galéria megtekintése

Tiszai Halfesztivál: Nem csak az ehet halászlét, aki főzte

Biztos voltam benne, hogy a szegediek a Bajai Halfőző Fesztiválról koppintották a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletét – de most hallottam először autentikus forrásból, pontosan hogy volt. Frank Sándor szegedi szakács- és többszörös csárdagazda elmondta: 18 évvel ezelőtt egy kollégájával elment Bajára, hogy megkóstolja az igazi, autentikus bajai halászlét. A Szentháromság téren azonban pénzért sem adott nekik senki halászlét – Baján baráti társaságok főznek, csak annak adnak, akit ismernek.

- Na, Szegeden ilyen nem lesz! - mondta Frank Sándor. - Nálunk nem csak az ehet halászlét, aki főzte!

Szegeden verseny is van
Szegeden verseny is van
Karnok Csaba / Fotó

 

A tiszai halászlé filézett halból, alaplé felhasználásával készül. Sokat kell piszmogni a csontos részek passzírozásával – utóbb azonban megáll a lében a kanál. A szegediek azt mondják, ha a vendég utálja köpködni a szálkát, akkor ki kell szedni a halból. A bajaiak meg úgy vannak vele, hogy a hal szálkás, de úgy kell elfogadni, ahogy az isten megteremtette. A bajai halászlé egy óra alatt megfő, a szegediek meg egy hétig pucolgatják a halat, mire a bográcsba kerülhet.

A Tiszai Halfesztivált hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezik – általában a rakparton és az újszegedi partfürdőn. A partfürdőn céges kollektívák főznek – de Bajával ellentétben Szegeden verseny is van. A zsűri minden versenyművet megkóstol, pontoz – előfordul, hogy besötétedik, mire az utolsóhoz odaérnek. A leggyőztesebb győztesek az Örökös Halfőző címet írhatják ki a sátrukra.

A tiszai halászlé filézett halból, alaplé felhasználásával készül
A tiszai halászlé filézett halból, alaplé felhasználásával készül
Karnok Csaba / Fotó

Idén az üzletszerű halfőzés a Széchenyi térre került. Szeged főterén lassan már egymásba érnek a fesztiválok, hideg időben pálinkafesztivált tartanak, meleg időben sörfesztivált, de van borfesztivál, grillfesztivál, Szeged Város Napja, Hungaricum Fesztivál – alig bontják el a fabódékat, már szerelik is újra össze őket. A fesztiválon honos termékek között vannak szólisták meg kóristák – bort, sört, pálinkát mindenkor lehet kapni, de az alkoholos italoknak külön fesztiváljuk is van.

Nem úgy szegény kürtős kalácsnak, amely minden fesztiválon jelen van, de mindig csak segéderőként. Igaz, jó társaságban, a szegedi papucs, a sparhelten sült lepény és a minden betegséget gyógyító vagy megelőző homoktövis-italok szomszédságában.

Két újdonságot is láttam idén. Az egyik a partedlivásár volt, amely megváltás az emberiségnek – nem ismerek olyan folttisztítót, amelyik a tiszai halászlét kivenné a világos ingből. A másik egy újfajta üdítőital, amelyből ingyenes kóstoltatást rendeztek – újabban úgy hírlik, nemcsak a cukor halálos méreg, hanem a cukorpótló is. Az új italféleség 0 százalék cukrot, és 0 százalék aszpartámot tartalmaz.

fesztivált hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezik
A fesztivált hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezik
Karnok Csaba / Fotó

Olyanok is mennek a halfesztiválra, akik nem szeretik a halat – vagy jobban szeretik nála a sült kolbászt, a csülköt, a marhapörköltet, a gíroszt. Az említettek szintén halálos mérgek, de kompromisszumos megoldást is kínálnak: a halkolbászt.

A Tiszai Halfesztiválon két fő foglalatosság van: sorban kell állni a kajáért meg a piáért, utána pedig leülni, és enni meg inni. Borzasztóan nehéz azonban ülőhelyet találni, mert a szegediek korán kiküldenek egy helyfoglalót, aki lestoppol 8-10 helyet, serényen kergeti el tőlük azokat, akik leülnének az üres padokra.

Borzasztóan nehéz azonban ülőhelyet találni
Borzasztóan nehéz ülőhelyet találni
Karnok Csaba / Fotó

Minden fesztiválszervező gondja, milyen programot kínáljon, hogy minél tovább tartson a pénzköltés. Szerencsére az internet tönkre tette a hanglemezipart, így most az előadók az élő koncertekből élnek. Az idei Tiszai Halfesztiválon a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny és Megye Szépe Verseny Csongrád megyei döntőjét is megrendezték – háromszor egymás után: először a próbát, aztán a főpróbát, végül magát a döntőt láthatták a népek a halászlé és a borospohár mellől.

Választási kampány lévén, egy Széchenyi téri fabódéból, amely ezúttal a Polgármester Konyhája feliratot viselte, maga Botka László kínálgatta főztjét. Fő ellenfele a független fideszes Kothencz János a partfürdőn, a kapitalista brigádok főzőhelyén tartott csúcstalálkozót Szili Katalinnal, aki baloldalról támogatja a jobboldalt. A trónkövetelő, miután demonstrálta halügyi ismereteit, elhagyta a Belvárost, kicsivel később már kakaspörkölt-főzési kompetenciáját mutatta be Kiskundorozsmán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.