galéria megtekintése

Szükségem van rátok, skacok!

Az olvasás népszerűsítésének szócsöve

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Hogyan nézne ki az a lelkesítő beszéd SMS-ben, amit Dobó István az egri vár védőihez intézett? A korszellemhez igazított szöveg Jeszenői Bálint szentmártonkátai általános iskolás szerint körülbelül így: „Nagy gáz, de a törökök körbevették a várat. Szükségem van rátok, skacok! Nem tom, kiben bízhatok. Esküdjetek fel arra, nem hagyjátok a várat elúszni, tali a várkapunál! Üdv.: Dobó”.

A fenti lelemény a Facebook Mozi a fejedben elnevezésű oldalán olvasható, amit bizonyára nagyon sokan láttak. Már csak azért is,mert statisztikák szerint az átlagfelhasználó naponta 10-14-szer lép be a közösségi oldalra, fiatalok alighanem többször is, lassan inkább azt kellene mérni, hogy naponta hányszor lépnek ki onnan…

De mert ez viszonylag ritkán történik meg, jobb megbarátkozni azzal, hogy amennyiben valami nagyon fontosat szeretnénk közölni a világgal, legbiztosabb, ha a közösségi oldalakat (is) használjuk szócsőként.

 

Így gondolkodtak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), munkatársai is, akik a Mozi a fejedben című, 8 és 16 év közöttieket megcélzó olvasás-népszerűsítő kampányuk terepének éppen a közösségi oldalakat választották.

„Nem az olvasást kívánjuk felváltani mindezzel, hanem a Facebook-kampányt szeretnénk az olvasás mellé állítani”

Az Egri csillagok, valamint A Pál utcai fiúk főbb szereplői a Facebookra költöztek, profilt kaptak, s miközben a két történet a könyvek tartalmához hűen a virtuális térben éledt újjá, lehetett ismerősnek jelölni a szereplőket, lájkolni, véleményezni az eseményeket. Olvashattuk a szereplők által írt blogokat, volt kommentháború, és pályázatokat is kiírtak a szervezők.

A vállalkozó kedvű fiatalok egy SMS terjedelmében, azaz 160 karakterben összegezhették Dobó István várvédőknek tartott lelkesítő beszédét, de arra is volt lehetőség, hogy Skype-üzenet formájában tolmácsolják Gergő Vicuskának szánt szerelmi vallomását, valamint videofilmek is készültek A Pál utcai fiúk egy-egy jelenetéről, továbbá a szervezők az Egri csillagokhoz kapcsolódó forgatókönyv-pályázatot is kiírtak. A korszerűre hangolt kampány több tízezer fiatalt csalt be a játékba, amelylyel a pedagógusok módszertani ismereteit is bővíteni, aktualizálni kívánták az ötletgazdák.

Mindeközben, hogy a valóság se maradjon ki a játékból, az elmúlt hónapban a két regényről a Mozi a fejedben című programsorozat kapcsán rendhagyó irodalomórákat is tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban és országszerte több iskolában. „Nem az olvasást kívánjuk felváltani mindezzel, hanem a Facebook-kampányt szeretnénk az olvasás mellé állítani”, mondta a kampány kapcsán Cseh Boglárka, a MANK kommunikációs igazgatóhelyettese.

A Mozi a fejedben olvasás-népszerűsítő kampány tapasztalatait, eredményét összegezték tegnap a nyolcadik kerületi Nagytemplom utcában lévő A Grundon, amely egyfelől bisztró, másfelől A Pál utcai fiúk grundját jeleníti meg, és egy játszótér is egyben. A szervezők elégedettek voltak,

és a virtuális térben felhabzó érdeklődést tekintve elégedettek is lehettek, mert több tízezernyi fiatalban piszkálták meg az érdeklődést a könyvek és az olvasás iránt, amelynek örömeiről egyébként a kampány keretében még egy népszerűsítő rövidfilmet is forgattak. Ebben Szabó T. Anna költő azt mondja: „Azért jó könyvet kézbe venni, mert az olvasás megtanítja az embert mesélni”.

Kalapos Éva író a legkézenfekvőbb igazsággal igyekszik meggyőzni minket, jelesül hogy „Az ember képzelete mindig kéznél van”. Rudolf Péter arról beszél: olvasni azért jó, mert a könyvek segítségével az ember saját magának építhet fel világokat. Varga Livius, a Quimby zenésze nem cifrázza, mosolyogva csak annyit mond: „Olvasni óriási szórakozás. És én szórakozni szeretek a legjobban!”

Egy 2013-as magyarországi felmérés szerint a 15–25 év közötti fiatalok 28 százaléka soha nem vesz könyvet a kezébe, további 35 százaléka ritkábban mint havonta olvas. Ebből következően tehát nemcsak az egri várat kell megvédeni, hanem a betűk és a könyvek szeretetét is. Befejezésül ezért álljon itt egy afféle SMS-formátumban írt lelkesítő szöveg, ahogy azt Jeszenői Bálinttól tanultuk: „Nagy gáz, de a fiatalok nagyon keveset olvasnak. Szükségem van rátok, skacok! Nem tom, kiben bízhatok. Esküdjetek fel arra, nem hagyjátok az olvasás lehetőségét elúszni, tali a könyvtárban! Üdv.: Dobó és Nemecsek”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.