galéria megtekintése

Sárkány rabolva távoz

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

„1. variáció: Fekete blank... Jön a sárkány... sikítás... és rabolva távoz. A kép kivilágosodik. Kifut a lovag. 2. variáció: Fekete blank... Jön a sárkány... sikítás... és rabolva távoz. A kép kivilágosodik. A lovag elindul. Verekedés, csatazaj...” E két kis részlet a Variációk egy sárkányra című rajzfilmsorozat terveiből való: íme, az 1960-as években képernyőre került mese mögött így festett a „rideg valóság”, a legendás sorozat ilyen, s ehhez hasonló, egyszerű útmutatás alapján készült.

Az idézett lapokat a 2009-ben elhunyt Dargay Attila filmrendező, figuratervező, grafikusművész tárlatán állították ki a debreceni Kölcsey Központban. A Hipp-hopp, jön Vuk! című, a gyermeknapra időzített kiállítás éppen úgy szól a kicsikhez, mint a nagyokhoz, elvégre azok a mai nagyok, akik erre a tárlatra elviszik a mai kicsiket, a mester rajzai láttán ismét visszaváltozhatnak az egykori gyermekké, akit a mester varázslatos alkotásai odaszögeztek a televízió elé.

A tárlaton bemutatott eredeti rajzok, figuratervek, mozgástanulmányok révén a mai harmincas, negyvenes generáció tagjai a „valóságban” találkozhatnak a hetvenes–nyolcvanas évek hőseivel, Vukkal, Szaffival, Pázmán lovaggal, Gusztávval és megannyi más, jellegzetesen „dargays” mesefigurával. De milyen is a dargays figura? Erről Tóth András kulturális menedzser, a kiállítás szervezője azt mondja: igyekezett úgy rendezni az alkotásokat, hogy az időrend révén világos legyen Dargay rajzstílusának változása, mert az életkorával együtt változott a technikája is.

 
Tóth András Vukot teszi a helyére
Tóth András Vukot teszi a helyére
Kölcsey Központ

A korai művei is igen magas színvonalú mesterségbeli tudásról árulkodnak, de fiatalon még nagyon fegyelmezett volt, pontos és pedáns, már-már szigorú, ám öregkorára „sokkal oldottabb és lazább” lett. Mint a kiállítás szervezője fogalmaz: a kiemelkedő rajzkészségű Dargaynak a kisujjában volt a szakma, és ennek biztos tudatában idősebb korában sokkal bátrabb lett. A pályája 1951-ben indult, az első önálló kisfilmje 1959-ben készült Ne hagyd magad, emberke! címmel, majd a hatvanas években jött a Gusztáv-sorozat, a hetvenes években a Pom-pomok, majd az egész estés filmek, köztük a Vuk, a Szaffi és a Ludas Matyi.

Tóth András megmutatja azt az 1972-es, Cs. Horváth Tibor szövegére készített képregényt, amelynek Vukjára nem ismernénk rá. Az „ős Vuk” nem hasonlít az 1981-ben bemutatott, hatalmas sikert aratott rajzfilm karakterére. Erről Tóth András azt mondja:Dargay lelkiismeretes volt, kijárt az állatkertbe rókákat nézni, ez az oka annak, hogy idővel „átrajzolta” Vukot. A szervező felhívja a figyelmet, hogy a tárlaton feltűnnek a „tüneményes stílusban” megrajzolt, de meg nem valósult filmek figurái: így a trójai mondakör alakjai Odüsszeusszal és a szirénekkel, látható, milyen lett volna a Piroska és az űrfarkasok című mese, elvarázsolnak a Dargay-féle János vitéz soha nem látott alakjai.

A maga idejében igazi sztár volt, műveit sok ezer rajongó várta különféle gyermeklapokban – többek közt a Hahotában, Pajtásban, Kajla Magazinban – és a filmvásznon. Rajzfilmjei olyan kimagasló nézettséget produkáltak, amelyeknek ma a nyomába sem lehet érni. Mint az a kiállítás egyik tablóján olvasható, a négy nagy, egész estés rajzfilmje – az említettek mellett Az erdő kapitánya – összes magyarországi nézőszáma meghaladta a hétmilliót (!), ki lehet jelenteni, hogy ezeket az alkotásokat egy ország nézte és szerette.

A kiállítás gazdag fotógyűjteményt is bemutat a mesterről, amint dolgozik, interjút ad, közönségtalálkozókon szerepel, sőt, különleges felvételeket láthatunk a Vuk és a Szaffi díszbemutatójáról, illetve mozgóképek is futnak Dargay Attila özvegye, Henrik Irén operatőr magángyűjteményéből.

Hipp hopp, jön Vuk! Kölcsey Központ, Debrecen Megtekinthető június 20-ig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.