galéria megtekintése

Orbánék megszerették a masszív jelentéktelenséget

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 04. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Újrafaragták és kedden Áder János köztársasági elnök köszöntőjével ismét felavatták a Parlament mellett, a Kossuth téren Horvay János Kossuth-szoborcsoportját. A mű a kortársai szemében is vitatott volt. Hiányolták a monumentalitást, az erőt. Az emlékmű az eredeti hiteles másolata.

A mű, amely az első felelős magyar kormány tagjait ábrázolja Kossuthtal a középpontban, 1927 és 1952 között már állt a téren. A Rákosi-korszakban azért bontották el, mert túl pesszimistának találták. Helyére akkor Kisfaludi Stróbl Zsigmond lelkesítő Kossuth-szobra került. Horvay János művét pedig lebontása után néhány évig a rákoskeresztúri köztemetőben tárolták darabokra szedve, majd 1958-ban Dombóvárra szállították, ahol 1973-ban a Szigeterdő parkban állították fel. Az eredeti mű ma is ott található.

Újrafaragásáról 2011-ben döntött a kormány,

amikor elhatározta, hogy a Kossuth teret 1944 előtti állapotában állíttatja helyre. Az ennek megvalósítását célzó Steindl Imre Program keretében tavaly tavasszal adták át az újjáalakított teret, de ekkor a Kossuth-szoborcsoport rekonstrukciója még nem készült el, csupán a talapzat és a főalak.

 

Ezt követően nyolc hónapon át folyt a további miniszterfigurák és a mögöttük látható mellvédfal túloldalán felállított ’48-as jelenet kifaragása, amit a Reneszánsz Zrt. végzett el, mintegy negyven kőfaragó munkájával.

Az újra elkészített emlékmű az eredetinek hiteles másolata, de nem ruskicai márványból, hanem a fővárosi klímát jobban bíró süttői kemény mészkőből készült, s ha netán találhatók kisebb eltérések az eredetihez képest, azok nem szándékosak – mondta lapunknak Zsigmond Attila, az újraállítást koordináló szoborbizottság elnöke.

A lebontott Kisfaludi Stróbl-féle Kossuth-emlékműre felújítás vár, majd a tervek szerint az Orczy-kertbe kerül.

Horvay szoborcsoportja Kossuthot valóban nem szokásos módon, nem a nagy formátumú szónok pózában ábrázolja. Kossuth itt töprengő hős. Mögötte álló minisztertársai, a Batthyány-kormány tagjai is a szabadságharc és a leendő áldozatok nyomasztó lelki terhe alatt őrlődő alakok. Egy dráma szereplői. A választásukon vívódó társak közül Kossuth azonban erős lélekkel előrelép és ökölbe szorított kézzel a küzdelem felvállalása mellett teszi le a garast. Ez a mozdulata, ez az ökölbe szorított kéz látható egyébként Horvay 1904-ben felállított törökszentmiklósi Kossuth-emlékművén is.

Horvaynak tizenkilenc Kossuth-szobra áll az országban, és kettő a határon túl.

Közülük legismertebb a ceglédi, amelynek másolatát 1928-ban New Yorkban is felállították.

Balról: Esterházy Pál, Klauzál Gábor, Eötvös József, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Szemere Bertalan, Deák Ferenc, Mészáros Lázár. Az első felelős magyar kormány – enerváltnak ábrázolva
Balról: Esterházy Pál, Klauzál Gábor, Eötvös József, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Szemere Bertalan, Deák Ferenc, Mészáros Lázár. Az első felelős magyar kormány – enerváltnak ábrázolva
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szobor komor fensége – avagy másfelől szemlélve letargikus hangulata – a maga korában is vitát váltott ki. Egyik bírálója, a kitűnő művészettörténész, Lyka Károly azt írta: „Az emlékműből hiányzik a monumentális nagyvonalúság, hiányzik a sugalló erő”. Állítólag annak idején a szoborpályázat eredménye,

Horvay megbízása nagy mértékben Kossuth Ferencnek volt köszönhető, aki ragaszkodott ehhez a kompozícióhoz, amelyen „olyan elernyedtek, olyan jelentéktelenek atyja mellett a minisztertársai”.

Ugyanakkor Petrovics Elek, a Szépművészeti Múzeum egykori igazgatója 1927-ben, a felavatás évében azt mondta: „A szobor becsületére válik Horvaynak és Budapestnek, sőt, az országnak. Horvay művészetének nagy érzelmi melegsége, értelmi elmélyülése s a nagyra törekvő tendenciája megvannak a szoborban"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.