galéria megtekintése

Sok a pénz, de már csak pár évig marakodhatnak az örökösök

3 komment

NOL

Molnár Ferenc író világszerte játszott műveinek jogai sok pénzt hoznak az örökösöknek. Így aztán nem csoda, ha időről időre fellángolnak közöttük az elszámolási viták. Most, úgy tűnik, fordulóponthoz érhet a történet. Lukin Gábor, az író dédunokája – a magyar állam által elismert örökösök egyike – szerkesztőségünk részére eljuttatott információ alapján lezárult egy nyomozati szakasz. Ám egy másik örökös, Horváth Ádám rendező tőlünk hallott először a nyomozásról.

Legutóbb 2009-ben kerekedett nemzetközi botrány abból, hogy egy Molnár vezetéknevű amerikai család lépett fel Molnár Ferenc író és Darvas Lili színésznő örököseként, és egy „alvó" svájci számláról előkerült közel negyedmillió (feltehetően részben jogdíjakból származó) dollárra tették rá a kezüket. Mire a trükk lelepleződött, már el is költötték a pénzt. A történetet a New York Times is nagy előszeretettel tárgyalta, különös tekintettel Molnár amerikai népszerűségére.

Ingrid Bergman, Burgess Meredith és Molnár Ferenc a Liliom New York-i olvasópróbáján, 1940-ben
Ingrid Bergman, Burgess Meredith és Molnár Ferenc a Liliom New York-i olvasópróbáján, 1940-ben

A mostani ügy egyelőre kevésbé tűnik egyértelműnek. Lapunk a hétvégén kapott egy levelet Molnár dédunokájától, Lukin Gábor Los Angelesben élő zenésztől, az egykori Trabant zenekar egyik alapítójától.

 

Ő a magyar állam által elismert Molnár-örökösök egyike, aki művészként is komolyan veszi a szerzői jogokat és jogdíjakat. Felhördülést is kiváltott az 1990-es években az alternatív zenét kedvelők körében, hogy levetette a Bahia honlapjáról a Trabant korai felvételeit.

Lukin a levelében azt állítja, hogy a Molnár Ferenc-jogdíjakat kezelő E-I Művészeti és Pénzügyi Bonyolító Kft. nem számolt el mintegy 100 millió forint jogdíjjal a jogörökösök többsége felé (közéjük tartozik Sárközi Mátyás író, féltestvére, Horváth Ádám tévérendező, továbbá Horváth nővérének, Lukin Eszternek a hét gyermeke).

A levél szerint Horváth Ádám maga is a cég egyik tulajdonosa, ezt azonban az Opten cégjegyzék adatai nem támasztják alá. Az adatbázis szerint jelenleg sincs, és a múltban sem volt az E-I Kft.-ben Horváthnak tulajdonrésze vagy más természetű kapcsolata, ugyanakkor az E-I tulajdonosainak másik cégében, a Villányi Park Művészeti és Pénzügyi Bonyolító Bt.-ben kültag.

A rendező lapunk megkeresésére azt mondta, hogy a nővére halála után úgy öt évvel ezelőttig valóban közreműködött a jogok kezelésében, de a többi jogörökös pénze soha nem hozzá futott be. Így egyszerűen­ nem is lett volna mivel elszámolnia, mondja Lukin vádjaira, egyúttal megerősítette, csak annyi köze volt az E-I Kft.-hez, hogy a többi jogörökössel együtt egy időben ő is rájuk bízta jogainak kezelését.

Egy ponton azonban – beszámolója szerint – testületileg otthagyták a céget, mert elszámolási problémákat véltek felfedezni. Azóta a Hofra Ügynökség intézi az ügyeiket. Mint mondta, nem tud arról, hogy bármilyen nyomozás zajlana elszámolási viták tárgyában, ő mindenesetre egyetlen hatóságtól sem kapott semmilyen megkeresést.

Az E-I Kft.-t nem számolták fel, de 2012 óta nincs bevétele, feltehetően azért, mivel felfüggesztette működését. Lukin levelének tanúsága szerint a rendőrség a nyomozás lezárta után az ügyet vádemelésre átadta az ügyészségnek, de azt a zenész – kérdésünkre – nem tudta megmondani, hogy ki ellen.

Tóth Péter Benjámin, az Artisjus kommunikációs igazgatója elmondta lapunknak, hogy ők döntő részben zenei produkciók utáni jogdíjak kezelésével foglalkoznak. A szépirodalmi művek esetében csak a belőlük készült rádiós hangjátékok kapcsán illetékesek.

A könyvkiadás, a filmjogok, a színházi bemutatók ügyé­ben a jogörökösök, illetve ügynökeik járhatnak el. Az irodalmi jogok a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (Maszre) hatáskörébe tartoznak, az örökösöknek vagy az ügynökeiknek kell bejelenteniük a megjelenéseket.

Molnár művei töretlenül népszerűek, a szerzői jog védelmi idő tartama Magyarországon egységesen a szerző halálától számított 70 év. Vagyis hét évig még érdemes vitázni, perre menni, nyomoztatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.