galéria megtekintése

A Moszkva tér új órája: tudják, hogy megosztó lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Digitális lesz, egy hatméteres oszlop tetején mutatja az időt, és ugyanott áll majd, ahol az a bizonyos régi volt 74 éven át. Újra a Széll Kálmán/Moszkva/Széll Kálmán téren vagyunk. A tervezők tudják, hogy megosztó lesz a mű.

Éppen két hónapja vitték el a Moszkva téri órát, ez az apró technikai esemény azonban nem várt hullámokat vetett. A leszerelésnél civilek gyűltek össze, utolsó szelfik készültek az órával, lapunk is megírta, hogy tiltakozó Facebook-csoportok alakultak.

Ez az óra nemcsak egy óra volt, hanem úgy tűnik, sokak számára afféle érzelmi műemlék is. A Széll Kálmán teret azóta teljesen feltúrták, de az óraügy nem szűnt meg. Ahogy korábbi cikkünkben ígértük, íme, visszatérünk rá, mivel az új órát tervező Baróthy Anna és csapata, a Szövetség ’39 (Árpás Renátó, Bakó Zsófia, Baróthy Anna, Csomor Dániel, Krauth Veronika) is megígérte, hogy nyitottak lesznek minden építő kritikára, az új óra pedig szándékaik szerint igyekszik majd megidézni a régit is.

Az S’39 a kortársművészet és a dizájn eszközeivel úgy próbálta aktualizálni a tér és az óra viszonyát, hogy végül egy formailag egyszerű, mégis aktuális technológiákat alkalmazó, új köztéri találkozóhely szülessen. Az először publikált építészeti tervekhez képest az egykori óra helyére végül nem egy alacsony, szigetszerű konstrukció kerül, hanem – hasonlóan a régihez – az óra egy magas oszlopon mutatja majd az időt. A hasábszerű, látszó betonoszlopon pedig – a digitális számok alatt – hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul.

 
A látszó betonoszlopon feltűnik a régi óra árnyéka. Reméljük, a galamb is maradhat
A látszóbeton oszlopon feltűnik a régi óra árnyéka. Reméljük, a galamb is maradhat
Kép: S’39

Baróthy Anna elmondta, hogy tudják, bármit is építenek, az új óra megosztó lesz – ide egyszerűen nem lehet mindenki számára elfogadhatót tervezni, hiszen az órát annyi egymásnak ellentmondó esztétikai, érzelmi és szakmai szempont övezi. Szerinte gondolniuk kellett arra is, hogy az új óra reagálhat ugyan a múltra, de végül a jövőnek épül – remélhetőleg az újabb generációk legalább annyi érzelmi plusszal ruházzák majd fel az új órát és találkozópontot, mint az elődjét.

Az óra persze még csak a terveken létezik: a formája eldöntött, de a szerkezetéről, a beleépítendő elektronikai eszközök technológiájáról, tartalmi kérdéseiről még folyamatos az egyeztetés a BKK szakembereivel és a szakmai partnerekkel. Ez a fejlesztési szakasz augusztus végéig tart, akkor az összes közben felvetődő szempont figyelembevételével dolgozzák ki a végső koncepciótervet, és az óra elkészítése, felállítása ősszel kezdődhet el.

Mint korábban kiderült, a régi órát a tér szétbontása közben szerelték le, és felmerült ugyan, hogy kerüljön vissza, de a régi vasváz teljesen szétkorhadt, így az óra végül egy elszánt budai lokálpatriótának köszönhetően a Kiscelli Múzeumba került.

Itt várhatóan szintén ősszel lesz majd egy a Moszkva tér történetét felidéző kiállítás egyik főszereplője: a múzeum a BKK-val együttműködésben és a Design Hét keretében októberben mutatja majd be.

A felújított Széll Kálmán tér a tervek szerint 2016 februárjára készül majd el.

Gettóemlékfal

A Szövetség ’39 legutóbbi munkája a Dohány utcába tervezett, erzsébetvárosi gettóemlékfal volt – már ott a betonba épített LED-es világítást alkalmazták, egy úgynevezett aktív falat létrehozva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.