galéria megtekintése

Tisztelet a reformációnak

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 20. számában
jelent meg.

0 komment


Bárkay Tamás
Népszabadság

Egyedülállóan grandiózus, mi több a kereszténység teljes történetében páratlan projektbe fogott egy vizsolyi kultúregyesület: újranyomtatja a falu nevét viselő bibliát. Kétszáz példány elkészítését tervezi, a határidőt 2017 októberére tűzte ki. A munkát János evangéliumával kezdik ma.

Az egyesület vezetője, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyt irányító Daruka Mihály nyolc éve határozta el, hogy a reformáció elindulásának 500. évfordulóját így ünnepelnék meg. Elkészítették a korabeli elven működő, vízimalom-meghajtású, rongypapírt gyártó manufaktúrát, az egykorúval megegyező nyomdagépet, enkezükkel kivésték a betűk gyártásához szükséges 375 darab acél verőtövet, elsajátították a XVI. századi papírmerítés csínjait-bínjait, majd nemrég – Tőkés László püspök védnökségével – nekiálltak a nyomtatásnak.

Kétszáz vizsolyi bibliát készítenek két és fél év alatt
Kétszáz vizsolyi bibliát készítenek két és fél év alatt
Veres Viktor / Népszabadság

A szűkebb helyszín nem más, mint Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem egykori kúriája: a műhelyt abban a házban állították fel, ahol a XVI. század egyik legnevesebb magyar nyomdaművésze, Mantskovits Bálint az első, Károlyi Gáspár által magyar nyelvre fordított Szentírást, az eredeti vizsolyi bibliát 1589-ben kinyomtatta.

 

A XXI. századi széria teljesen olyan lesz,mint az eredeti. Elkészítésében az ország legavatottabb szakemberei működnek közre, a jó nevű vésnök, Gáspár Pál Szilveszter, a Papír- és Vízjeltársaságot elnöklő Perbált Jenő, és a Papíripari Kutató Intézetet igazgató Lele István.

Helyreigazítás

Lapunk április 20-i számában megjelent, Tisztelet a reformációnak című cikkünkben tévesen azt közöltük, hogy a Papíripari Kutató Intézet megszűnt. A valóság ezzel szemben az, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó intézmény változatlanul működik. A pontatlanságért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Az alapanyagot, tehát a lenrostot a Komáromi Lenfeldolgozót vezető Nagy Sándornak köszönik, méghozzá nagyon, ugyanis a piacról, konkrétabban a két gyártótól, amely még létezik – egy holland és egy német cégtől – csak irgalmatlan összegért tudták volna megszerezni: az A/3-as méretű lapok darabjáért manapság 5 eurót, azaz cirka 1500 forintot kérnek. A nagy tételből adódóan ez az ár lemehet egy euróig is, de még így is nagyot sikíthatunk: a 2412 oldalas (hatkilós) kötet 200 példányának előállításához hozzávetőleg 300 ezer (!) lap szükségeltetik.

A munkához egy magyarországi gyökerű amszterdami nyomdász és betűöntőmester, Robert Steur is hozzájárult a maga módján: 400 kilónyi ólmot ajánlott fel a célra, teljesen ingyen. A Rákóczi-kúria teljes, korhű felújítását is küldetésének tekintő Colo-Pajzs Kulturális Egyesület égisze alatt futó programhoz szükséges pénzt támogatóktól szeretnék összegyűjteni.

A költséget 200 millió forintra taksálják, amelyet reményeik szerint kétszáz tehetős hazánkfia ad majd össze, millió forintonként. Eddig harmincöten csatlakoztak a kezdeményezéshez, ha a misszió beteljesül, minden adományozó kap egy-egy példányt.

Büszkén tehetik ki a polcra, már csak a piaci értéke miatt is: a megveszekedettebb bibliofilek kétmilliót is simán megadnak egy hasonló technikával készült, hasonló terjedelmű műért. Az újranyomott vizsolyi biblia unikális jellegét tovább erősíti, hogy ha a kétszáz példány elkészül, egyetlen árva sort sem nyomtatnak többé. 2017. október 31-én az összes verőtövet és az ötvenezer ólombetűt is megsemmisítik.

Ellopták, megkerült

Az eredeti vizsolyi bibliából 800 példány készült. A kutatók 57 létező kötetről tudnak, ebből a mai Magyarország területén 26-ot tartanak nyilván. A kötet nyomtatásához négy sajtógépet használtak, az elkészítéséhez szükséges papírt Lengyelországból hozták: jó minőségű tokajhegyaljai borral fizettek érte. A vizsolyi Árpád-kori templomban kiállított bibliát 2002. február 10-én ellopták, de csodák csodája: 2003 októberében a rendőrség segítségével megkerült. Restaurálták, majd 2008 decemberében a Parlamentben visszaadták a helyi gyülekezetnek: fegyveres kísérettel vitték haza Vizsolyba. A lopás és a restaurálás közti években az Országos Széchényi Könyvtár példányában gyönyörködhettek a községbe látogatók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.