galéria megtekintése

Ma már nem mernek csak úgy énekelni a Normafán

0 komment


Szemere Katalin
NOL

Majd jövőre többen lesznek, pár év múlva meg, aki csak tud, várja a Színművészek Normafa-túráját – ebben biztos az ötletgazda Papp János színész. Akárcsak abban, hiába polarizált a színésztársadalom is, menekülési útvonalnak mindig megmaradnak az egészséges civil kezdeményezések.

A Farkasréti temető bejáratával szemben üldögél Papp János, a Centrál Színház művésze. Várja a színházi kollégákat, akik – reagálva a felhívására – elbandukolnak vele a Normafára. Nem jött el senki, hiába küldték ki a lehető legtöbb színháznak a meghívót. Pedig a hétfőt, az úgynevezett norma-napot választották, ami általában szünnap a vidéki színházakban. Még a hosszú séta sem riaszthatta el az érdeklődőket, hiszen Papp különböző opciókat ajánlott: fogast, gyermekvasutat vagy libegőt, esetleg buszt, netán kocsiutat. De a többi állomáson is csak a túravezetők várnak egymagukban, Pokorny Lia és Kovács István.

Papp János, az ötletgazda
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Persze nem marad el a Normafa-nap, ünnepre készültek, még akkor is, ha a tisztáson több az újságíró és a kamera, mint a színész. Mert az 1800-as évekre emlékeznek, arra az időszakra, mikor a régi Nemzeti Színház művészei a szünnapokon előszeretettel kirándultak ide. A Svábhegy viharbükkel díszített tisztása arról kapta a nevét, hogy 1840-ben itt énekelte el a nemzetközileg elismert opera-énekesnő, Schodelné Klein Rozália Bellini Normájának Casta Diva nagyáriáját. Ma már azonban hiába keresni olyan opera-énekesnőt, aki hajlandó lenne ezt megismételni. Akiket kértek, nem volt repertoárjukon a Norma, vagy nem vállalták a capella, pedig Schodelnénak 1840-ben nyilván nem volt zenei kísérete a bükkfa alatt.

 

Pokorny Lia az idén csatlakozott Papp János túrázó csapatához. (Pappék nemcsak itthon kerekednek fel, bejárták a fél világot, mindegyik útról könyv készül és útinapló-est.) Az egyik ilyen kiránduláson mesélte neki a színészkollégája a Normafa történetét, és azt, milyen jó lenne a régi színházi szokást feleleveníteni, és itt újabb kezdeményezést indítani.

Bükktörténet

A Viharbükköt, amely később a Normafa nevet kapta, többször is villámcsapás érte. A korhadt fa 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. A fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat konzerválja. De megfeledkeztek róla, elkorhadt a fa. A főváros 1962-ben új bükkfát ültetett, a régire emléktáblán emlékeznek Devecseri Gábor pársoros versével. A viharok, villámok szerencsére nem roncsolták ezt a fát. És most új bükk kerül pár méterre az 1967-es fától.

A színésznő szerint az emberek nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból, ezért olyan nehéz őket bármi újba belevinni: „Lusták, passzívak vagyunk a saját életünkhöz, amelynek nem akarunk igazán a részesei lenni. Mindeközben újféle életminőségről álmodunk, de ennek egyetlen akadálya van: mi, magunk. Ugyanígy vagyunk az egészségesebb élettel. Tudjuk, hogy tenni kéne valamit, de a kifogás előbb jön, mint a cselekvés.”

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Papp Jánosékkal az elmúlt vasárnap például a II. Vándorszínésztúrára indultak, velük kirándultak a Miklós-ház nevelőintézetesei. Máskor elmentek a monori romatelep sportnapjára. Segítenek, akár így, akár a Rózsadomb Lions Clubbal. A színész Kovács István egyébként is háromnaponta a Normafa felé jár, mivel kis nyári lakjuk van Csillebércen. De ha csak a város másik felén közlekedne, akkor is fontosnak tartaná ezt az ünnepet. Mint mondja: a kusza, fantasztikus, zűrös-zavaros, de nagyszerű színésztársadalomnak végre kellene találnia egy olyan alkalmat, ahol együtt lehetne, beszélgethetne az is, aki idő hiányában nem látja a másikat. Mivel született optimista, reméli, elmegy az esemény jó híre, és a kollégák jövőre rohannak ide az ország minden feléből, egy idő után már tülekednek, hogy itt lehessenek.

A színészek a rendezvény fővédnökével, Pokorny Zoltánnal, a kerület polgármesterével együtt ültetik a tisztásra az újabb bükkfát. Szórják, lapátolják a földet, szalagot is kötnek rá. Az évadzáró juniális ceremóniáját a színház szakrális tárgyával, a gonggal indítja az ötletgazda. A polgármester azt is megígéri, a Normafa rendezésénél megfogadja Papp János tanácsát: az új padok emlékpadok lesznek a 16 elhunyt Nemzet Színészéről elnevezve.

Aquincumi oroszlán

Évek óta hazajár Aquincumba Papp János. Az ottani költőversenyből már 18-at is megrendeztek, és a nyári színházi előadások is hozzá kötődnek, idén Jékely Zoltán művét, az Oroszlánok Aquincumban címűt adják elő a romkertben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.