galéria megtekintése

Vállalati villám

Képmentő

3 komment


Hegyi Iván

A felvétel hasonlóképpen nagyszerű, amilyen a szabadrúgás volt: a békéscsabai Pásztor József küldte húsz méterről a jobb felsőbe az 1980 augusztusában rendezett magyar–szovjet barátságos mérkőzés harmadik percében.

Akkor úgy tetszett, minden rendben lesz, de a második félidő vége felé már mind többen kapcsoltak át az egyetlen televízió 1-es csatornájáról a 2-esre, amely – a meccsel egy időben – Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját közvetítette. Azon az adón nem volt gyenge a muzsika...

Ezen sem, ha azt nézzük, hogy a vendégek miként futballoztak. Vlagyimir Besszonov és társai a folytatásban messzemenően igazolták két hónappal korábban elért feltűnő sikerüket: Rio de Janeiróban nyertek 2-1-re a világklasszisok sorát – Nelinhót, Edinhót, Juniort, Socratest, Zicót, Renatót, Edert – felvonultató brazil válogatott ellen.

A Népstadionban tízen (Besszonov mellett Daszajev, Szulakvelidze, Csivadze, Higyijatullin, Romancev, Gavrilov, Savlo, Andrejev, Oganeszjan) léptek pályára a Maracana hősei közül, és Dél-Amerikához képest még erősödött is a csapat, mert Brazíliában hiányzott a kijevi főszervező, Leonyid Burjak és a 112-szeres válogatott, aranylabdás Oleg Blohin. Visszatérése fölötti örömében e két labdarúgó egyaránt elhelyezett egy-egy gólt Katzirz Béla hálójában; igaz, még a jobbhátvéd Tengiz Szulakvelidze, valamint az alig másfél perces játék után beköszönő, a hajrára becserélt Szergej Rogyionov is feliratkozott (1-4).

 
„Szegény védők, szegény támadók” - Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A találkozó úgy festett, mintha a magyar futballisták a gdanski hajógyár munkásairól vettek volna példát, és sztrájkba kezdtek... De senki sem demonstrált, csupán nem bírta az ellenfél tempóját.

A tudósítások egyikében az jelent meg: „A szovjet csapat feltűnően gyors volt. Hogy ez a sebesség valójában mennyit ér, azt nem lehet objektíven megállapítani, mert nincs viszonyítási alap.” S hogy a 18 ezer helyszíni nézőn kívül is mindenki érezze a különbséget, ez a plasztikus kommentár is napvilágot látott: „Blohin két labdát terelve is lefutotta volna a házigazdákat.”

A Népszabadság főcíme ez volt: „Szegény védők, szegény támadók.” Pedig akkor még nem műkedvelők szerepeltek a magyar együttesben, hiszen Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a pesti pázsitra küldte Garaba Imrét, Nyilasi Tibort, Kiss Lászlót, Törőcsik Andrást is, hogy a vidéki különítmény törzsgárdistáiról, Burcsa Győzőről, Csongrádi Ferencről és Pásztorról ne is beszéljünk.

De hiába: csaknem negyedszázaddal az 1956-ban a csehszlováktól elszenvedett 2-4 után először kapott négy gólt a Népstadionban a címeres mezes csapat. A súlyos vereség ellenére megtartották az abban az időben szokásos telefonos szavazást, és a szurkolók a jó Pásztort választották bágyadt honfitársaink leginkább megfelelő teljesítményt nyújtó játékosának. A kritika azonban azt írta a voksolás nyomán: „Ez bizony csak játék a telefonszámokkal. Sokkal fontosabb, hogy az egész magyar futballt új alapokra kell helyezni.”

Mint tudjuk, ez azóta sem sikerült, pedig harmincnégy hosszú év telt el. Sőt a helyzet összehasonlíthatatlanul rosszabb, mint akkoriban, bár az a „szovjet” meccs Gálvölgyi János és Mikó István korabeli paródiáját, A tévé zenés kínházát idézte. Az 1980 augusztusában az első osztály tabelláját vezető Vasas így állt fel: Mészáros – Török, Komjáti, Somogyi, Kántor – Birinyi, Zombori, Rixer – Kiss, Izsó, Várady. Ezzel a garnitúrával egy lapon sem emlegethető – talán nem is ugyanazt a sportágat képviseli – a mai listavezető Debrecen...

Ám 1980-ban még nemcsak futballisták, hanem szakírók is voltak. Szabó Ferenc, a széles körben tisztelt – és a sportolók berkeiben is közszeretetnek örvendő – kitűnő újságíró így vont mérleget az akkori Népszabadságban: „Baj van a szakmai felkészítéssel, egyes trénerek képességeivel, módszereivel, mentalitásával. Ha nincs követelmény, akkor a játékost a világon semmi nem inspirálja, így aztán alacsony a színvonal, olyan labdarúgók kerülnek egy-egy alkalmi (véletlen) alakítással reflektorfénybe, akik megbízható tagjai lehetnének egy vállalati villámtornának.”

Nagyra becsült, fiatalon elhunyt kollégám vajon mit írna napjainkban?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.