galéria megtekintése

Újra pörög az Űrodüsszeia

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Csütörtöktől újra mozivásznon látható Stanley Kubrick kultikus sci-fije, a 2001: Űrodüsszeia. Az élet értelmét taglaló űropera csupán néhány hétig lesz elérhető Budapesten a Puskin moziban, illetve vidéki filmszínházakban.

Stanley Kubrick filmklasszikusa, a 2001: Űrodüsszeia
Stanley Kubrick filmklasszikusa, a 2001: Űrodüsszeia

Az 1968-ban készült brit produkció a tudományos-fantasztikus műfaj alapfilmje, hatása a mai napig megkerülhetetlen és elvitathatatlan. Fülbemászó klasszikusokra hangolt szekvenciái, a mesterséges intelligencia jellemzése, valamint a transzcendens utazás téren és időn át mind-mind megismételhetetlen képsorai lettek a filmtörténetnek.

 

Zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss, Aram Hacsaturján és Ligeti György műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze, aki a zene mellett a látványterveket is felügyelte.

A mai napig lenyűgöző, saját korát messze meghaladó technikai trükköket alkalmazó látványvilágért a rendező első és egyetlen Oscar-díját kapta 1969-ben.

A végtelen űrbe száműzött ember, az egyén helye az univerzumban, a gyengeségünk és halandóságunk azóta is témája a Kubrick klasszikusát valamilyen módon megidéző műveknek (legutóbb Cristopher Nolan készítette el a saját verzióját Csillagok között címmel).

Annak idején a filmet Magyarországon tíz év késéssel mutatták be a mozik, de legalább bemutatták. Azonban most először láthatjuk Kubrick vízióját méltó formában: a Brit Filmintézet felújított kópiájáról vetítik.

A limitált vetítéssorozat a Puskin moziban egy különleges plakátkiállítással egészül ki, ahol Gyárfás Gábor grafikusművész –aki többek között a 2001: Űrodüsszeia eredeti, 1979-es magyar plakátját is tervezte – klasszikus filmplakátjait tekinthetik meg a látogatók.

Az új változat előzetese:

A mozibemutatóhoz ezúttal könyvbemutató is társul, mivel éppen március közepén jelenik meg Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia című regényének legújabb magyar kiadása, mely tulajdonképpen egy korábbi Clarke-novella felturbózása.

A könyv számos ponton eltért a filmtől (vagy inkább Kubrick a forgatókönyvtől).

A legenda szerint Clarke próbálta rávenni Stanley Kubrickot a mozis folytatásra, de nem tudta erről őt meggyőzni. Peter Hyams lépett a helyére, 2010: A kapcsolat éve címmel került az amerikai produkcióban készült folytatás a mozikba 1984-ben. Aki nem látta, ne bánja.

Az eredeti Űrodüsszeia híres jeleneteinek egyike:

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.