galéria megtekintése

Vaddisznó és ringlispíl

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 15. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Nem vidám, inkább egykedvű - Földi Imre / Fotó

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik még nem értesültek: a megboldogult budapesti Vidám Park bejáratának tetejéről a jelek szerint örökre eltűnt a mindannyiunk által oly igen nagyrabecsült és néhányunk szerint direkte védelemre érdemes Vidám Park felirat; helyén nyolc, színes műgyanta elefántbébi díszlik. A mögöttük lévő területet, amely a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykertre szállt, már nem Vidám Parknak hívják, hanem Holnemvolt Parknak.

Az attrakció egy régesrégi NDK-s vásárban látott szellemsátorra emlékeztet, ahonnan üresjáratkor a csontváz időnként kiment cigarettázni

 

A kasszák melletti hajlítottvas-ábrázolatok – a szebb jövő felé csolnakázó úttörő és tsai, a bohóc meg a többiek és a pörgő hordóban szédelgő függetlenített párttitkár – megmaradt és igen jó kondíciónak örvend, ahogy a régi budapesti nemzetközi vásárok atmoszféráját idéző dodgempavilon is, amely amúgy nehezen volna összekapcsolható a helyi őstörténettel. A kisautókat ugyan kitették belőle, de találtak neki új funkciót: papagájparádékat rendeznek benne.

Az épület mellett ún. flamingóéttermet alakítottak ki, vagyis elkerítettek egy földdarabot, a közepére ástak egy gödröt, abba beletettek egy nejlonfóliát, amelyet vízzel töltöttek meg. Itt lakomázhatnak a csudálatos flamingók, amelyeknek kedvenc eledele a sóféreg; átellenben, ugyancsak valami kitelepített újabbkori attrakció helyén vaddisznók császkálnak malacaikkal közönyösen, hátterükben a Kis vidámparkból elszármazott miniatűr óriáskerékkel.

Azért nem egy Gundel - Földi Imre / Fotó

Odébb a régi gokart vidékéről ismerősnek tűnő gumiabroncsokat pakoltak szorgos dolgozók.

– Hát itten meg mi lesz? – érdeklődtem udvariasan egyiküktől, aki közölte, hogy valami olyasmi, amilyent még nem látott a világ: kicsinyített magyar falu gémeskúttal, pajtával, amelyeket lábítós kiskocsikkal járhatnak körbe a gyermekek.

Pörög a festett ringlispíl, dübörög a Hullámvasút, siklik a Mesecsónak, és fogad az Elvarázsolt kastély is, vagyis minden olyan, mint régen, kivéve, hogy itt már automatákból kétszáz forintokért váltott zsetonnal fér hozzá a nép a fizetős játszószerekhez, valamint hogy a Mesecsónak egyik szervizbejáratából összegyűjtötték és elszállították a közönség által az elmúlt tíz évben odadeponált fél tonna papírzsebkendőt: új gazda, új paradigma.

Szemben roppant kétpúpú tevék bámulják könnyes szemmel a fel-alá cirkáló ételhordókocsit.

Átalakult a park legfőbb útvonala, a műemlék körhintától az egykori Szellemvasútig (ma Dzsungel Mesevasút) vezető allé is. Bal oldala, ahol hajdan főleg célba dobáltunk, az állatok birodalma lett, megszemlélhető e helyt néhány jákob- avagy négyszarvú juh, pár bóbitás tyúk (tömege 2-4 kg), több jersey marha, amely igen jó tejet ád, továbbá egynémely láma és két rettentő szomorú szamár.

Azért még vidám
Azért még vidám
Földi Imre

Az egykori versenyautó hatalmas csarnokát részben lovardává, részben pedig egy Manófalva című létesítménnyé alakították, sok kis babaházikó figyelhető meg itt, amelyek közül az egyiket nagyon aranyos nyulakkal tömték teli.

A túloldalon mindenekelőtt a Holvolttár című emlékpont várja a nosztalgiázó hajlamú közönséget a régi park megmentett relikviáival, egyebek mellett egy ki tudja hol szolgált bádogemberrel, egy rémisztő, csuklyás pokolfajzattal, brrr, egy rendkívül csüggedt, tátott szájú papírmasé célfigurával, egy műselyembe alulöltöztett lányfigurával, amely vélhetőleg a ’75-ben lebontott Velence című látványosság részlete lehetett, egy dodzsem karosszériájával, amelyet elöl-hátul eredeti Mercedes-lámpákkal szereltek, valamint a Szocialista Szellem Vasútjának egy részletével, amelynek utolsó kocsijában egy Bástya elvtársat nagyon hozzávetőleg ábrázoló bábuval fényképezkedhet a látogató.

Odébb újdonságba botlik, aki nem elég körültekintő. A projektum neve Szörnyecskék Háza interaktív kalandtúra életre keltett mesealakokkal; egy boszinak, egy farkasnak és valami megbolondult nőnek öltözött fiatal rémisztgeti benne a betérőket, némileg népmesei kulisszák között, többnyire koromsötében. Az attrakció egy régesrégi NDK-s vásárban látott szellemsátorra emlékeztet, ahonnan üresjáratkor a csontváz időnként kiment cigarettázni.

A János vitéz regényes történetét hat percben elmesélő, jó öreg Barlangvasút viszont ugyancsak maradt, itt sincs változás, eltekintve attól, hogy a figurák mintha nemrég megkapták volna a 77. lakkréteget is, és az egyik falisárkány szájában kicserélték a sárga mignonégőt. Nem baj, sőt: így szeretjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.