galéria megtekintése

Simicska is pályázhat az NKA-nál

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Öt szívderítő bejelentéssel készült Balog Zoltán erőforrás-miniszter a Nemzeti Kulturális Alap sajtótájékoztatójára, és az éles kérdések sem szegték a kedvét. Ami mégis zavarta, arra nem válaszolt. Viszont leszögezte, hogy a művészi kiteljesedés esélye Simicska Lajostól sem tagadtatik meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

A miniszter legfontosabb bejelentése az volt, hogy – mivel már február végén látszott, hogy nem lesz elég a pénzük – a kollégiumok költségvetését további csaknem félmilliárd forinttal egészítette ki egy belső átcsoportosítás. Máshogy nem lehetett kezelni a helyzetet, hiszen az alap összköltségvetése nem nőtt, a betervezett büdzsé második éve csökken milliárdos nagyságrendben.

Úgy tűnik tehát, hogy megmenekülhetnek a veszélybe került kulturális és tudományos folyóiratok

(köztük például a Vajdaság magyar elitkultúrájának szinte összes fóruma), a folyóirat-kollégium további 70 millió forintot oszthat majd szét idén. Bár nem fordultak a nyilvánossághoz olyan bátran, mint ennek a kollégiumnak a vezetője, Kollár Árpád, komoly baj lehetett az összes többi grémium pénzével is, mert minimum 20, maximum 70 millióval mindegyikük keretét ki kellett pótolni. Ezt a súlyos elvonások miatt elkerülhetetlenné vált tűzoltást igyekezett végtelenül nagyvonalú gesztusnak beállítani a miniszter.

 

Ugyanakkor próbálta fenntartani azt a látszatot is, hogy alapvetően a folyóiratok indokolatlan pénzigényével van probléma, és továbbvitte L. Simon László évekkel ezelőtti felvetését: szerinte is kérdéses, hogy „a XXI. században” indokolt-e kinyomtatni ezeket a kis példányszámú orgánumokat, vagy elég lenne csak a neten elérhetővé tenni őket. Megtudtuk azt is, hogy a miniszteri keret elosztását ezentúl ugyanolyan eljárásrend fogja szabályozni, mint amilyen a kollégiumok pályázati rendszere. Ez valamelyest tényleg növeli az átláthatóságot, de lényegében mégsem változtat azon, hogy a mindenkori miniszter végső soron kénye-kedve szerint oszthat szét évi több milliárd forintot. Az így születő döntések már Hiller István idején is komoly sajtóbotrányokhoz vezettek, és ez nem maradt el a fideszes kulturális államtitkárokhoz, Halász Jánoshoz és L. Simon Lászlóhoz köthető miniszteri támogatottak esetében sem.

Ugyancsak a miniszteri keret terhére tervez kiírni ösztöndíjpályázatot Balog az MTVA-val együttműködve. Az évi 50 milliós összeg olyan gyakornokok állásait finanszírozná három éven keresztül a közmédiában, akik a nemzeti kisebbségek – elsősorban a cigányság – kultúrájának bemutatásához tudnának hozzájárulni műsoraikkal. A nemes kezdeményezésre némi árnyékot vet, hogy a közrádió éppen most tervezi elbocsátani a cigány kisebbségi műsorok készítésével foglalkozó Baranyi Máriát. Ez különösen azért szerencsétlen egybeesés, mert az alap alelnöke, Doncsev András egyúttal az MTVA kulturális főszerkesztője is, így még azzal a jóindulatú feltevéssel sem élhetünk, hogy a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal.

Öt évvel halála után Cseh Tamásról nevezték el a kezdő zenekarok bemutatkozását támogató programot
Öt évvel halála után Cseh Tamásról nevezték el a kezdő zenekarok bemutatkozását támogató programot
Teknős Miklós / Népszabadság

Bemutatták az egybegyűlteknek Bajnai Zsoltot, aki a frissen létrejött, a Cseh Tamás-program pénzei felett diszponáló Cseh Tamás ideiglenes kollégium elnöke lesz, eddig szakmai tanácsadóként működött közre a programban – ezenkívül elsősorban L. Simon László sajtófőnökeként ismerhettük. Ez a bejelentés – valamint az, hogy írásbeli érdeklődésünkre bő másfél hónapja nem kapunk választ – különösen aktuálissá tette lapunk kérdését, hogy helyes-e, ha ezek szerint az NKA-bizottság címzett meghívásos támogatásra jelöl ki egy olyan szervezetet, amely több kormánytaghoz is szorosan kapcsolódik: az írószövetség mellett (amelynek L. Simon évekig a titkára, második embere volt) egy L. Simon által alapított és kabinetfőnöke, Hornyák Tibor által létrehozott alapítvány tulajdonosai, felügyelőbizottságában pedig Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára foglal helyet. Doncsev András mindössze annyit válaszolt, hogy az illetékes szakmai kollégium dönthet majd arról, megkapja-e a módfelett kormányközeli cég a támogatást.

Az ATV munkatársai arról érdeklődtek Balognál, hogy a mandineres Simicska-interjútól inspirálva nem kíván-e az ügynökakták teljes nyilvánosságának élharcosává válni.

Nos, nem kíván. Illetéktelennek nyilvánította magát az ügyben, Simicska Lajossal kapcsolatban csupán annyit kívánt mondani, hogy más magyar állampolgárokhoz hasonlóan ő is pályázhat az NKA kollégiumaihoz. Vagyis legalább abban biztosak lehetünk, hogy a kegyvesztett főoligarcha egyre aktuálisabbá váló memoárjainak nem kell majd szerzői kiadásban megjelenniük.

Komolyzenészekhez nem illő feladat

A Cseh Tamás-program pénzügyi fedezetét egy 2013-as, nagy port kavart törvénymódosítás óta az üres adathordozók után befolyó jogdíjaknak az NKA-hoz irányított 25 százaléka jelenti. Tavaly 500 millió forint állt rendelkezésre, idén és jövőre 100-100 millió. A pályakezdő zenekarok bemutatkozását, első lemezét támogató alprogramban novemberben 42 pályázó között osztottak ki 60 millió forintot, idén januárban további 60 millió jutott könnyűzenét sugárzó helyi médiumoknak, a vidéki klubok programjait és az előzenekari fellépést segítő alprogram is beindult, és a Cseh Tamás Archívumra is jut majd pénz. Eddig a támogatásokat az NKA egyik állandó kollégiuma, a zenei kollégium osztotta, tőlük veszi át a feladatot az ideiglenes kollégium, részben azért is, mert a zenei kollégiumban ülő komolyzenészek profiljába nem vágott a feladat Doncsev András beszámolója szerint. A Bajnai Zsolt által elnökölt ideiglenes kollégium tagjai: Dósa Richárd (aki a zenei kollégiumban is tag), Tóth Tibor koncertszervező és Horváth Gergely, a Petőfi rádió, és a nemsokára induló Petőfi TV vezető szerkesztője. A hasonló célokat kitűző, Bozóki András minisztersége alatt bevezetett PANKK-programot annak idején L. Simon László és a Fidesz legaktívabb kultúrpolitikusaként Halász János is élesen bírálta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.