galéria megtekintése

Tarolt a Saul fia

2 komment


Csákvári Géza

Nemes Jeles László Oscar-jelölt drámája, a Saul fia nyerte a B. Nagy László-díjat, a filmkritikusok fődíját, amelyet pénteken adtak át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában.

Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke adta át Nemes Jeles Lászlónak a filmkritikusok fődíját. A Saul fia rendezője köszönő beszédében elmondta: a filmkészítés olyan, mint a festészet. Amit pedig úgy kell megtanulni, hogy elmegyünk egy mesterhez. – Egy telefonhívás elég volt, hogy felvegyem a kapcsolatot Tarr Bélával – mesélte. – Ellestem tőle a titkokat, tőle tanultam meg, milyen fontosak az arcok a filmen. Ez volt a tökéletes iskola.

A győztes csapat: Zányi Tamás, Nemes Jeles László, Röhrig Géza (meghajol Tarr Béla előtt) és Matthieu Taponier, a film vágója
A győztes csapat: Zányi Tamás, Nemes Jeles László, Röhrig Géza (meghajol Tarr Béla előtt) és Matthieu Taponier, a film vágója
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nemes és csapata tarolt a díjkiosztón, a díj történetében először öt kategóriában győzedelmeskedett egyetlen stáb. Nemes Jeles László lett a legjobb rendező, Erdély Mátyás a legjobb operatőr, Röhrig ­Gézáé a legjobb alakítás díja, Zányi Tamást ismerték el mint legjobb hangmérnököt. – Senki vagyok ­nélkülük – jelentette ki Nemes Jeles, Röhrig ­Géza pedig a nemzetközi színészgárdának­ köszönte meg az elismerést. Legtöbbjükkel találkozott is az elmúlt hetekben, amikor járta Euró­pát, hogy népszerűsítse a filmet.

 

– Nagyszerű, hogy nem minden jó film kallódik el, köszönöm – emelte ki.

A díjazottak közül egyedül Erdély Mátyás nem volt jelen, az ő elismerését is a rendező vette át. Az alkalmat kihasználva hangsúlyozta: aggasztónak találják a digitális forradalmat, szerintük egyenesen regresszív folyamat tanúi lehetünk. – A filmkészítés mágiája a film, nem pedig az egyek és nullák – mondta.

A legjobb színésznőnek járó elismerést Básti Juli kapta, aki Fekete Ibolya rendezőt alakította az Anyám és más futóbolondok a családból című önéletrajzi drámájában. Ugyanebből a filmből Gáspár Tibort is díjazták mint legjobb férfi főszereplőt. Ő Fekete Ibolya apukáját alakítja. Hogy a gála kerek legyen: a forgatókönyv-írói díjat Fekete Ibolya vehette át. A legjobb első filmes díjat Ujj Mészáros Károly kapta a Liza, a rókatündérért. (A Saul fia 127 ezres hazai nézőszámával a napokban előzte meg a Lizát.) Börcsök Enikő lett a legjobb epizodista a Szerdai gyerekben nyújtott alakításáért. Különdíjat kapott Horváth Lili, a Szerdai gyerek rendezője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.