galéria megtekintése

„Budapest tökéletes a pályakezdők számára”

1 komment


Csepelyi Adrienn

A világ tizenöt legjobb zenei felsőoktatási intézménye közé választották a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. Az intézmény két külföldi diákjával arról beszélgettünk, miért olyan vonzó számukra a Zeneakadémia és a budapesti zenei élet.

Theodora Raftis
Fotó: Pálos Péter

A Zeneakadémia különbözik az általam ismert iskoláktól: itt a tanárok törődnek velünk. Máshol ez nem így működik: ott is foglalkoznak velünk, de nem ennyire személyes a kapcsolatunk – válaszolja a ciprusi szoprán, ­Theodora Raftis, amikor az intézmény titká­ról kérdezzük. Az énekes két éve tanul Budapesten, a Simándy-énekversenyről­ érkezett villáminterjúnkra – második helyezést ért el a megmérettetésen. A bachelor diplomáját Birminghamben csinálta, s akkor is jókat hallott a Liszt-akadémiáról: azt beszélték, kiválóak a tanárok. Megpályázott és megnyert egy budapesti ösztöndíjat. Az első óráját ­Meláth Andrea tartotta, s ez el is döntötte, hogy Theodora Budapestre költözik: „Fantasztikus volt, életem legjobb órája, akkor eldőlt, hogy ideköltözöm. Az egyéves ösztöndíj lejárta után saját pénzen maradtam.”

 

Theodora korábban Németországban is tanult, így van összehasonlítási alapja. A 23 esztendős énekesnőnél az is sokat nyomott a latban, hogy az intézmény diákjai összetartóak, már-már családias a viszony közöttük. „A külföldi diákoknak ez fontos: mivel senkink nincs az országban, a sorstársaink lesznek a családunk.” Theodora a Zeneakadémia népszerűségének okát a városban is látja: „Budapest tökéletes a pályakezdők számára. Sok a lehetőség, de az ember nem vész el a menedzsmentek és intézmények sűrűjében. Itt az Opera, az Erkel, a Zeneakadémia és a Müpa. Természetes rendszer, egyszerű követni. Mivel Magyarország nem túl nagy, a szakmában mindenki ismer mindenkit, ezáltal megtanuljuk, hogyan működik a kapcsolatrendszer és a zeneipar. Emellett Magyarország Euró­pa szívében van: közel Bécshez, Németországhoz, egész Európa könnyedén megközelíthető. Budapest gyönyörű, sokszínű – ez a kedvenc városom!”

Mukeda Narihito
Fotó: Zeneakadémia

Mukeda Narihito zongoraművész tíz éve érkezett Magyarországra, tavaly jubileumi koncertet is adott a Nagyteremben. Beszélgetésünk során tökéletes kiejtéssel használ magyar szavakat. Mint mondja: a Zeneakadémia külföldi tanulói­nak jelentős hányada Japánból érkezik – az intézmény oktatói rendszeresen tartanak mesterkurzusokat Gifuban és Szapporóban. A japán diákok többsége ezek után dönti el, hogy Budapesten folytatja tanulmányait. Ő Tokióban ismerkedett meg a Zeneakadémia professzorainak egyikével, aki felajánlotta a zongoristának, hogy foglalkozna vele a Zeneakadémián.

A legtöbben 2-3 évre jönnek Ázsiából, ő viszont tíz esztendeje él itt. Eleinte furcsa volt, de mára megszerette a várost. „Egész más ma Budapest és az iskola is, mint egy évtizede. A felújítás után csodálatos épületekben tanulhatunk, kényelmesebb és gördülékenyebb lett minden. Sok a fiatal oktató, és emelkedett az oktatás színvonala, remek kamarazenei, zenetörténeti óráink vannak például.” ­Mukeda szerint fontos szempont, hogy az akadémiának saját hangversenyterme van: ­„Emiatt irigyelnek a Párizsban, Bécsben tanuló barátaim is. Más intézményekben többnyire rossz akusztikájú, apró termekben léphetnek fel a növendékek, már ha egyáltalán lehetőségük nyílik erre. Emellett – és ez szintén kevés helyen van így – az akadémia diákjai ingyen hallgathatják a legnagyobb sztárokat a Nagyterem koncertjein.”

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kívül-belül díjnyertes

A Zeneakadémia április 13-án kapja meg az Európai Örökség díjat, amellyel azokat az európai örökségi helyszíneket tüntetik ki, amelyek fontosak az európai identitás, a közös európai történelem szempontjából is. Az elismerés azt is kifejezi, hogy a helyszínt az adott helyi közösség megbecsüli, felújítja, karban­tartja, és figyel arra, hogy a jövő Európája számára is mondanivalója legyen. Az épület 2015-ben megkapta az Europa ­Nostra díjat: a szakmai bizottság a rekonstrukciót a legjobb helyreállítási gyakorlatok kiemelkedő példájaként értékelte. Az intézmény újranyitására tervezett arculat 2014-ben megkapta a dizájn Oscar-díjaként emlegetett Red Dot Awardot, tavaly pedig az akadémia Géczy Dávid által rendezett imázsfilmje nyert Silver Hugo-díjat a chicagói filmfesztiválon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.