaválasztásaival gyakran a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. A Met-gálán viselt pazar Calvin Klein & Eco Age költemény például organikus pamutból és újrahasznosított műanyag flakonokból készült. Facebook-oldalán azt is hangsúlyozta: a szép ruhákat nem egyszer, hanem rendszeresen kell viselni. Most épp az Egyesült Királyság EU-ban maradásáért kampányol. Véleményének immár komoly súlya van – és ehhez még csak varázsigéket sem kell mormolnia.

Rowling is uniópárti

Az uniós tagság mellett áll ki ­ J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is, aki a náci propagandához hasonlította Nigel Farage (a bevándorlás- és EU-ellenes UKIP vezetője) kommunikációját. „Nem vagyok nagy szakértő, de pontosan tudom, hogy miként kell szörnyet alkotni. Hamarosan el kell döntenünk, hogy melyik szörnyről hisszük el, hogy valós, és melyikről gondoljuk azt, hogy képzeletbeli – mondta az írónő. – Nem hiszem, hogy az EU tökéletes. De ­van-e olyan emberek alkotta szövetség, amelyre ne férne rá a fejlesztés?”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.