galéria megtekintése

Sokmilliós elveszett csokrunk

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 22. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A Virág Judit Galéria hétfői árverése előtt az utolsó pillanatban visszavonta az aukcióról Ferenczy Károly Virágok parasztkorsóban című festményét, mert a Forster Központ Műtárgy-felügyeleti Irodája figyelmeztette, hogy a kép tulajdonjoga nem tisztázott.

A festmény 1945 előtt a Fővárosi Képtár tulajdonában volt, majd a háborúban a múzeum mintegy ezerkétszáz más alkotásával együtt elveszett, és egészen 1992-ig nem tudtak a hollétéről. Pontosabban itthon csak 2011-ben, a nagy budapesti Ferenczy-kiállítás idején tudták meg az illetékesek, hogy a festmény Ausztráliában található. Ott tűnt fel a melbourne-i Leonard Joel Auction House 1992-es aukcióján, ahol egy magyar származású ausztrál állampolgár megvásárolta. Eljárás, visszaszerzési kísérlet 2011-ben nem indult, a galéria egyik munkatársa akkor azt mondta, „jobb nem bolygatni” a kép ügyét a bonyolult jogi helyzet miatt. A tulajdonos készségesen el is küldte a Nemzeti Galériának a mű színes fotóját, amely addig nem állt rendelkezésre, a katalógusban is csak egy régi, fekete-fehér fénykép szerepelt.

Ferenczy Károly műve a főváros tulajdona volt, a háborúban eltűnt, majd előkerült. Most tisztázatlan, hogy kié
Ferenczy Károly műve a főváros tulajdona volt, a háborúban eltűnt, majd előkerült. Most tisztázatlan, hogy kié

Talán ezek után érthető, hogy az intézmény nem csapott le azonnal, amikor egy hónapja a festmény feltűnt itthon, a Virág Judit Galéria tavaszi aukciós anyagában. Végül Lorányi Juditnak, a Budapesti Történeti Múzeumhoz (BTM) tartozó Fővárosi Képtár munkatársának sürgetésére értesítette a BTM a Forster Központ Műtárgy-felügyeleti Irodáját, amely ezután, néhány nappal az aukció előtt, megírta levelét a Virág Judit Galériának. Bár a galéria nem jelezte, hogy ezek után a művet nem bocsátja aukcióra, a Ferenczy-képet most nem árverezték.

 

Virág Juditék egyébként korrekten feltüntették a katalógusban a mű előéletét tárgyaló fejezetben, hogy a festmény a háború előtt szerepelt a Fővárosi Képtár leltárában, bár azt nem jelezték, hogy 1945 után veszteséglistára került. Lapunk kérdésére Virág Judit elmondta, természetesen tudták a képről, hogy a veszteséglistán szerepelt, és mielőtt aukcióra bocsátották, ügyvéd tanácsát kérték, aki azt a szakvéleményt adta, hogy ha valaki kereskedelmi forgalomban, jóhiszeműen vásárol valamit olyantól, aki a tárgynak nem tulajdonosa, akkor a vétel révén a vevő tulajdonossá válik. Ez így van Magyarországon és Ausztráliában is. Ennek alapján azt gondolták, a Ferenczy-kép tulajdonjoga nem lehet vitás, hisz az 1992-ben vétel útján került ausztrál tulajdonosához. Amikor azonban megkapták a műtárgy-felügyeleti iroda felszólítását, hogy a tulajdonjog vitatott, mégsem bocsátották aukcióra a festményt, ezzel eleget tettek kötelezettségeiknek. A kép most is a raktárukban van, nem ismerik a külföldön élő beadó további szándékait, mondta a galériatulajdonos.

Buzinkay Péter, a Forster Központ Műtárgy-felügyeleti Irodájának vezetője lényegében megerősítette a galerista által említett ügyvédi álláspontot, valóban lehet jóhiszemű vásárlással tulajdont szerezni, de azért vannak feltételek, melyeket bizonyítani kell. Például, hogy valóban árverésen vásárolták-e a képet, és az ausztrál árverezőház hogyan győződött meg a kép provenienciájáról. Ezek tisztázásra várnak. Mindenesetre védési eljárást indítottak, a kép már védettség alatt áll, elvileg az országból csak engedéllyel vihető ki.

Mivel a mű egykor a főváros tulajdona volt, Budapestnek kell eljárást indítania a visszaszerzéséért. Kérdésünkre nem tudtak válaszolni a fővárosnál, hogy visszaigénylik-e a festményt.

Esélyes volt a csúcslicitre

Az 1911-ben festett Virágok parasztkorsóban című képről az árverési katalógus azt írja: „fennkölt és intim, az életműben szokatlanul nagy méretű csendélet (…) csak ritkán bukkan fel ehhez hasonló, felületében is gyönyörű, elegánsan megfogalmazott kép”. Kikiáltási ára 24 millió forint lett volna, becsértékét 40–60 millió forint közé tette a katalógus.

Tekintve, hogy az aukción egy 20 millióról induló Vaszary-kép érte el a 61 milliós legmagasabb árat, elmondható: a Ferenczy-kép esélyes volt a csúcslicitre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.