galéria megtekintése

Telt házzal zsidóznak

3 komment


Sándor Tünde

Tíz év telt házas előadásokkal – van mit ünnepelnie a Gólem Színháznak, amely saját előadásait tűzte műsorra most kezdődött saját fesztiválján, amivel nem kevesebbet ünnepel, mint azt, hogy állami támogatás híján is életben maradt, és úgy zsidózik, ahogy egyetlen más teátrum sem teszi Európában.

Poént csinálni mindenből, ami zsidó, és leleplezni a zsidóság világuralmi törekvéseit meg a kulisszatitkokat, a vámpírmódszerekkel dolgozó vérzsidókat, az iszlám terroristákat és az előlük menekülők millióit egyaránt pénzelő milliárdos zsidókat – ezt teszi a kifigurázni önmagát is képes zsidó színház, amelynek legsikeresebb darabjai a szerdán kezdődött IV. Gólem Fesztiválon láthatók. A közönség soraiba nemcsak zsidókat várnak, hanem bárkit.

A Gólem Színház a magyarországi zsidó szervezetek támogatásának hiányában külföldi zsidó szervezetek és független alapok pályázatain elnyert pénzekből tartja fenn magát. (A Mazsihisz évente egymillió forintot ad ugyan a társulatnak, de ez az összeg az éves működési költségüknek csak a töredéke.) Borgula András, a Gólem Színház és a Gólem Fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy a színház olyan évtizedet tudhat maga mögött, amikor az alternatív színházak állami támogatásának lenullázódása mellett is működnek, a fordításokból és kulturális rendezvények szervezéséből származó bevételeiket is a színházra költik, vagyis a fennmaradás már önmagában is ok az ünneplésre.

A Borgula András vezette teátrum zsidót és nem zsidót egyaránt kifiguráz
A Borgula András vezette teátrum zsidót és nem zsidót egyaránt kifiguráz
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A teátrum sikere rendhagyó látásmódjában rejlik: előadásaik során bárkit, zsidót és nem zsidót is kifiguráznak, folyamatosan jelezve, hogy a paranoia oda-vissza működik, és eltávolodva szemlélve a világot, nem lehet eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen az ember a saját ostobaságain. A Gólem senkit nem akar meggyőzni, éppen ettől meggyőző. A színház, amely Borgula szerint egy Európában unikálisnak számító speciális tematika és látásmód esszenciája, telt házas előadásokkal üzemel. Másként nem is tud, mert ha nem így lenne, csődbe menne.

Az első Gólem Fesztiválra külföldi zsidó színházakat hívtak, de aztán kiderült, hogy a legtöbben rájuk kíváncsiak, így társulati ünneppé vált a 2009 óta minden páratlan évben megrendezett programsorozat. A vasárnapig zajló fesztivált a Lefitymálva című darab nyitotta meg, amelyet 2013-ban a legjobb vígjáték díjával is kitüntetett a szakma. Ugyancsak előadják a Zs-kategória – önfeledt zsidózás revüvel című darabot, amelyhez az interneten találtak ötletet, amikor rákerestek a zsidósággal kapcsolatos tényekre. Egyik ámulatból a másikba estek, azóta is sokat merítenek a róluk szóló írásokhoz érkező kommentekből – árulja el Borgula András, akinek telefonszámához és lakcíméhez bárki hozzáférhet bizonyos jobboldali hírportálokon.

Bár nem erre büszke, hanem arra, hogy a gólemes előadások kortársak és kritikusak maradtak, és arra, hogy az idei fesztivál a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea vezette harmadéveseinek mesterkurzusa is lesz egyben, ahol a diákok izraeli színészekkel is dolgozhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.