galéria megtekintése

Eladná a könyveit? Szépirodalommal ne is próbálkozzon

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 30. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Ha az olvasó éppen azon törné a fejét, mit kezdjen egy rámaradt, ritkaságokkal nem éppen túlterhelt magánkönyvtárral, az első jó tanácsunk: a reménnyel csínján bánjon. Könnyen azon kaphatja magát ugyanis, hogy ott áll az antikvárium becsüsének asztala előtt és szomorkodik, amiért a szakember a fejét rázza: ezt sem tudom megvenni, ezt sem, na ezt meg pláne nem.

Míg korábban lényegesen több műfajt, rengeteg diszciplína könyveit be tudták venni, ma már sokkal jobban meg kell hogy szűrjék, mi az, amit a polcra tesznek az antikváriusok – mondja Bogner Barbara. A budapesti Margit körúton található Ráth Mór antikvárium üzletvezetője arról beszél, hogy nemcsak az antikváriuskörökben régóta abszolút páriának tekinthető ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekbeli szépirodalom nem megy, de már a kortársak se nagyon. Ezért még utóbbi csoportból is nagyon meg kell gondolnia, mi az, amit bevesz.

S hogy mi az, amivel jó eséllyel kopogtathat, aki szabadulna könyvtára egy részétől? A minőségi művészeti albumok, művészettörténeti munkák, a pszichológia, a filozófia, illetve a patinás régi történeti, földrajzi sorozatok, útleírások, térképek, első kiadások még ma is népszerűek.

Bogner szerint mindenképpen energiát spórol, aki egy lajstrommal érkezik először a kiszemelt antikváriumba, így méri fel, mi az, amit el tud adni az adott helyen – mert bár így is csekély az esély rá, hogy az egész kollekciótól megszabaduljon, legalább nem kell sokszatyornyi könyvet potyára cipelnie.

 

Akad olyan civil eladó, akit nem nagyon érdekel, mennyit kap a feleslegessé vált, valamiért rá maradt könyvekért, sőt az sem ritka, hogy egyesek meg sem várják, amíg az antikvárius átnézné a gyűjteményt, inkább ott hagyják az egészet ingyen – ezeknek egy részét egy orvos barátján keresztül ingyenes betegkönyvtárba juttatja el. Az antikváriusok jó részéhez hasonlóan ő is megy „lakásra” könyvtárat felmérni, vásárolni – igaz, már nem olyan gyakran, mint régen.

Érdemes az eladandó kötetek listájával érkezni, és tájékozódni milyen művekre van kereslet
Érdemes az eladandó kötetek listájával érkezni, és tájékozódni, milyen művekre van kereslet
Teknős Miklós / Népszabadság

Jakó Csaba szerint az internetes könyvkereskedések jókora lyukat vágtak a hagyományos antikváriumok csónakján. Nemcsak arról van szó, hogy a keres-kínál oldalakra bárki bármit feltehet, hanem arról, hogy egyáltalán nem kell konyítani a könyvekhez, a becsüsszakmához, így nagy lehet a szórás akár ugyanannak a műnek az esetében is: itt ötszáz forintért, máshol ezerért, megint máshol hatezerért kínálják ugyanazt.

De arról is mesél a szegedi Dekameron antikvárium tulajdonos-üzletvezetője, hogy rengeteg olyan kiadvány akad, ami a weben ingyenesen elérhető: az informatikai könyvek eladhatatlanok, és hasonlóképpen van ez a szótárakkal is (kivéve a kétségkívül egzotikus nyelveket feldolgozókat, egy angol-szuahéli szótár például jó találat lehet). A jogi, a pedagógiai könyvek nehezen eladhatósága mellett Jakócs szívfájdalma, hogy a klasszikus magyar szépirodalmat sem keresik az emberek. Pedig az ő boltja ilyen szempontból is jó helyen, Szeged egyetemi negyedében működik...

Amit viszont minden antikvárium szívesen bevesz, mert nagy rá a kereslet, az vidéken is ugyanaz a szegmens, mint Budapesten: a könyvgyűjtőket célzó kiadványok sora. Klasszikus földrajzi útleírások, vadászkalandok, a Cholnokyak könyvei, Herman Ottó művei; az első kiadások, különös tekintettel a Nyugat szerzőire. A korábban indexen lévő, nyilas, náci tematikákat feldolgozó könyveknek is kiterjedt gyűjtői körük van, ezektől is gyorsan meg lehet szabadulni – mármint azoktól, amelyeknek forgalmazását nem tiltja ma is jogszabály.

Jakó egy kollégájával évente egyszer aukciót is tart (Gyarmati Fanni hagyatékának egy részét is ők árverezték tavaly) – a legértékesebb darabok itt találnak gazdára. A megkérdezett budapesti antikváriusok szerint is a ritkaságok, illetve ezeknek az aukciókon való értékesítése gyakorlatilag az egyetlen forrás, ami az internet korában még életben tartja az antikváriumokat.

Úgyhogy ha az olvasónak van otthon egy rakatnyi Nyugat első kiadása, esetleg eredeti, korabeli avantgárd irodalmi-művészeti kiadványa, Kassák, Bortnyik, ilyesmi, akkor nem reménytelen a helyzet. De ha a listáján túlsúlyban vannak Berkesi András, Szilvási Lajos és a többiek művei, ne tervezzen lakásfelújítást a könyvekből befolyó összegből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.