galéria megtekintése

Tudják, hogy megbuknak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Tokkal-vonóval megvette Mark Bell előadását, a The Play Goes Wrong címűt a Centrál Színház. Puskás Tamás igazgató a londoni este után úgy érezte, pont olyannak szeretné a budapesti színpadon látni, amilyen Angliában. Vasárnap játsszák először a „katasztrófa-előadást”, amelynek magyar címe: Ma este megbukunk.

Vérbeli komédiát próbál a Centrál Színház társulata. Milliméterre begyakorolt poénok, matematikai pontosságú koreográfia, csattanó pofonok, szándékosan félrecsúszó párbeszédek. A Ma este megbukunk többféle síkon, többféle hangon játszódik. Mark Bell a színészi bohócság magasiskoláját tanítja évek óta. Nem paródiát gyártat a művészekkel, hanem halál komolyan vett szituációkat, valóságos emberek helyzeteit, akik egyszer csak szánalmat keltően szétcsúsznak.

A londoni előadás menetét kell megtanulniuk a magyar színészeknek, Ágoston Katalinnak, Botos Évának, Cserna Antalnak, Janicsek Péternek, Katona Lászlónak, Mészáros Andrásnak, Rada Bálintnak és Schmied Zoltánnak. (A plakáton George Clooney is szerepel, de azzal a megjegyzéssel, hogy valószínűleg a kávéreklámot választja.) Igaz, ha valakinek remek ötlete támad, jó poén, beépítik a produkcióba. Az sincs kizárva, hogy a rendező visszaviszi magával az ötletet Londonba: folyamatosan fejlesztik ott is a darabot.

Mark Bell (középen) és a magyar színészek összjátéka a próbán
Mark Bell (középen) és a magyar színészek összjátéka a próbán
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Fura a helyzet: Mark Bellnek számára ismeretlen nyelven kell rendeznie, a poénokat beállítania, a helyzeteket kidolgoznia. Azt mondja, mivel két és fél éve megy a show Londonban, jól ismeri a ritmusát, a koreográfiáját. Olyan, mint egy zenemű, minden része összeillik. Ha nem érti is pontosan, éppen mit mondanak a színpadon, érzi a ritmusát. És ha a ritmus úgy kívánja, megkérdezi, az adott szó áthelyezhető-e mondjuk a mondat végére. Azzal is foglalkoznia kell, hogy a magyarban mindent máshogy hangsúlyoznak, nyomatékosítanak, mint az angolban.

Bell gyakran kéri a színészeit kurzusokon, írjanak jelenetet bármilyen műfajban. Volt tanítványai írták ezt a darabot is, az első verziójával keresték meg egykori tanárukat, rendezze meg nekik. Sokáig csiszolták a szöveget, hozzáírtak egy újabb felvonást. Nem is számítottak arra, hogy a West Enden is eljátszhatják a komédiájukat, és még a legjobb vígjátéknak járó Olivier-díjat is megkapja 2015-ben. Még egy évig játszhatják az előadást itt, és közben a Broadwayn is bemutatják.

A civilek munkáját köszönték meg

A Centrál Színház meghívta a Ma este megbukunk című komédia szeptember 24-i főpróbájára a menekülteket segítő civileket. A Facebook-csoportoknak küldték ki a meghívót azzal: ezzel szeretnék megköszönni a munkájukat. A lehetőséggel 160-an éltek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.