galéria megtekintése

Tabán Mozi újratöltve

0 komment

Borbély Zsuzsa

Nagy túlélő a tavaly év végén bezárt Tabán Mozi. A budai artmozi március 20-tól újra működik; az 1910-es évekbeli első megnyitása óta az ötödik néven: most Tabán Kinotékának hívják.

Körösvölgyi Zoltán, a tulajdonos és most már üzemeltető Budapest Film Zrt. igazgatóságának elnöke szerint van fantázia a mozi működtetésében, hiszen a Tabán különleges helyzetben van. Budán nincs másik artmozi, ezért a Tabán mindig is egy jól működő, izgalmas vállalkozás volt. Az I. kerület lokálpatrióta környék, ez a civil kezdeményezésben is érezhető volt, amely a bezárás hírére mozgásba lendült a megmentés érdekében.

Amikor a korábbi bérlő szerződése 2013. december végén lejárt, kérdésessé vált a mozi további sorsa. A tulajdonos Budapest Film Zrt. előtt az egyik út ismét a bérbeadás volt, a másik az, hogy saját maguk üzemeltetik tovább. A korábbi bérlő levonulását követően az ingatlan leromlott állapotban került vissza a tulajdonoshoz. "A gázt és a villanyt a szolgáltatók kikapcsolták a felhalmozott tartozás miatt. A mellékhelyiségek nem működtek és az irodahelyiségekben bokáig állt a csikk" - idézi fel a januárban a helyszínen tapasztaltakat Körösvölgyi. Az fel sem merült, hogy a korábbi üzemeltető térjen vissza, a Budapest Film új pályázat kiírásának lehetőségét mérlegelte.

 

Végül, a tetemesnek ígérkező ráfordítások ellenére, a Corvint, a Toldit, a Puskint, a Művészt is üzemeltető cég úgy döntött, saját kezébe veszi a mozi működtetését, és javaslatával megkereste a Budapest I. kerület Budavári önkormányzatot, amely rögtön az ügy mellé állt. A február 27-én tartott közgyűlésen ötéves együttműködési megállapodást és öt millió forint támogatást szavaztak meg a mozinak. Cserében az üzemeltető az I. kerületi lakosoknak kiemelt szolgáltatást biztosít: a 60 év felettiek, illetve a diákok kedvezményesen válthatnak jegyet a 18 óra előtti előadásokra, a város legolcsóbb mozijegye lesz ez.

A mozi teljes technikai és építészeti felújításon esett át, premierfilmek vetítésére is alkalmassá vált. Ezt az első héten film is bizonyítja majd. Megújult a 76 fős nagy- és a 28 fős kisterem is, és a Krisztina körút 87-89 szám alá visszaköltözik a volt Odeon téka is.

Az artmozi hálózat zsugorodását Körösvölgyi a megszűnő állami támogatásokra épülő működési modell ellehetetlenülésének és az új, központi stratégiai filmterjesztési elképzelések hiányának a számlájára írja. A 2010-ben becsődölt Magyar Mozgókép Közalapítvány már nem vagy csökkentett értékben fizette ki abban az évben a támogatásokat, azóta pedig ez a lehetőség meg is szűnt. A még létező támogatási formák esetében - mint a digitalizálási támogatás - a kiírás módja szűkíti le a pályázók körét.

A Budapest Film vezetője mindennek ellenére optimista a mozik helyzetével kapcsolatban. "Vége annak, hogy egy terem, egy film, egy hétre előre beprogramozva hátra lehetett dőlni. Keményen meg kell dolgozni a nézőért, de ha dolgozunk, akkor vannak nézők."

Tavaly a hozzájuk tartozó öt moziban a műsorrendi előadásokon túl közel 700 program volt. A különböző fesztiválok és tematikus vetítések mellett fontosnak tartják a nem filmes eseményeket: ilyenek a könyvbemutatók, koncertek, gyerekprogramok, a kézműves vásár vagy a Kinocaféban működő Suli-Mozi program.

A Tabán újranyitásáért kampányolt a Facebookon a "Mentsük meg együtt a Tabán mozit!" csoport, amelynek ma közel háromezer tagja van. A csoport egyik létrehozója, Farkas Edit a Petőfi Sándor Gimnázium diákjainak szervezett "Láss, ne csak nézz!" filmklub vezetője.

A filmklub tizenhárom éve működik, szervezett éves tematikával. A vetítésre mindig meghívnak egy, az aktuális filmhez kapcsolódó vendéget, akivel a film után beszélgethetnek a nézők. Legutóbb A nagy füzet vetítésén Molnár Piroska járt náluk. A tanár szerint ezek az alkalmak a diákoknak "nem csak filmélményeket jelentenek, hanem a valóságismeretüket változtatja meg."

Ezért tartotta fontosnak, hogy felemelje szavát a Petőfi Sándor Gimnáziummal épp szemközt lévő mozi bezárása ellen. Facebook oldalukon folyamatosan tudósítanak, hírek, saját készítésű videók, rendezvénymeghívók, illetve a szimpatizánsok "Tabán Mozi, szeretünk!" táblát tartók fényképei jelennek meg a hírfolyamban.

Próbálták elősegíteni az önkormányzat és a Budapest Film Zrt. közötti párbeszédet, a február 27-i közgyűlési jegyzőkönyve külön kiemeli szerepüket. Az újranyitás kapcsán a Láss ne csak nézz! már fel is vette a kapcsolatot az üzemeltetővel, remélve, hogy nyitottak lesznek az elképzeléseikre. Bár ismerik a suli-mozi programot is, Farkas Edit felhívta a figyelmet a filmklubok támogatására, amelyek a pályázati lehetőségek hiányában megszűnhetnek. A filmkluboknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy az alkotókat is meg tudják szólítani.

"A magyar film iránti érdeklődés fölkeltését filmklubokban lehet elkezdeni, ahol alkotók felé is van visszajelzés", hangsúlyozza Farkas. "Fontos tudatosítani, hogy a magyar filmművészetnek és az alkotóknak is szükségük van olyan, állandó lehetőségekre, helyszínekre, ahol a fesztiválokon kívül is találkozhatnak a közönségükkel."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.