galéria megtekintése

„Képzeld, holnaptól én vagyok a belügyminiszter!”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Képzeld,holnaptól én vagyok a belügyminiszter!” A mondathoz Horváth Balázs hangját kellene odaképzelnünk, aki a kinevezése előtti éjszakán a Tilos az Á pultját támasztotta, mint akkoriban olyan sokan mások is, mondjuk úgy, az „új elitből”. De korántsem csak ők, sőt. Ma 25 éve, hogy megnyílt a legendás budapesti klub.

Németh Vladimir, a legendás szórakozóhely egyik alapítója idézi fel a 2006-ban elhunyt belügyminiszter szavait, amikor az Á sokszínűségéről beszélgetünk. A liberális fészeknek elkönyvelt-gondolt Mikszáth téri üzemegység valóban a szabadelvűek találkozóhelye volt, de megfordult ott annak idején Csengey Dénes mellett Tirts Tamás, Pokorni Zoltán, a még fideszes Fodor Gábor vagy Kósa Lajos is. Meg Raj Tamás rabbi és Demszky Gábor akkori főpolgármester. És nézd már, milyen jól el- és megfértek egymás mellett!

A TÁP-osok a Tilos az Á minimalista környezetében
A TÁP-osok a Tilos az Á minimalista környezetében
Velledits Éva

1989 szilveszterén nyílt meg a Tilos az Á. Németh és barátai egy este elvetődtek a Bakony étterembe, ahol „az unatkozó pincérnőktől” megtudták, a vendéglő sorsa bizonytalan. Ami ezután történt, budapesti underground történelem. – Nekiálltunk felújítani néhányan, bölcsészek, könyvkötők, mérnökök. Úgy éreztük, óriási dolgokat tudunk itt majd csinálni – meséli. Csak egy helyet akartak, amelyik az ő ízlésüket tükrözi, és fontos tud lenni a rendszerváltozás utáni szabadságeufóriában eszmélő fiatal városiaknak. Hamar kiderült: „bár nem értettünk hozzá, tudjuk, mi kell a jó éjszakai helyhez: hideg sör, barátságos pultosok, befogadó kultúraszemlélet”.

 

Németh Vladimir a Tilos Rádió megalapítását tartja a legnagyobb horderejű civil kezdeményezésnek abból az időből, és később a Kerényi Györggyel közösen tető alá hozott Rádió C is kapcsolható a helyhez. És megannyi, mára kétségbevonhatatlan hatású, akkoriban frissen induló zenekar, a Kispál és a Borz vagy a Quimby például. Itt született a Vajdai Vilmos vezette TÁP (azaz Tilos az Á Performance) Színház. Palotai Zsolt DJ-karrierje is itt indult.

Frank Zappát ugyan nem innen ismerte meg a világ, de ő is ott volt 1991-ben az orosz katonák kivonulására szervezett Búcsún, sőt a hely történetének egyetlen zártkörű buliján fel is lépett aznap este.

A Tilos az Á-sagának a hatóságok vetettek véget 1996-ban. Németh Vladimir úgy tudja, részint a helyi politika állhatott a folyamatos vegzatúra hátterében: egyesek meg akarták szerezni a helyet, s egyáltalán, a környékből olyan mulatónegyedet szerettek volna eszkábálni, ahol a tornacipős kultúra nem szívesen látott vendég. – És mi magunk is elfáradtunk – mondja Németh –, sok apróság, külső és belső eróziós tényező miatt történt úgy, ahogy.

A hat év alatt mintegy kilencvenen formálták a helyet, ezáltal a budapesti underground hétköznapokat. A véletlenek, a tisztelet, a kíváncsiság, a befogadás, a ma is fontos társadalmi problémákra való érzékenység: szerinte ezek a tényezők játszották a legnagyobb szerepet abban, hogy ezeknek a 20-25 évvel ezelőtti földalatti hétköznapoknak a hatása máig érezhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.