galéria megtekintése

Szabad az... áh!

2 komment


Révész Sándor

Az 1956-os Petőfi Kör születésének hatvanadik évfordulójára, március 17-re a Blinken OSA Archivum, a Göncz Árpád Alapítvány és az ELTE Társadalomtudományi Kara összehívta az új Petőfi Kört, melynek első vitája a szabadságról szólt.

A vitát az ELTE szociológus doktoranduszai, Nagy Alíz és Halász Péter kisfilmje vezette be, melyben Orbán Viktor szabadságról szóló szavait vágták össze a kormány ellen vonuló diákokéval és egyéb tüntetőkével, a végén Pukli István március 15-i megállapításával, miszerint, ha ma nem fogunk össze a szabadságunkért, akkor holnap nem lesz miről beszélni.

Az első előadó, Dénes Balázs, harcedzett jogvédő elképzelte, mit szólna Petőfi Sándor a sajtószabadság, a vallásszabadság és egyéb szabadságok mai állásáról, majd sorolta e gyászos állapot okait. Úgy találta, hogy a hatalom azért bonthatja le a mi szabadságunkat valódi ellenállás nélkül, mert az ország társadalmát az apátia, a közöny uralja. Kevesen hisznek a változtatás lehetőségében, annál többen vetik meg azokat, akik közügyekkel, politikával foglalkoznak, hiányzik a polgárok aktív közössége, az emberek zöme vészesen alulinformált, nem olvas, nem tájékozódik, nem zavarja mások elnyomása, például a cigányellenes diszkrimináció (sőt...).

A társadalom amnéziás, senki nem emlékszik rá, hogy a politikusok mit mondtak pár évvel ezelőtt, ezért a köpönyegforgatásnak, hazudozásnak nincs kockázata, nyugodtan lehet például emberjogi falkaként gyalázni azokat a jogvédőket, akiket ugyanazok a politikusok ellenzékben harcostársként magasztaltak. Túl sokan gondolják: fontosabb, hogy a miénk legyen a hatalom, mint az, hogy demokratikus legyen. Az iskolából pedig úgy kerülnek ki az újabb és újabb generációk, hogy semmit nem hallanak a demokrácia normáiról, intézményeiről, piacról, társadalmi egyenlőtlenségről, semmiről, ami a közéleti aktivitáshoz nélkülözhetetlen.

 

Schanda Balázs szerint szabad országban élünk
Schanda Balázs szerint szabad országban élünk
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Schanda Balázs alkotmányjogász szerint alapvetően szabad országban élünk, máskülönben a terem tele lenne titkos ügynökökkel. Minden jogállam, így a miénk is, bizonyos hibaszázalékkal működik, és az a kérdés, hogy működik-e az önkorrekció.

A vita során szóba került a jegybank pénzköltésének titkosítása, amire Schanda professzor úgy reagált, hogy a történetnek nincs vége, a hatályos alaptörvény teljesebben tartalmazza az információszabadságot, mint a régi, az önkorrekció lehetősége fennáll.

Gács Anna irodalomtörténész a jelent reprezentáló két új regényen – Térey János: A legkisebb jégkorszak; Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága – mutatta be a bénító, végletes szkepticizmust azzal kapcsolatban, hogy létezhet-e a szabadságot szolgáló politika.
Tollforgatók, jelenlévő értelmiségiek: tudatosítsuk magunkban, hogy kivételezettek vagyunk, nekünk sokkal több jut a szabadságból, mint másoknak – erre intett minket Erdős Virág költő, hozzátéve, hogy a bevezető film túltekinthetett volna a diákságon, szabadságügyileg sokkal rosszabb helyzetben lévő csoportokra. Meghatározó élményeként mesélt a Város mindenkié csoporttal való találkozásáról, amelyben kivételezett szabadságukat feláldozó értelmiségiek polgári engedetlenséggel harcolnak a hajléktalanokért, kilakoltatásra ítéltekért, akiknek a szabadságból szinte semmi sem jut.

1956. június 27. A Petőfi Kör sajtóvitájáról kiszorultak a Néphadsereg Központi Tiszti Háza előtt
1956. június 27. A Petőfi Kör sajtóvitájáról kiszorultak a Néphadsereg Központi Tiszti Háza előtt
Samai Antónia / MTI

A vitához hozzászóló Bauer Tamás nem értett egyet Schanda Balázzsal abban, hogy a jelenlegi Magyarország jogállam lenne. Magyarország húsz évig valóban, a legkevésbé sem hibátlanul, de szabad ország volt, ma pedig nem az. 2010-ig nem uralkodott az embereken az az államtól való egzisztenciális félelem, ami most. Ma az emberek vidéken nem mernek vele mint ellenzéki politikussal egy fényképen szerepelni, ilyen korábban nem volt.

A Petőfi Kör következő vitájának témája az igazságosság lesz. Azon talán majd a diákság is megjelenik, mely csütörtökön az ELTE konferenciatermében minimális létszámban képviseltette magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.