galéria megtekintése

Semmelweis a Disney-k között

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A mezőnyt változatlanul az előremutató fogazatú Violetta vezeti, és a Monster High hasonkorú zombijai is kitartóan őrzik helyüket a tabellán. Némót, a bohóchalat és a Verdák főhősét viszont leárazták, így a félreeső holdakon ugyan, de a zordabb körülmények között tartott elemisták is a Disney–Pixar galaxisban maradhatnak. A szezon meglepetése a Semmelweis-portréval ékesített jubileumi irka.

Az alsóbb osztályok reprezentánsait, amiként tavaly, még mindig a páratlan énektehetségű argentin szériahősnő, az ifjúság okszerű fogápolásra nevelésének globális apostola, Violetta kísérti meg a leggyakrabban. A számos drámát átélt, regényes sorsú fiatal karakterrel minden létező felületen életének valamely kimagasló hullámhegyén találkozhatunk, nem ritkán a „Lovers” kifejezés társaságában, amely megerősíti alapos gyanúnkat: Violetta túl van első orgazmusán, gratulálunk.

A cuki állatok és a tinisztárok mellett vajon mit mond egy alsó tagozatosnak Elvis Presley?
A cuki állatok és a tinisztárok mellett vajon mit mond egy alsó tagozatosnak Elvis Presley?
Vémi Zoltán

Példaszerű a Monster High című sorozat hőseinek kitartása is, a Szörnyiskola jó családból származó vámpír-zombi-barbie mutánsai szintén ott vannak minden harmadik füzeten, tolltartón és hátizsákon, ahogy a jó öreg Hello Kitty, aki, mint arról a minap beszámoltunk, érdemei elismeréseképpen az idén egy korondi tányérra is feljutott. A 2015–16-os tanévben mindenekelőtt transzneműként, „Elvis Hello Kittyként” fog visszanézni az iskolapadokról, azaz mikrofonnal, aranyos ruhában, és lágy, fekete, rockabilly barkóval. Nem nagyon sejtjük, mit mond ma Elvis Presley egy hat-hét évesnek, de az eset új megvilágításba helyezheti a sokat és szívesen mesélő nagymamát, aminek kétségkívül itt volt már az ideje.

 

Gyakori jelenség a Jégvarázs című animációs produkció két főhőse, Elza és Anna is, akik minden esetben állandó tartótisztjükkel, Olaffal, a nyúlarcú hóemberrel mutatkoznak ország-világ előtt. Olaf szereti a nagy öleléseket, és irtó mókásnak találja, ha leválik a feje; mivel gyakran leválik, élete gyakorlatilag egy vég nélküli vidám vasárnap. A Miss Chick nevű, emitt New Yorkban, amott Párizsban felbukkanó ábrázolat profilját viszont sajnos nem tudjuk megosztani a nyájas olvasóval, mert nincs neki. Rejtélyes jelenség, csak egy fogódzónk van: a jelek szerint egy fiatal skandináv szoftpornószínésznő szolgálhatott hozzá modellként.

Tökéletes biológiafüzet
Tökéletes biológiafüzet
Vémi Zoltán

A Star Wars természetesen örök, a sorozat főszereplőivel ékesített holmik ára évek óta nem változik, vannak azonban, akik csúnyán kicsúsztak a diszkont-high end tartozékok büszke klubjából, ilyen például Némó, a bohóchal és a Verdák főhőse, Villám McQueen, az immáron akciós akcióhős. Szeptemberben nyilván még mélyebbre pozicionálják őket, így jövő augusztusban megint egy osztállyal lejjebbről indulnak, halleluja!

Az édibédi állatkölykök iránt is élénk maradt a kereslet. A romantikus iskola legtörzsökösebb reprezentánsa a könnyező lóbaba, a mókás irányt a Kabos László-frizurás póni képviseli a legátütőbben, de pompásak a halálra vált macskát ölelgető bébikorú vérebek is, továbbá a sztoikus koala, amely egyúttal képrejtvény is: eltart egy darabig, mire az ember kibogozza, hogy az ott most akkor az álla vagy a nyelve (az álla. Ja nem, a nyelve).

A tanév szenzációja az a spirálfüzet, amelyet Semmelweis Ignác (1818–1865) halálának 150. évfordulójára készítettek a fűzfői papírmanufaktúra tudománytörténet iránt fogékony munkatársai. A füzeten az anyák megmentőjének portréja látható, mellette egy megmentett anya. Példátlanul rokonszenves vállalkozás, habár meglehetősen rizikós. Rendkívül alapos, ebből következően meglehetősen hosszúra nyúlt szemlénk idején egyetlen árva darab sem talált gazdára belőle a felkeresett egységekben. Talán kéne még a borítóra pár vicces, de kicsit azért ijesztő antropomorf baktérium, fénykarddal a szívében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.