galéria megtekintése

Új színházi évad: bukást csak egy helyen terveznek

1 komment


Szemere Katalin

A héten indul a 2015–16-os színházi évad, több helyen már megtartották az első premierek olvasópróbáit. A közönség nem fog unatkozni: ritka, hogy egyszerre ennyi érdekesség legyen a tervekben.

Nem tudjuk, tartott-e színház valaha harminc bemutatót egy évadban. Ezzel a rekordmennyiséggel tervez a Magyar Állami Operaház. A repertoárba két musical is bekerül: a West Side Story és a Billy Eliot. Egy évadon belül új rendezésben mutatják be – többek között – Puccinitól a Toscát, a Pillangókisasszonyt, a Bohéméletet, valamint A köpeny, az Angelica nővér és a Gianni Schicchi egyfelvonásosokat. Verditől a Traviatát, A trubadúrt és az Othellót. Hogy ne is beszéljünk Wagner művéről, A walkürről.

A Katona József Színház premierjei közül a Csehov-szakértő rendező, Ascher Tamás Sirályát emeljük ki – Fullajtár Andreával, Ötvös Andrással, Mészáros Blankával és Nagy Ervinnel. Valamint Pintér Béla kőszínházi rendezését, amely Puccini operája, A köpeny nyomán készül, Rezes Judit, Nagy Ervin, Jordán Adél és Kulka János játssza a főszerepeket.

 

Pintér Béla-rajongóknak jó hír: az évad első felében lesz a Pintér Béla és Társulata premierje, a Fácántánc a Szkénében. Ugyanitt tart majd bemutatót a Vádli: az Emberszag című műből. Szikszai Rémusz Szép Ernő prózájából készít darabot, annak az alig három hétnek a történetéből írja, amikor az írót csillagos házba költöztették, majd hatvanévesen, társaival együtt sáncot ásni hurcolták.

Mohácsi János szinte hazajár az Örkény Színházba. Az évadban Parti Nagy Lajossal kiegészült csapata, Kovács Márton, Mohácsi István és maga írja a darabot, amelynek Köd utánam a címe. Mohácsi a Vígben rendezi az Istenítéletet (A salemi boszorkányokat), amelyet 1995-ben Kaposváron, majd több mint tíz évvel később Pécsen is színpadra vitt. Ez utóbbi elnyerte a 2009-es POSZT-on a legjobb előadásnak járó díjat. A főszereplő Stohl András lesz. A Pesti Színházban érdekesnek ígérkezik A velencei kalmár Kern Andrással a főszerepben, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban pedig Cserhalmi Györggyel.

A Nemzeti Színházban Verebes Ernő Don Quijotéjét rendezi Vidnyánszky Attila. A címszerepet Reviczky Gábor, Sanchót Bodrogi Gyula játssza. A szeptember 18-i premieren a színész José Luis Gómez spanyolul előad egy részletet Cervantes művéből. Brecht Galilei élete című művét Zsótér Sándor állítja színpadra, aki sikeres produkciót készített már ebből Szegeden több mint tíz éve.

Tőröcsik Mari nyolcvanadik születésnapjára jutalmat kap a közönség. November 23-án egyedül áll majd a Nemzeti nagyszínpadán, ő lesz az Öreg Hemingway Nobel-díjas kisregényéből készült darabban. Az Ottlik-fordítás eredeti címét (Az öreg halász és a tenger) erre az alkalomra Az öreg és a tengerre változtatták. Az rendező az orosz Anatolij Vasziljev lesz, aki mindhárom magyarországi rendezésekor Tőröcsikkel dolgozott. Egyelőre csak egyetlen előadást terveznek, de ki lát a jövőbe?

Az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád közösen mutatja be Alföldi Róbert rendezésében Ionesco művét, a Makbettet. A produkció kék plakátja a migránsellenes kormányplakátok mintájára készült.

Alföldi a Radnóti Színházban is rendez. A Lear király főszereplője egyik állandó színésze, László Zsolt lesz, akivel ugyanitt a Platonov-Apátlanokat már színpadra vitte.

Egyedül az ironikus címekre hajtó Centrál Színházban tervezik a bukást. Tavaly Magyarország legszarabb musicalje alcímen forgalmazta a Broadway felett az ég című (amúgy kiváló) előadását, az idén Ma este megbukunk címmel tartja első premierjét. A komédiát az eredeti londoni stáb állítja színre, rendező: Mark Bell. Később az évadban a Nem félünk a farkastól-t is műsorra veszik, Básti Julival és Rudolf Péterrel. Az évad vége felé a My Fair Lady lesz premier, amelyben Tompos Kátya és Alföldi Róbert látható.

Horváth Csaba rendezi Törőcsik Mari egyik kedves előadását: a Száz év magány című Márquez-műnek Schwajda György készítette a színpadi változatát. A kilencvenes évek elején Törőcsik és Garas Dezső játszotta Szolnokon, most Takács Katalin és Kovács Zsolt Kaposváron.

Fotó: MTI

A filmként is ismert Száll a kakukk fészkére című darabot szintén két helyen mutatják be. Horváth Csaba rendezi Fehérváron, Znamenák István meg az Orlai Produkciónál. Az utóbbiban újra színpadon látható Péterfy Bori, a férfi főszereplők: Szabó Kimmel Tamás és Kocsis Pál.

Kocsis egyébként Kecskeméten a Tótékat játssza – többek között – feleségével, Csapó Virággal. Tatabányai érdekesség A kripli, amelyben a darabbéli testvérpárt színésztestvérekre, Egri Mártára és Egri Katira osztotta Guelmino Sándor rendező.

A gyerekeknek szóló előadások közül biztos siker lesz a Budapest Bábszínházban az október 1-jétől látható Nyúl Péter. A Beatrix Potter meseregényéből készült előadást Ellinger Edina állítja színpadra. Nagyobbaknak szól a Trafóval és a Természetes Vészek Kollektívával együttműködésben készülő Oidipusz-karantén. A premier a Trafóban lesz, majd a Bábszínház Játszó-terén megy a Veres András rendezte produkció, amelyben a vizualitás Árvai György és Szűcs Edit munkája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.