galéria megtekintése

Van olyan, hogy magyar álom, vagy felébredni kéne?

1 komment

NOL

A pénteken megnyílt, idei óriásplakát-kiállítás alkotásai szűk keresztmetszetét adják annak, hogy milyen gondolatokat szül a szókapcsolat: Magyar álom.

„Miről álmodsz, és mekkorát? Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer? Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, Facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család? Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven? Van olyan, hogy magyar álom? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?" – ezekkel a kérdésekkel invitált idén alkotásra az ARC.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A 94 kiállított pályaműből 3 díjazottat választott ki a zsűri, valamint idén is kiosztotta a legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz díjat.

 

Az első helyet Kelemen Orsolya plakátja (Magyar feeling) szerezte meg, amely a menekültkérdést és a 2024-es budapesti olimpiát hozta közös nevezőre, egy szögesdróton akadályfutó módjára átszökkenő anya és csecsemője képével. Faragó Sándor második helyezést elért műve, a Merj nagyot álmodni! a Margit hídon keresztbe állt csuklós BKV-busz képével szerez ironikus perceket. A harmadik helyezett Kiss Ferenc Ismeretlen festő című alkotása a korábbi, talán idegenellenes plakátokat átmázolóknak állít sajátos emléket. A Borz díjat pedig Gutema Dávid Rémálma érdemelte ki, méghozzá azzal, hogy egyesítette Vona Gábor és Orbán Viktor arcképét.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a Felvonulás terén látható pályaművek, méghozzá az ARC Facebook-oldalán. A közönségdíjazott plakát kihirdetésére október 7-én kerül sor. Az esemény Facebook-oldalán addig is like-okkal lehet támogatni a kedvenceket.

A kiállítás finanszírozása ezúttal csak részben valósult meg cégek támogatásából, hiszen szolgáltatással, termékkel most is többen hozzájárultak a rendezvényhez. Számos cég ugyanakkor nem támogatta, mert nem merte felvállalni azt a fajta szabadságélményt, amit az eddigi ARC kiállítások mutattak fel, írták a szervezők. Hogy az ingyenes látogathatóságát megőrizni kívánó kiállítás mégis létrejöhetett, nagymértékben köszönhető magánszemélyeknek, akik az adományozás különböző formáit választva fejezték ki szimpátiájukat.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Eddig több mint kétmillió forint gyűlt össze 250 adományozótól, ám a kiállítás költségvetéséből még körülbelül kétmillió forint hiányzik, ezért a szervezők arra kérik az ARC-szimpatizánsokat, hogy a kiállítás ideje alatt, vagy akár a kiállítást követően, tetszőleges összeg befizetésével támogassák a rendezvényt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.