galéria megtekintése

Ugrás a jövőbe

5 komment


Rab László

Az adrenalin abban a korszakban is fontos lehetett, amikor pedig a hazai iskolákban élesen elítélték a szabadosságot. Ez volt a liberalizmus csúfneve a hetvenes években. Csupa rejtély ez a kép. Hetven júliusában járunk. A fickó, aki felmászott a Hajógyári-szigetet és Budát összekötő kis hídra (K-híd), hogy lélegzetelállító mutatványát véghezvigye, vajmi keveset törődött azzal, hogy feloszlott a Beatles. Vagy épp ezért vetette volna mélybe magát? Ki tudja.

Öngyilkosjelöltnek semmiképp sem tarthatjuk, noha azért onnan leugrani nem volt a legbiztonságosabb. A kép elkészülte azonban jelzi, hogy a fotós kollégát legalább minden bizonnyal beavatta az ismeretlen ugró. De hogy a rendőrséget előzőleg nem értesítette, arra mérget lehet venni.

Sok mindenre gondolhatott a koma. Szidhatta közben a töritanárát, aki a világnézetünk alapjai elnevezésű órákon munkásmozgalom-történettel tömte a fejét. A tanerő immáron elmesélhette, hogy Kentben négy diákot lelőttek a gonosz amerikai nemzeti gárdisták, a testvéri Líbiá­ban pedig kormányt alakított a szocializmus alapjainak lerakásán fáradozó, Magyarországgal később baráti kapcsolatokat ápoló ­Moammer Kadhafi. Arra, hogy új ötéves terv kezdődött, nyilván nem kaphatta fel a fejét.

 
A fiú a K-hídról rugaszkodott el
A fiú a K-hídról rugaszkodott el
Mikó László / Népszabadság/archív

Mivel jöhetett ide a srác, hogy „nagy számát” megörökítsék az utókor számára? Már járt a 2-es, a piros metró, a Batthyány téren a szentendrei HÉV-re kellett csupán átszállnia, a Filatorigáttól gyalogolhatott egy keveset. Ugráló barátunk idejében még nem járt be a szigetre – igen, arról a szigetről van szó, melynek fesztiválos főbejárata ma a sokak számára ismerős vashíd – a 42Y jelzésű Ikarus 260-as típusú busz, mely a Korvin Ottó (ma Szentlélek) tér felől a Reményi Ede, a Leányfalu és a Mozaik utcán át közelítette meg a K-hidat, s ment át a Honvédelmi Minisztérium üdülőjéig. A HM szerencsére utat építtetett a sorkatonákkal, akik közben felfüggesztették az imperialisták örökös és meg-megújuló támadásai elleni országvédelmet. Ez lett a szerencséje később a játszótereket megrohamozó sokaságnak: a sziget kedvelt kirándulóhellyé nőtte ki magát. Gyorsan meg is szüntették a buszjáratot a kilencvenes években, nehogy a nép teljesen elkanászodjon.

Hopp! Lehetett persze konfliktusos oka az ugrásnak, de erre csak félve gondolunk. Mi van, ha barátunk tánciskolába járt, és otthon az anyjának (legyen özvegy Lövétei ­Sándorné kendergyári munkás) azt ­hazudta, hogy egyetlen osztálytársa szülei sem mennek a vizsgabálba, hogy ellenőrizzék fiacskájuk foxtrott- és angolkeringő-tudását. Ám később kiderült, inkább arról volt szó, hogy a gyermek a táncórák helyett moziba meg a Metró Klubba járt. A kemény asszony, aki mindent megtett azért, hogy neveletlen fiát visszaterelje a hátul szépen fölnyírt hajú (kommunista) ifjúság normális világába, megtudta, hogy átverték, ezért fertelmes büntetést helyezett kilátásba: – Ha nem javulsz meg, otthonba viszlek! (Életszerű, mert az egész generációt ezzel fenyegették, de azért nem valószínű, hogy emiatt ugrott volna le a srác. – R. L.)

A K-hídról vízbe tottyanni viszont egyben azt is jelentette, hogy 70 júliusában még nyugodt szívvel meg lehetett mártózni a Duna vizében Pesten, noha a szennyvíz ugyanúgy tisztítatlanul folyt a ­mederbe (főként Csepelen, a ­főgyűjtőcsőnél), mint azután évtizedeken át. A vízminőség romlása miatt a fürdőzést azonban csak ’73-ban szüntették meg, emberünk tehát még legálisan csobbanhatott a Hajógyári-szigeten. A víz a Duna többi szakaszán is használható volt, az ország legnagyobb folyója a legnagyobb strandnak számított, igaz, több volt a vízbefúlásos baleset, de akkor még nem volt bulvártévénk, melynek nyáresti híradója erről harsoghatott volna.

A kép azt a pillanatot örökítette meg, amikor „a gyerek” épp elrugaszkodik. Nem látjuk, hogy megpördült-e a levegőben, talpast ugrott-e vagy fejjel érkezett (a sekély?) vízbe, akár a profi toronyugrók. Csak annyit jegyzünk meg, hogy a 2017-es budapesti, Dagály Uszodaközpontban rendezendő vizes vébé programjában szerepel a szupertoronyugrás is. A kép tanúsága szerint nem előzmény nélküli versenyszám lesz ez a magyaroknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.