galéria megtekintése

Tisztelet nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Zene nélkül nincs film. Legalábbis olyan, amelyet Lukas Moodysson rendezett, biztosan nincs.

A Lilja 4-ever esetében néhány dalt annyira fontosnak érzett, hogy a filmet hozzájuk „igazította”. A Mi vagyunk a legjobbak! készítésekor pedig elő kellett bányásznia azokat a dalokat, melyeket tizenévesen hallgatott ronggyá a nyolcvanas években – mondta lapunknak a svéd rendező a tavalyi velencei filmfesztiválon.

A téma adott volt, meg kellett felelni a film irodalmi alapjainak: a Mi vagyunk a legjobbak! Moodysson felesége, Coco nagy sikerű képregényén alapszik, de azért a rendező „hozzáírta a magáét”.

Hogy mennyire eredeti a sztori, azt az bizonyítja, hogy a filmben elhangzó Brezsnyev & Reagan fuck off című nótát az epizodistaként a filmben feltűnő Coco és tizenéves punkzenészek szerezték annak idején.

 

Moodysson nevéhez eddig olyan „súlyos” művek fűződtek, mint a már említett Lilja 4-ever vagy a Redvás Amal, most viszont megrendezte élete első komédiáját.

Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre mosolyogva azt feleli, lehet, hogy ő pszichológiailag nyughatatlan alkat, de tudatában van annak a ténynek, hogy az élet olykor jó, hovatovább humoros is lehet. Hozzátéve: persze a legszellemesebb dolgok épp a legnagyobb drámákból születnek meg, a forgatókönyvet is akkor írta, amikor, szavai szerint, a legnagyobb szarban volt éppen.

Boldog anarchia – így jellemzi Lukas Moodysson a forgatást. A három főszereplő lánynak engedte, hogy kedvükre improvizáljanak, de persze voltak olyan szituációk, amikor ragaszkodott a forgatókönyvhöz. Vallja: amikor forgat, semmi tiszteletet nem érez már a forgatókönyvíró iránt.

Lukas Moodysson élete első komédiá ját rendezte meg
Lukas Moodysson élete első komédiá ját rendezte meg
AFP / Getty Images Larry Busacca

Még akkor sem, ha – mint például jelen esetben – ő maga az. A forgatókönyvet nem is veszi a kezébe, szavai szerint főleg azért, mert akkor szemüveget kellene cserélnie.

Miközben a 35 mm-es kamerával rögzített film sokkal drágább, mintha digitális technikával dolgoztak volna, rengeteg anyagot vettek fel, ami egyrészt megnehezítette a vágás folyamatát, másrészt kiváltotta a lányok tiltakozását, ugyanis szerintük a legjobb alakításaik végezték a vágóasztalon.

Azt sem értették, hogy miért vették fel azt a jelenetet, amikor összeszednek az utcán ruhákkal teli szemeteszsákokat és hazaviszik – mivel a mai fiatalok inkább a számítógépeikkel vannak elfoglalva. Nem mellékesen, a rendezőt a saját gyerekei internetellenesnek tartják…

Persze vágásért nem kell Lukas Moodyssonnak a szomszédba mennie. Egyrészt, mert állandó vágója, Michal Leszczylowski a tanára volt, másrészt, mert ahogy a forgatás során nem tiszteli az írót, a vágás során sem törődik a rendezővel.

A filmkészítés szívfájdalommal jár. Akad-e olyan pillanat, amikor Lukas Moodysson nem érzi nyomottan magát? Nemigen. Talán néhány percre A Mi vagyunk a legjobbak! világpremierjén. Ahogy fogalmaz, sokszor nem tudja, miért nem hagyja abba. Amikor elkezdett rendezést tanítani a Helsinki Egyetemen, úgy érezte magát, mint egy egykori olimpikon.

Már nincs a pályája csúcsán, de viszketett a tenyere, hogy még egyszer kipróbálja magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.