galéria megtekintése

Röhej, amit művelnek, a Szent Korona többet kap, mint a magyar szépirodalom

9 komment


Kácsor Zsolt

Komikus és elkeserítő az NKA Szépirodalmi Kollégiumának következetlensége. A Szépírók Társasága az Írószövetség támogatásának felét sem kapta, még a Szent Korona is többet érdemelt.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közzétette a Szépirodalmi Kollégium (SZK) pályázatáról, valamint a Balog Zoltán miniszteri keretének felosztásáról szóló tájékoztatót. Az irodalmi pályázatok tekintetében mind a kettőben találni feltűnő aránytalanságokat, sőt, kissé komikus elemeket. Hiszen annak fényében, hogy a kollégium idén tavasszal egy fillér támogatást sem adott több színvonalas irodalmi lapnak – emiatt megszűnt a 2000 című folyóirat –, és a József Attila Kör (JAK) is bejelentette a várható megszűnését, mind a kollégium, mind a miniszter elég nagyvonalúnak mutatkozott.

Most az SZK mintegy 190 millió forintot osztott szét: egy összegben a legtöbbet – 7 milliót – a Magyar Írószövetség, amely Erős Kingát delegálta a kollégiumba. Két pályázati címen összesen 8 milliót kapott a békéscsabai színház a Bárka folyóiratra, és két programra összesen 7 milliót az említett JAK, ugyanakkor a Szépírók Társasága 2,7 milliós támogatásban részesült.

A kollégiumi döntnökök zömmel a kormányzat hívei közül kerültek ki, ennek tükrében nem meglepő, hogy Wodianer-Nemessuri Zoltán író az Alkony munkacímű történelmi tényregény megírására 600 ezer forintban részesült (arról a szerzőről van szó, aki a Magyar Időkben megjelent, A császárnő és helytartói című jegyzetében Angela Merkel és a trónjáról száműzött Irén bizánci császárnő között vont párhuzamot). A képzeletbeli „pálma" azonban a Szatmárnémetiben élő Jánk Károly költőt illeti, ő ugyanis a 400 ezer forint támogatását e nemesen egyszerű jogcímen kapta: „szépirodalmi mű létrehozása".

 

A miniszteri keret felosztása annak fényében érdekes, hogy a tárca az elmúlt hónapokban azt kommunikálta: a minisztérium vezetése fontolóra vette azon lapok támogatását, amelyek az SZK-tól idén nem kaptak forrást. A tájékoztatóban erre utaló adatot nem találtunk, ám kiderül belőle, hogy Balog miniszter különösen bőkezű volt három könyv esetében: az Agroinform Kft.-nek 4,5 millió forint közpénzt juttatott a Szentmihályi Szabó Péterről szóló emlékkötet elkészítésére, a kevéssé rászorult Magyar Református Egyháznak 5 millió forintot adott az eddigi Károli Gáspár-díjasokat bemutató könyv kiadására, és 3 millió forinttal támogatta Váralljai Csocsán Jenő: A Szent Korona eredete című könyvének megjelenését az Éghajlat Kft. kiadásában.

A kollégiumi döntnökök zömmel a kormányzat hívei közül kerültek ki
A kollégiumi döntnökök zömmel a kormányzat hívei közül kerültek ki
Veres Viktor / Népszabadság

Mivel a már említett József Attila Kör a legutóbbi döntések szerint két programra összesen 7 millió forint támogatást kapott, megkérdeztük Gaborják Ádám elnököt, hogy ez a forrás elegendő lesz-e ahhoz, hogy életben tartsa a szervezetet. Gaborják közölte: a működési támogatások csökkenéséből fakadó problémákat ezek egyáltalán nem oldják meg, a támogatás abban segít, hogy Budapesten kívül intenzívebben tudják megszólítani a kortárs irodalom iránt érdeklődőket. Kijelentette: örömre egyelőre nincs okuk, Damoklész kardja továbbra is ott lebeg felettünk, ezért inkább nem bocsátkozna jóslatokba a szervezet jövőjével kapcsolatban.

– Ami jelenleg zajlik, az a kuratóriumi rendszer megcsúfolása, amit már nem is lehet minősíteni. Olyan országokban, ahol igazi társadalmi legitimitása van a kulturális vezetésnek, tanácsadók segítségével egyetlen minisztériumi hivatalnok dönt a támogatásokról, és nem játsszák el a nálunk tapasztalható szemforgatást – mondta megkeresésünkre az általa tapasztalt döntési mechanizmusokról Reményi József Tamás irodalomkritikus, szerkesztő, aki tagja volt az akkori szépirodalmi és ismeretterjesztő kuratóriumnak, de az anomáliák miatt 2014-ben távozott.

A pályázati döntések hátteréről szólva Reményi közölte: a folyamatban fontos az alku kérdése, mert egy kollégiumi tagnak úgy kell beülnie az ülésekre, hogy alkuképes legyen, s ehhez ismernie kell a teljes mezőnyt, ez azomban nem jellemző mindnekire. Az nem elég, ha egy szerzőnek csak a nevét hallották, az sem mindegy, hogy a pályáján éppen hol tart. Szerinte tisztában kell lenni azzal is, hogy sok költőnek az NKA-támogatás valójában honorárium, hiszen a pár százezres juttatásokat úgy lehet fölfogni, mint egy-egy kötet díjazását. Ezzel kapcsolatban Reményi kiemelte: nem azzal van a baj, ha a pályázati listán ismeretlen szerzőket is találni – hiszen a kezdő írók, költők még névtelenek, s rájuk emiatt különösen oda kell figyelni – hanem azzal, hogy a pályázat odaítélése során nem szakmai, hanem egyéb megfontolások dönthetnek

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.